Salolainen Andi Mwegerano on kuollut – toimi kestävyysjuoksutapahtumien organisaattorina ja kuntapoliitikkona

8
Andi Mwegerano pyöritti juoksutapahtuma Andi-Maratonia, joka järjestettiin 241 kertaa. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolaisten kestävyysjuoksutapahtumien ideoija ja järjestäjä Andi Mwegerano on kuollut. Mwegerano kuoli maanantaina vakavan sairauden uuvuttamana. Mwegerano oli kuollessaan 69-vuotias.

Itä-Afrikasta Tansanian Kibondosta kotoisin ollut Mwegerano muutti Saloon vuonna 1985. Suomen kansalaisuuden hän sai vuonna 1995. Koulutukseltaan Mwegerano oli tekniikan tohtori.

– Tunsin Andin siitä asti, kun hän Saloon muutti. Hän oli hyvin sydämellinen, iloinen ja antelias persoona. Häntä ei nähnyt koskaan vihaisena. Andin poismeno ei yllättänyt täysin, koska hänellä oli sairauksia, mutta hän itse oli vielä toiveikas elämänsä jatkumisesta, Mwegeranon perhetuttava Hanna-Maija Saarimaa kertoo.

Mwegerano kehitti Salossa lukuisia juoksutapahtumia. Yksi niistä oli Andi-Maraton, joka järjestettiin ensimmäisen kerran marraskuussa 2014. Viimeinen Andi-Maraton juostiin huhtikuun lopulla tänä vuonna. Kaikkiaan kiivaaseen tahtiin järjestettyjä tapahtumia ehti olla yhteensä 241. Mwegerano perusti Saloon myös Marathon Clubin vuonna 2001.

Mwegeranon ideoimia ja järjestämiä juoksutapahtumia ovat olleet myös Salon kevätjuoksu, Twiga minimaraton, Salo marathon, Pikkujoulujuoksu sekä Uudenvuodenjuoksu.

Andi-Maratoneja järjesti Salon Liikuntayhdistys ry, jonka puheenjohtaja Mwegerano oli.

Salon kaupunki antoi vuonna 2019 tunnustusta Mwegeranolle, jonka mukaan Salon Urheilupuistoon nimettiin juoksureitti ”Andin lenkki”. Lenkkejä on kaksi, kahden ja kuuden kilometrin mittainen.

Keskustan eduskuntavaaliehdokas ja Salon kaupunginvaltuutettu Andi Mwegerano avasi vaalituvan ja teki kirjan uussuomalaisista. Kuva vuodelta 2007. Kuva: SSS-arkisto/Esko Keski-Vähälä

Mwegerano itse oli myös intohimoinen kestävyysjuoksun harrastaja. Hän juoksi yli 100 maratonia. Mwegerano taittoi matkaa monissa klassikkokisoissa, kuten Berliinissä, Lontoossa, Bostonissa ja New Yorkissa.Tukholmassa vuonna 2000 Mwegerano saavutti henkilökohtaisesti parhaansa aikansamaratonilla:kolme tuntia ja 21 minuuttia.

Mwegerano kertoi nauttivansa maratoneista ennen kaikkea terveyden vuoksi.

– Jos ihmiset liikkuvat ja juoksevat, he sairastavat vähemmän ja kaupungille tulee kuluja vähemmän. Maratonien järjestäminen on minulle sydämenasia, ja olen ylpeä siitä, mitä olen tehnyt. Voin näyttää muualta tulleena, että olen konkreettisesti saanut jotain aikaan Suomessa, Mwegerano sanoi SSS:n haastattelussa vuonna 2020.

Salolaisen liikunnan eteen tehdyn työn lisäksi Mwegerano oli tunnettu henkilö myös politiikassa. Mwegerano pääsi Salon valtuustoon kuntavaaleissa 2004 kristillisdemokraattien listoilta. Pari vuotta myöhemmin hän siirtyi keskustaan.

Poliitikkouransa alkuaikana Mwegeranon etunimi oli Anderson, mutta se lyheni muotoon Andi, sillä liian usein Andersonin luultiin olevan sukunimi.

Mwegerano pääsi läpi kuntavaaleissa myös vuosina 2008 ja 2012. Hän oli myös kahdesti keskustan eduskuntavaaliehdokkaana.

Saloon Mwegerano tuli ensin Mobiran palvelukseen harjoittelujaksolle ja jäi kaupunkiin. Nokialla ja myöhemmin Microsoftilla Mwegerano toimi matkapuhelinyksikössä tuotekehitysosastolla ja teknisen asiakastuen kansainvälisissä tehtävissä.

– Viihdyin hyvin. Sain tehdä Nokialla tuotekehitysosastolla ja teknisen asiakastuen kansainvälisissä tehtävissä koulutustani vastaavaa työtä. Tarjolla olivat kaikki vehkeet ja mahdollisuudet, Mwegerano kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa 2015.

Kaupunginvaltuutettu Andi Mwegerano pääsi Asko Määttäsen ikuistamaan potrettiin Salon Keskustan vieraiksi saapuneiden Paula Lehtomäen ja Riikka Mannerin kanssa elokuussa 2012. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Saloon Mwegerano päätyi Odessasta, joka on nyt taisteluiden alla Ukrainassa. Tansaniassa Mwegerano oli työskennellyt telelaitoksella teknikkona.

– Olin kiinnostunut jatkamaan opintojani ulkomailla. Tuolloin sosialistiseen Neuvostoliittoon oli Tansaniasta helpompi päästä kuin Yhdysvaltoihin tai Isoon-Britanniaan. Lähdin opiskelemaan Odessaan, vaikka en tiennyt Euroopasta yhtään mitään. Jätin hyvän työni, mutta arvostin hyvää koulutusta enemmän kuin työstä tullutta rahaa, Mwegerano muisteli lähtöpäätöstään SSS:lle.

Rasismista Mwegerano ei omien sanojensa mukaan kärsinyt koskaan Salossa.

– Olen opettanut omia lapsiani, että jos joku sanoo neekeriksi, hänellä on omia ongelmia. Mene vain eteenpäin. Suomessa on turvallista asua. En usko, että voisin esimerkiksi Ukrainassa tai Venäjällä kulkea myöhään illalla yksikseni, niin kuin voin Salossa tehdä, Mwegerano pohti SSS:lle.

Mwegeranoa jäävät kaipaamaan nykyinen vaimo Larisa sekä lapset Zoya-Maria, Max, Miska ja Mimosa. Lapsenlapsia Mwegeranolla oli kaksi.

Andi Mwegerano oli kolme kautta Salossa valtuutettuna. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Grace
4 kuukautta sitten

Kiitoksia hyvästä Andin historiasta.

Asko.avoranta
4 kuukautta sitten

Moni jää kaipaamaan iloista ja ystävällistä Andia.

Satu
4 kuukautta sitten

Rauhallista lepoa Andille. Olit merkittävä osa salolaista urheilua, suurella sydämellä aina mukana. Syvä kunnioitus.

Allan
4 kuukautta sitten

Olipa hieno kirjoitus.

Salolainen
4 kuukautta sitten

Andi oli aina niin ystävällinen. Hyvää taivasmatkaa.⚘

Mervi
4 kuukautta sitten

Hyvää matkaa

Dennis Londo
4 kuukautta sitten

Lepää rauhassa rakas ystävä Andi! Jããmme ikãvöimään sinua! Kiitos kaikesta!

Makro
4 kuukautta sitten

Todella iso pala salolaista ruohonjuuritason lajikulttuuria on poissa. Andi piti kisaajista huolen, maalissa oli aina evästä tarjolla.