Perniön lainamakasiinissa pyörii kahvila, josta saa ukrainalaisia herkkuja

1
Mariia Polivanchuk kertoo kaikkien kahvilan tarjoilujen syntyvän hänen omista resepteistään.

Kondiittori Mariia Polivanchuk pyörittää Perniön lainamakasiinissa kahvilaa jo kolmatta viikkoa. Hän leipoo tarjolle päivittäin uudet kakut ja leivonnaiset miehensä Petro Polivanchukin kanssa.

Polivanchuk kertoo ryhtyneensä projektiin vain muutaman päivän varoituksella. Galleria Levolan pitäjä Kaisa-Leena Kaarlonen oli tarjonnut mahdollisuutta heinäkuun alussa, ja Polivanchuk oli ryhtynyt heti toimiin. Nyt hän on 4H-yrittäjä.

– Tosi paljon on tullut kiitoksia ruuasta. Paljon kehuja ovat saaneet hunajakakku ja marenkitorttu, Polivanchuk kertoo.

Mariia Polivanchuk tekee leivonnaisia yhdessä miehensä Petro Polivanchukin kanssa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Hänellä on entuudestaan paljon kokemusta ravintola-alalta. Jo ennen kahvilaa Polivanchuk on tehnyt tilauksesta kakkuja erilaisiin tilaisuuksiin, kuten syntymäpäiville.

Ukrainassa hän oli aikaisemmin työskennellyt myös ravintolassa ja baristana kahvilassa. Polivanchuk muutti Ukrainasta Suomeen päälle vuosi sitten.

Tällä hetkellä Polivanchuk opiskelee ravintola- ja catering -alaa Salon seudun ammattiopistossa. Hän haaveilee vielä joskus perustavansa oman kahvilan, ja aikookin sitä varten mennä jatko-opintoihin opiskelemaan yrittäjyyttä, ammattiopiston jälkeen.

Polivanchuk tekee kakkuja myös tilauksesta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kahvilassa käy päivän aikana parisenkymmentä asiakasta, minkä lisäksi kondiittorin kakkumyynti on noussut huimasti. Hän kertoo vain viime viikon aikana tulleen kahdeksan kakkutilausta.

Polivanchuk kertoo, että kahvilan tarjoilut vaihtuvat päivittäin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kahvilan tarjoilu vaihtuu päivittäin. Polivanchuk kertoo joka aamu aloittavansa työt menemällä ostoksille, minkä jälkeen hän ryhtyy leipomaan. Hän pyrkii näin tarjoamaan asiakkaille vain tuoretta ruokaa.

Tarjolla on muun muassa kakkuja, torttuja, kuppikakkuja ja esimerkiksi ukrainalaisia varenykyjä. Ne ovat mykyjä, joihin saa täytteeksi lihaa tai perunaa, ja ne tarjoillaan smetanan kanssa. Polivanchuk kertoo leipovansa kaikki omia reseptejään noudattaen.

Kahvila on auki Perniön Lainamakasiinissa 15. elokuuta asti.

Yksi kahvilan erikoisuus ovat ukrainalaiset varenyky-nimiset mykyt, joihin saa täytteeksi esimerkiksi perunaa tai lihaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tavis torilta
1 kuukausi sitten

Kahviloihin poiketaan aamupäivisin yksin tai tuttujen kanssa, ja sen jälkeen on helppo palata askareidensa pariin.