Salon torille on tullut tänä kesänä uusia ”polkupyörällä ajo kielletty” -liikennemerkkejä. Liikennemerkit ovat herättäneet kysymyksiä torin käyttäjien keskuudessa siitä, miten niitä pitäisi tulkita.

Salon Seudun Sanomien tietojen mukaan pyöräilyn epäselvyydet ovat johtaneet jopa rajuihin sanaharkkoihin torilla.

Torin läpi kulkee oma pyörätie, johon yhdistyy myös pyöräkaista torin joen puoleiselta reunalta. Liikennemerkeissä on lisäkilpenä ”torialueella toriaikana”. Salon kaupungin puistomestari Heidi Suominen kertoo, etteivät liikennemerkit koske pyöräilylle tarkoitettuja teitä, vaan muuta torialuetta.

– Pyörätiellä saa ajaa polkupyörillä. Kielto koskee torialuetta eli sitä, missä myydään ja myyntikojujen välejä. Niissä ei saa pyöräillä, Suominen tiivistää.

Salon torille on ilmestynyt tänä kesänä pyöräilyn kieltäviä liikennemerkkejä. Rajoitus on voimassa toriaikana torialueella. Pyörällä saa edelleen ajaa normaalisti Salon torin yhteydessä olevalla pyörätiellä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Jo liikennesääntöjen mukaan pyöräily on sallittua vain ajoradalla tai sille osoitetuilla teillä eli pyöräteillä, -kaduilla ja -kaistoilla. Piha- ja kävelykaduilla saa pyöräillä, mutta vauhdin määrittävät jalankulkijat ja heille on annettava esteetön kulku. Jalkakäytävällä saavat ajaa vain alle 12-vuotiaat.

Kuitenkin Heidi Suominen sanoo, että torin pyöräilykäytännöistä on tullut jonkin verran palautetta. Siksi torille ilmestyi uudet ”polkupyörällä ajo kielletty” -liikennemerkit lisäämään selvyyttä. Hämääväksi uudet liikennemerkit voivat tehdä se, että ne ovat aseteltu torin läpi kulkevan pyörätien läheisyyteen.

– Jos yksittäinen ihminen kerran ihmettelee jotain, yleensä selvitetään ja kerrotaan asia suoraan hänelle. Enemmän hämmennystä aiheuttavissa tapauksissa koetetaan ottaa opiksi ja tehdä asioita tilanteiden välttämiseksi tulevaisuudessa, Suominen selventää.

Kesäaikana tori on auki arkisin joka päivä maanantaista lauantaihin, ja torilla asioi päivittäin monenlaisia ihmisiä. Siitä huolimatta Suomisen mielestä ihmisten yhteiselo torilla sujuu lähes moitteettomasti.

– Siihen nähden, kuinka paljon torilla käy ihmisiä, ihmisten kanssakäyminen sujuu tosi hyvin. Siinä ei ole mitään valittamista.

Salon torilla saa ajaa pyörätiellä, ei torialueella

Torin läpi kulkee pyörätie, jossa saa pyöräillä

Pyörätiehen yhdistyy myös joen puoleisella reunalla oleva pyöräkaista

Torialueella (toriaikana) pyörällä ajo on kielletty

Kesäaikana (31.8. saakka) toriaikaa on maanantaista lauantaihan klo 7–15

Torstaisin toriajan jälkeen alkaa iltatori

Tänä kesänä käytössä on perjantaisin pidennetty (myyjille vapaaehtoinen) aukio-oloaika klo 18 saakka

 

”Ei pitäisi niin herkästi mennä sanomaan muille virheistä, sillä me kaikki teemme joskus niitä”
Salolainen eläkeläinen Raimo Alander

Lähes päivittäin Salon torin läpi polkupyörällä ajaa liikunnallinen eläkeläinen Raimo Alander. Hän lienee Salossa eniten tunnettu pitkäaikaisena jääkiekkoilijana, jonka paita on jäädytetty Salon jäähallin kattoon.

Alander huomauttaa, että torin läpi menevä pyörätie kulkee pitkän matkan Paukkulasta aina Pahkavuoreen saakka.

Kyllä se aika hämäävästi on merkitty, Alander katsoo uutta liikennemerkkiä.

Hän pyörittelee päätään kuullessaan, että torilla on syntynyt kiistaa pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden välillä. Koko ikänsä Salossa asunut Alander pitää tärkeänä muiden ihmisten kunnioittamista.

– Meidän kannattaisi ajatella enemmän toinen toista. Ei pitäisi niin herkästi mennä sanomaan muille virheistä, sillä me kaikki teemme joskus niitä, Alander pohtii.

Alander on ylpeä kotikaupunkinsa torin puitteista, mutta toivoo kelien lämpenevän.

– Tämä on tosi aktiivinen tori. Jos miettii isoja kaupunkeja, ei missään ole näin hyvää toria. Sateisilla keleillä täällä ei näy niin paljon myyjiä eikä ihmisiäkään.

Koko ikänsä Salossa asunut Raimo Alander pyöräilee torin läpi lähes päivittäin. Kuva: SSS/Santeri Iltanen
32 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Juha
4 kuukautta sitten

Olisiko selvempää laittaa lisäkilveksi ”Ei koske pyörätietä” ?

Autoileva Autoilia
4 kuukautta sitten

Ei siinä ole mitään epäselvää ja kiukuteltavaa
Kielto on tienpitäjän asettama.
Jos moottoriajoneuvolla rikottaisiin kieltomerkkiä, olisi kuljettaja melkein jalkapuussa.
Mutta tätä pyöräilykieltoa rikotaan jatkuvasti ja pidetään jopa hyväksyttävänä.
Istuin tässä päivänä eräänä kahvilla, lähes kaikki jatkoivat polkemista ohittaessaan merkin.
Kaksi Naista jalkautui taluttamaan pyörää.
Sitten on se Horninkadun ylittävä suojatie.
Siinä ei ole asetettu väistämisvelvollisuutta katua pitkin kulkevalle
Eli pyöräilijän tulee väistää ajaessaan suojatielle. Tässä kaupunki voisi vielä terästäytyä ja asettaa kolmiot pyörätielle

Pyöräilen myös
4 kuukautta sitten

Sitäpä ei tunnu pyöräilijät ymmärtäneet, keskustan läpi kulkevalla pyörätiellä pyöräilijällä väistömisvellosuus joka kohdassa missä ylittävät ajoradan. Jokseenkin joka päivä törmää siihen että pyöräillään suoraan auton eteen, selkeät väistämisvelvollisuus kyltit välittömästi asennettava. Kaupunki on laimiinlyönyt tehtävänsä asentaa väistämisvelvollisuus liikennemerkit.

pertti
4 kuukautta sitten

Kyllä pyöräilijän on tunnettava liikennesäännöt joiden mukaan hänen pitää kulkea. Kaupunki ei ole mitään lyönyt laimin. Poliisin pitää sakottaa pyöräilijöitä jotka henkensä kaupalla ajavat auton eteen vaikka heillä on väistämisvelvollisuus.
Myös pyöräijän pitää kunnioittaa liikennemerkkejä sekä tuntea ne.

Niko
4 kuukautta sitten

Autoilija väistää oikealta tulevia ajoneuvoja,myös pyöräilijöitä. Jos on merkitty pyörätie niin autoilija väistää. Mikäli kolmiot tai muita merkkejä niin sitten eri asia. Minun ymmärtääkseni näin se menee

Urpo
4 kuukautta sitten
Reply to  Niko

Ei liity torin pyöräilykieltoon, mutta olet ymmärtänyt väärin. Pyöräilijä väistää tullessaan ajoradalle. Kuitenkin jos ajoradalla esim. autoilija on kääntymässä, tällöin autoilija väistää. Autoilija väistää myös, jos tällä on kolmio, kuten esim. kiertoliittymään saavuttaessa. Ympyrästä poistuva on kääntyvä, joka siis väistää. Torilta poliisilaitoksen suuntaan ajava pyöräilijä väistää Horninkadulla liikkuvia. Kuitenkin jos poliisilaitoksen suunnasta Torikatua saapuu autoilija, joka kääntyy suojatien yli, autoilija väistää pyöräilijää. Muulloinkin hyvin usein tilanne liikenteessä on se, että tällaisten tilanteiden takia autoilija on väistämisvelvollinen. Täällä otetaan muutamissa kommenteissa voimakkaasti kantaa pyöräilijöihin, jotka eivät noudata väistämisvelvollisuuttaan. Jospa muistetaan tilanne myös toisinpäin. Pyörällä ajaessa kohtaa paljon enemmän väistämisvelvollisuuttaan rikkovia autoilijoita… Lue lisää »

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Ennen vanhaan opetettiin koulussa, että pyöräilijän kannattaa aina väistää autoa väistämissäännöistä riippumatta, koska törmäyksessä pyöräilijällä tekee aina kipeämpää.
Nykyään opetetaan varmaan toisella tavalla.

pertti
4 kuukautta sitten
Reply to  Niko

Kun pyöräilijä on ylittämässä ajotien tien suoralta osalta on pyöräilijä väistämisvelvollinen autoon nähden. Kun on kääntyvä auto kysymyksessä on auto väistämisvellinen pyöräilijälle.

Urpo
4 kuukautta sitten

Onhan tuo täysin tulkinnanvarainen asia. Mistä tienkäyttäjä voi tietää, että merkin kohdalta ei ala torialue tai mistä torialue alkaa, kun sitä ei ole merkitty ja pyörätie kulkee torin läpi. Entä mikä on toriaika. Liikennemerkin vaikutus alkaa liikennemerkistä ja se on voimassa ko. tieosuudella. Voidaanko liikennemerkillä edes vaikuttaa tiealueen ulkopuolella oleviin asioihin vai laajeneeko tiealue tuossa kattamaan koko toria. Tienkäyttäjä joutuu tekemään ratkaisuja liikenteessä jatkuvasti ja nopeasti. Kun merkin vaikutusta joudutaan pohtimaan sanomalehdessä, tienkäyttäjän asema ei ole kadehdittava. Ainoa ongelma torilla on mielestäni ollut vilkkaampana aikana holtittomat jalankulkijat, jotka seikkailevat pyörätiellä. Eivät hekään siellä ilkeyttään ole, vaan mieltävät olevansa torilla, jossa… Lue lisää »

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Voidaanko liikennemerkillä edes vaikuttaa tiealueen ulkopuolella oleviin asioihin vai laajeneeko tiealue tuossa kattamaan koko toria.”

Voidaan.

Aluemerkit koskevat kaikkia julkisia alueita, ellei alueen sisällä toisin ilmoiteta.

Kaikki aluerajoitukset eivät koske yksityisiä alueita aluerajoituksen sisällä.

Pyöräpirkko
4 kuukautta sitten

Jos on vuosikymmenet täällä asunut ja ei Salkkaria tilaa, ei tällainen asia ole tullut missään esille. Edelleen epäselvää tarkoittaako tuo merkki kokonaan torin alueella pyöräilyn kieltoa toriaikana vai onko niin ettei se koske pyörätietä? Ei kaikille tule Salkkaria, se ei ole riittävä tiedotuskanava.

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Pyöräpirkko

Liikennemerkin mukaan se kielto koskee koko torialuetta, jos torialuetta ei ole eroteltu opastavilla tiemerkinnöillä kuten esimerkiksi reunaviivoin tai muilla selvillä merkinnöillä.

Pyörätie on pyörätie ainoastaan kieltomerkkien vaikutusalueen ulkopuolella.
Tienpitäjä on liikennettä ohjaavalla kieltomerkillä muuttanut pyörätietä kieltomerkin vaikutusalueella.

Jos muutos kohdalla ei ole vanhan pyörätien rajoja näkyvillä, niin silloin se vanhakin pyörätie on torialuetta ja pyörä talutetaan kieltomerkin vaikutusalueella niin kauan kunnes ohjaavat merkinnät on saatu aikaiseksi.

Sanoi torivahti mitä tahansa muuta.

Tieliikennelain tiemerkintää koskevat säännöt ovat kyllä aivan selkeitä.

Pyöräilijä
4 kuukautta sitten
Reply to  Pyöräpirkko

No mikä olisi sellainen tiedotuskanava, joka tavoittaisi kaikki? Tai ainakin torilla liikkuvat – etenkin pyöräilijät.

Maija
4 kuukautta sitten
Reply to  Pyöräilijä

Hyvä huomio!
Kaikki muka seuraavat että. Paitsi he joilla ei ole nettiä…

Pitäisikö koko pyörätie poistaa torin osalta ja siirtää polkupuörät kadulle?

MDI
4 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Tätä olen täällä ehdottanut jo pari kolme vuotta sitten. Etenkin kesätorstait ovat olleet aika tukkoisia, kun metrilakun myyjät täyttävät sillan kävelytiepuolen ja pakottavat jalankulkijat pyörätielle. Ja sitten löytyy aina näitä ”minulla on oikeus” -kellonpimputtajia, pitäisikö jalankulkijoiden uida yli.

Ja nimim.pyöräilijällekin tiedoksi, että se tiedotuskanava on liikennemerkki, ei siihen nettiä tarvita.

Pyöräilijä
4 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Kiitos MDI:lle viestini huomioimisesta.
Kuten tämä laaja keskustelu selvästi osoittaa, pelkkä liikennemerkki ei aina, ei ainakaan tässä tapauksessa ole riittävä ”tiedotuskanava”. Nykyaikana kannattaa käyttää niitä välineitä, joita on käytettävissä. Kaikille yhteisiä, 100-prosenttisesti tavoittavia välineitä ei toki ole.

Ei Salossa syntynyt
4 kuukautta sitten

Tämä on niin salolainen sisäpiirin juttu jonka ymmärtää vain merkin tilaaja ja kiinnittäjä. Vois sitä kysyä apuakin asiantuntijoilta.

ossi
4 kuukautta sitten

Minun ehdotukseni on koska niin monella pyöräilijällä tuntuu olevan epätietoisuutta mitkä on pyöräilijän oikeudet ja vastuut liikenteessä, että trafi painattaa pienen oppaan pyöräilijöille joka on annattava jokaiselle pyörän ostajalle kaupassa.

Pyöräilijä
4 kuukautta sitten
Reply to  ossi

Oikein hyvä ehdotus – kannatan!

Kuntalainen K
4 kuukautta sitten

Kyllä lisäkilpi olisi voinut olla huomattavasti selkeämpi.

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Kuntalainen K

Vain, jos se pyörätie on merkitty esimerkiksi reunaviivoin, kieltomerkkien vaikutusalueella.

Lasse Reunanen / Salo
4 kuukautta sitten

Torilla pyöräillessä joutuu aina myös väistelemään kävelijöitä ohi pyörätieosuudenkin kun ne siellä muita vilkuilematta seisoskelee tai missä vaan kulkevat. Ei siinä aina varmaankaan tule hypittyä taluttajaksi. Vaikka harvoin toriaikaan siellä olen pyörällä. Hidastaen hyvä siellä ajaa ja risteyksissäkin. Moni auto pysäyttää suojatielle kun pyörä vielä kymmenen metrin etäisyydessä. Annan aina pysähtyneet ensin mennä kun risteyksissä muitakin voi yllättäen muualta kiihdyttäen kohdalle tulla. Myös vastaavat ennakkoon suojatielle etäällä pysähtyjät hitaasti ajaen ohitan – en ala niille pakotusseisakkeja tekemään jos risteämä pyörälle muuten avoinna kulkea (ei siis aina näin vaan myös hidastaen pysähtyen). Ajaessa joutuu välillä soveltamaan joustavuutta kuten jos liikennevalot punaisella… Lue lisää »

Tavis torilta
4 kuukautta sitten

Salossa ovat ihan omat tavat sääntöjä väistellen liikkumiseen pyörillä ja autoilla. Väistetään kolmion takaa suhaavia pyöräilijöitä ja jalankulkijoita, pyöräillään vapaasti jalkakäytävällä jopa jalankulkijaa hätistäen ja keskisormea näyttäen! Kun pyörätie menee torin poikki ja myyntipöydät ovat molemmin puolin, pitäisi olla päivänselvää pyöräilijöille, että ihmiset seilaavat siinä edestakaisin, etenkin ruuhkaisina aikoina.

Torvi stadista
4 kuukautta sitten
Reply to  Tavis torilta

Kun pyörätie menee torin poikki, pitäisi olla päivänselvää jalankulkijoille että siinä pyörätiellä ei kuulu seilata edestakaisin varomatta. Ylipäätään jalankulku pyörätiellä on laitonta, silti siellä hortoillaan miten sattuu. Tämä on ongelma myös Vilhonkadulla linjurin kohdalla.

MDI
4 kuukautta sitten
Reply to  Torvi stadista

Toriaikaan vaan ei mene eli tori on silloin kokonaan jalankulkualuetta.

Turkulainen
4 kuukautta sitten

Tori-sanan merkitys mielestäni on ostospaikka, ainakin perimätietojen mukaan. Pyöräilijät kovaa vauhtia torilla ajaessaan eivät suorita ostoksia vaa pelottelevat esim lasten kanssa ostoksia tekevät ja rollaattorilla kulkevat. Polkupyörä on niin nopea kulkuväline kaupungissa että torin voi ihan hyvin kiertää toriaikana ja muulloinkin. Jospa olisi torirauha ostoksia tekevillä. Ja invapysäköintipaikat joskus ohjeen mukaan vain tunnin käytössä kerrallaan jotta useammat huonokulkuiset pääsisivät parkkeeraamaan ja ostoksille.

Urpo
4 kuukautta sitten
Reply to  Turkulainen

En ole koskaan nähnyt torilla kenenkään ajavan kävelyvauhtia lujempaa jalankulkijoiden seassa.

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

koskaan”
Oletko ollut torilla jokapäivä koko toriajan katsomassa vuosikausia?

Urpo
4 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Minä en ole koskaan nähnyt. Sen verran olen torilla aikaani viettänyt, että varmasti havaintoja olisi, jos kyse olisi ongelmasta.

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Turkulainen

Missä siellä on invapaikoilla tunnin ohje?

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Piti oikein tarkistaa etten lukenut väärin Traficom sivustolta. Liikuntaesteisen pysäköinti tunnuksen pysäköinti säännöt muuttuivat 1.6.2023. Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella saa pysäköidä ajoneuvon yleisille alueille seuraavasti: pysäköintipaikoille, jotka on merkitty pyörätuolimerkillä maksullisille pysäköintipaikoille maksua suorittamatta alueille, joissa pysäköinti on muuten kielletty liikennemerkillä ”Pysäköinti kielletty” tai ”Pysäköintikieltoalue”  rajoitusta pidemmäksi ajaksi alueelle, jossa pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu pihakaduille sillä varauksella, ettei pysäköinnistä aiheudu huomattavaa haittaa pihakadun liikenteelle eikä muulle käyttämiselle pyöräkadun ajoradalla muuallekin kuin merkitylle pysäköintipaikalle, jos siitä ei aiheudu kohtuutonta haittaa Yksityisellä pysäköintialueella säännöt eivät päde. Vanha invakortti ja uusi Liikuntaesteisen tunnus ovat rinnakkain käytössä 10 vuotta. Olen ollut liikuntaesteisen kuskina 20 vuotta ja… Lue lisää »

ossi
4 kuukautta sitten

Tarkoittaako tuo merkki, ettei pyörällä saa pysäköidä toriaikana? Pitää painaa nopeasti läpi torin.