Pilkkahintaan pestattu Käärijä paljasti salaisuuden Kosken buukkauksesta – ”Tämä oli ensimmäinen kaikista”

0
Käärijä lähes kaksinkertaisti yhdeksi illaksi koko Kosken kunnan väkiluvun. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Käärijä, Koski, Kara.

Siihen huipentui Karan yrittäjä Tanja Leinon ura ravintoloitsijana. Hän pääsi järjestämään festarit Suomen suosituimman artistin ympärille.

Ne olivat toistaiseksi Leinon viimeiset Kohaus-festivaalit, jotka eivät olisi voineet toteutua näyttävämmin.

Leino tosin jännitti viimeiseen saakka, saapuisiko Käärijä ylipäätään Koskelle.

– Voin huokaista vasta sitten helpotuksesta, kun ilta on ohi, Leino totesi jännittyneenä ensimmäisten festarivieraiden saapuessa ravintola Karaan.

Leino buukkasi Käärijän poikansa oivalluksesta esiintymään Kosken Kohauksessa heti tammikuun alussa. Tuolloin Käärijän megasuosiosta ei ollut vielä tietoakaan.

Ravintola Karan yrittäjä Tanja Leinon vuokrasopimus päättyy vuoden lopussa. Hän jatkaa sen jälkeen ainoastaan pitopalveluyrittäjänä. Käärijän keikka oli hänelle ravintoloitsijan uran loppuhuipennus. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Aiempina Kohausvuosina festarit on järjestetty ravintola Karan välittömässä läheisyydessä. Artistit ovat esiintyneet pihalla rekan lavalla.

Näin piti tapahtua myös Käärijän kohdalla. Käärijän tiimi tuli kuitenkin Euroviisupotin myötä toiseen lopputulemaan. Käärijän veli, Mikke Pöyhönen kertoi Kohauksessa rekan lavan herättäneen taustatiimissä epäilyksiä.

– Emme oikein uskoneet, että vaadittavat turvallisuussäädökset täyttyisivät rekan lavalla. Se ei ollut myöskään tilana riittävän suuri Käärijälle.

Kosken Kohauksen ääni- ja valotekniikkaa vuosikausia hoitanut Suomen Esityspalvelun toimitusjohtaja Juha Vähä-Heikkilä riensi apuun.

Esityspalvelu hyödynsi omistamaansa siirtolavaa, jonka eteen asetettiin Käärijän innokasta yleisöä varten paineaita.

Suomen Esityspalvelun miksaaja Topias Heikkinen (vas.), yrittäjä Juha Vähä-Heikkilä ja valoteknikko Antti Nieminen järjestivät siirtolavan festareita varten paikalle. Nieminen vastasi Käärijän keikan valotekniikasta, mutta Heikkinen vetäytyi keikan ajaksi sivummalle. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Siirtolava päätyi Käärijää varten järjestetylle lisäalueelle. Koko festarialue oli huomattavasti suurempi kuin ennen, sillä Kosken kunta antoi Leinon käyttää ravintola Karan viereistä peltoa ilmaiseksi.

– Samalla saimme artisteille paremman rauhan poistumiseen, Vähä-Heikkilä taustoittaa.

Leino haki luvat myös väkimäärän tuplaamiselle. Aiemman 850 henkilön yleisömäärä muuttui miltei 2000:een lisäalueen vuoksi. Käärijän festaripäivään myytiin maksimimäärä lippuja, 1700 kappaletta. Viimeiset 100 lippua menivät ovelta.

Käärijä tanssi koko keikkansa ajan, eikä juuri pitänyt taukoja tunnin esiintymisen aikana. Kuva: SSS/Anna Korpiaho
Käärijän lavakarisma välittyi koko festarikansalle. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Pellolle rakentui esiintymislava, jonka taakse artistit pääsivät ajamaan keikkabusseillakin.

Nurmikentästä osa oli peitetty hakkeella ja ojien päälle oli rakennettu siltoja.

– Käytimme pellon raivaukseen koko alkukesän, jotta saimme sen tällaiseen hyötykäyttöön, Leino kertoi.

Myös Kosken kunnanjohtaja Henri Partanen jännitti festarialueen toimivuutta.

– Täytyy sanoa, että olin todella yllättynyt nähdessäni lopputuleman. Raivaustöiden ja pintakunnostuksen myötä aluetta ei olisi uskonut samaksi kuin muutama kuukausi sitten.

Salolaiset Riia Iso-Kouvola, Satu Wahlberg, Tiia Wahlberg ja Kim Heino somistautuivat Käärijäteemaisiin huiveihin. He eivät olleet ennen nähneet Käärijää livenä, ja odottivat keikkaa malttamattomissa tunnelmissa. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Järjestyksenvalvojia on ollut aiemmissa Kohausfestareissa yhteensä kahdeksan.

Tällä kertaa heitä oli 20. Myös ensiaputiimin väkimäärä tuplattiin.

Turvallisuuspäällikkö, Eemil ”Emppu” Syväjärvi sanoi turvallisuusjärjestelyjen valmistuneen kuukausien hionnan tuloksena.

– Otin tänne ainoastaan sellaiset järjestyksenvalvojat, joihin luotan kuin vuoreen. Meillä oli useampi kuukausi etukäteen turvallisuustiimin yhteinen WhatsApp-ryhmä, jossa esitimme huomioitamme turvallisuuden parantamisesta. Jatkuvasti jotakin tuli mieleen, vielä viimeisinäkin päivinä.

Turvallisuuspäällikkö Eemil ”Emppu” Syväjärvi (oik.) kiertää festareilla vaimonsa Johanna Syväjärven kanssa, joka työskentelee myös turvallisuusalalla. Sami Raunio tuli Lahdesta saakka valvomaan Kosken Kohausta. Innokkaimmat Käärijäfanit linnoittautuivat paineaitaa vasten useampi tunti ennen keikan alkua. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Kunnanjohtaja Partanen totesi tapahtuman olevan jossakin määrin poikkeuksellinen Kosken historiassa. Se loi paineita sekä kunnalle että festareiden järjestäjille.

– Keskustassa oli festareiden päätyttyä riehakas tunnelma, mutta mitään suurempaa ei vaikuttanut onneksi menevän rikki. Poliisit olivat valmistautuneet poikkeukselliseen tilanteeseen, hän totesi.

Massiivisten valmistelutöiden vuoksi Käärijän saapumista festareille ei hermoillut ainoastaan Leino. Koko tapahtuma valmistui paikallisen yhteisön kädenpuristuksen seurauksena.

– Kosken Lions Club hoiti liikenteenohjausta ja lähes kaikki asennustyöt hoituivat paikallisten kesken. Sain valtavasti apua ja kunnia näin hienosta lopputulemasta kuuluu kuntalaisille.

Paikallisten yhteistyöllä valmistui myös Käärijän erikoisempi pyyntö raiderissa.

– Hän toivoi tarjoiluihin sisällytettävän yllätysherkun.

– Keräsimme kasaan Kosken paikallisia tuotteita. Mukana oli esimerkiksi Pietilän tilan mansikoita, Kara-olutta, Kosken Seolta Käärijä-munkkeja. Somerolta Kolatun Juustola teki todella hienon juustotarjottimen.

Piña colada -drinkkejä ravintola Kara ei ehtinyt festareilla valmistamaan, joten valmis Käärijä-juoma oli Tanja Leinon kompromissiratkaisu. Kuva: SSS/Anna Korpiaho
Veli-Matti Rokka meinasi jäädä ilman festarilippuja ystävänsä Tiina Marttilan kanssa. Lopulta lisälippujen myynti pelasti kaksikon. Rokan näyttävä Käärijäbolero ja pipo valmistuivat hänen toisen ystävänsä käsissä Euroviisufinaalia varten. Kuva: SSS/Anna Korpiaho
Kristiina Kurki (vas.), Jaana Koskinen, Hanna Iivonen ja Kati Kurki matkaavat vuosittain Kosken Kohaukseen Somerolta, mutta tänä vuonna tapahtuma sai erityisen merkityksen Käärijän vuoksi. He hankkivat liput paniikissa, kun ne näkyivät jo punaisella lippupalvelussa. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Ei ole varsinaisesti salaisuus, ettei Käärijän keikkapalkkio Koskella kohdannut artistin tämänhetkisen hintatason kanssa.

Leino myönsi Salon Seudun Sanomille toukokuussa Käärijän hinnan ”osuneen kohdilleen” vielä alkuvuodesta.

Mikke Pöyhösen mukaan Käärijän tämänhetkiset keikkapalkkiot voivat helposti olla viisinkertaisia alkuvuoteen verrattuna.

– Hinta toki riippuu hieman paikasta, mutta summat ovat todellakin tällä hetkellä erilaisia kuin alkuvuodesta.

Käärijän veli Mikke Pöyhönen jätti tällä kertaa kameransa kotiin. Sen sijaan hän lähti myymään Käärijän fanituotteita ystävänsä Satu Piiroisen kanssa Koskelle. Kioski hiljeni ainoastaan keikan ajaksi. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Pöyhönen on itse ammattivalokuvaaja, ja hän kiertää usein keikoilla valokuvaamassa Käärijää. Sen lisäksi Pöyhönen ideoi Käärijän fanituotteita ja myy niitä keikoilla.

Koskella hän oli myymässä fanipaitoja, -koruja, -mukeja ja muita Käärijäteemaisia tavaroita.

Pöyhönen ilmoitti kolme päivää ennen festareita Leinolle saapuvansa myymään Koskelle Käärijätuotteita.

Samalla Leino esitti Pöyhöselle varovaisen pyyntönsä siitä, tekisikö Käärijä Koskea varten videotervehdyksen. Pöyhönen toteutti pyynnön Käärijän kanssa.

– Heti kun kuulin, minkä verran tänne oli tulossa porukkaa, päätin lähteä mukaan myymään tuotteita, Pöyhönen taustoittaa.

Vaatimattoman Pöyhösen mukaan keikkatuotteet ja hän saapuvat paikalle, jos tapahtumassa on ”yli 50 ihmistä”.

Mikke Pöyhönen ja Satu Piiroinen ovat olleet ystäviä alakoulusta saakka. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

– Muistan kyllä hyvin, kun juuri ennen Euroviisuhuumaa Käärijä esiintyi Eikan Pubissa Järvenpäässä. Siellä oli ehkä kolme ihmistä. Sen jälkeen kaikki räjähti ja Apollo Live Clubilla olikin seuraavaksi 2000 katsojaa.

– Mutta ylipäätään tällaiset pienemmät tapahtumat ovat ihan parhaita. Odotan Euroopan kiertueella eniten juuri klubikeikkoja, sellaisissa on huikea tunnelma.

Koskea varten Pöyhönen jätti kameransa kotiin. Hän halusi erityisestä syystä nauttia keikasta itsekin.

– Täällä on pimeää, se mahdollistaa siistejä juttuja valotekniikan näkökulmasta. Meillä ei ole ollut oikein mitään yöesiintymisiä nyt kesällä.

Kysymyksiin keikan peruuttamisesta kannattamattoman hinnan vuoksi Pöyhösellä on ytimekäs vastaus.

– Emme helkkarissa olisi peruuttaneet. Me pidämme aina kiinni siitä, mitä olemme luvanneet.

Pöyhönen myöntää olevansa ”vähän väsynyt” kiertäessään Käärijän mukana ja hoitaessaan omia päivätöitään, mutta odottaa silti erityisen innolla Euroopan-kiertuetta ja sitä edeltävää paljastusta.

– Ennen Euroopan-kiertuetta saattaa tulla uutta musaa pihalle. Ja levystä on tulossa aivan hullun hyvä.

Koskelta kotoisin oleva Laura Flemming tuli Espoosta juhlimaan Käärijää. Hän kertoi olevansa kiitollinen Käärijän saapumisesta pienemmille festareille. Se osoittaa hänen mielestään sitä, että Käärijä pitää jalkansa visusti maassa. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Ennen Käärijän Kosken keikkaa esiintyi Softcore Suicide. Käärijä nousi itse lavalle kello 23:30. Silloin Koskella oli säkkipimeää.

Yleisö lauloi raikuvasti kaikkien Käärijän kappaleiden mukana. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Keikkansa välissä Käärijä piti humoristisia spiikkejä ja esitti miltei stand uppia. Hän kertoi samalla paljastuksen Kosken festareista.

– Miettikää, tämä oli ensimmäinen kaikista buukkauksistani tänä vuonna. Tänne minut varattiin ensin, hän sanoi ja yleisö mylvi vastaukseksi.

– Tonnilla saa Käärijän ja kymppitonnilla Cheekin. Te saitte nyt Käärijän.

Käärijä on vasta 29-vuotias artisti, mutta hän on aloittanut oman musiikin tekemisen jo melkein 10 vuotta sitten. Kuva: SSS/Anna Korpiaho
Käärijälle heitettiin yleisöstä kruunu, jonka hän laittoi heti päähänsä. Kuva: SSS/Anna Korpiaho
Käärijän nousukiito alkoi räjähdysmäisesti Uuden Musiikin Kilpailun jälkeen. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Käärijä myönsi, ettei tiennyt Koskesta etukäteen mitään.

– Lahdesta piti lähteä suoraan tänne. Myönnän, että olin vähän silleen, että mihin me oikein ollaan menossa.

– Mitä porukka täällä ylipäätään tekee? hän jatkoi vitsailua.

Lopulta Käärijä kertoi olleensa turhaan ennakkoluuloinen ja osoitti melkoisen kohteliaisuuden Koskelle.

– Tässä on tämän vuoden paras yleisö.

”Myönnän et olin vähän silleen, et mihin me oikein ollaan menossa”, Käärijä totesi. Kuva: SSS/Anna Korpiaho
Cha cha cha’n alussa yleisön piti mennä kyykkyyn. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Muutama järjestyshäiriö keikan aikana ilmeni, yksi tappelu ja paikalta poistaminen. Tunnelma pysyi kuitenkin valtaosin positiivisena.

Kunnanjohtaja Partanen jännitti hieman keikan luonnetta. Festarit oli suunnattu ainoastaan täysikäisille, sillä koko alueella tarjoiltiin alkoholia.

– Nuoretkin tietysti olisivat halunneet päästä katsomaan Käärijää, mutta todella hyvin kaikki sujui näinkin. Käärijä oli ihan uskomaton juttu Koskelle.

Lauantaina Kosken Kohauksessa esiintyvät Kakkupojat sekä Kikkailua-show.

”Tän vuoden paras yleisö”, Käärijä totesi keikkansa päätteeksi. Kuva: SSS/Anna Korpiaho