Salon Vuokratalot irtisanoi isännöintisopimuksen – asiakirja paljastaa kaupungin salaamat tiedot

14
OP Koti Lounaismaalla tehtiin kesäkuussa eniten asuntokauppoja moneen vuoteen. Kuva: SSS-arkisto/Anna Korpiaho

Salon Vuokratalot on irtisanonut isännöintisopimukset OP Koti Lounaismaan kanssa. Kaupungin omistama vuokrataloyhtiö on ostanut isännöintipalveluja yli 500 000 eurolla vuodessa. Vuokratalot selvittää nyt, voisiko se hoitaa isännöinnin omana työnä ostopalvelun sijasta.

– Se on mahdollista, mutta en tiedä, onko se todennäköistä, Salon Vuokratalot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mika Mannervesi sanoo.

Nykyinen isännöintisopimus OP Kodin kanssa on irtisanottu päättymään ensi vuoden lopulla. Vuokrataloyhtiön on kuitenkin selvitettävä vielä tämän kesän aikana, miten yli 3 000 salolaisen koteja isännöidään tulevaisuudessa.

Tiedot käyvät ilmi vastauksesta, jonka Salon Vuokratalot Oy on antanut Kilpailu- ja kuluttajavirastolle.

Salon Vuokratalojen hallitusta ohjaa kaupunginhallituksen konsernijaosto. Se käsitteli vuokrataloyhtiön tilannetta salaisella esityslistalla kesäkuun alussa. Salon Seudun Sanomien toimittaja pyysi tuolloin asiaa koskevan esittelyn ja päätöksen.

Kaupungin vt. hallintojohtaja Esa Nieminen vastasi tietopyyntöön viime viikolla. Hän hylkäsi pyynnön vetoamalla muun muassa julkisuuslakiin ja liikesalaisuuslakiin.

”Nämä asiat ovat yhtiön sisäistä valmistelua”, Nieminen kirjoitti.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto oli samaan aikaan aloittanut jo tutkinnan siitä, onko Salon Vuokratalot kilpailuttanut hankinnat lainmukaisesti. KKV haluaa tietää, miten vuokrataloyhtiö on hankkinut isännöinti- ja siivouspalvelut sekä rakennustekniset työt ja paljonko niistä on maksettu.

Salon Vuokratalot vastasi KKV:n selvityspyyntöön määräajassa tällä viikolla. Salon Seudun Sanomat sai asiakirjan tietopyynnöllä torstaina. Vastauksesta selviää, että konsernijaosto on kesäkuun kokouksessa ohjeistanut vuokrataloyhtiötä sanomaan irti isännöintisopimuksen OP Kodin kanssa.

Lisäksi yhtiön on annettava konsernijaostolle elokuun loppuun mennessä selvitys ”onko yhtiöllä muita mahdollisia toimintamalleja isännöinnin hoitamiseen kuin nykyinen ostopalvelumalli”.

Käytännössä Salon Vuokrataloilla on vain kaksi vaihtoehtoa: hoitaa isännöinti itse tai ostaa se. Jos yhtiö päätyy edelleen ostopalveluun, isännöinti kilpailutetaan hankintalain edellyttämällä tavalla.

”Hallituksen tarkoituksena on, että kaikki palvelut, jotka on mahdollista kilpailuttaa, kilpailutetaan hankintalain mukaisesti niin nopealla aikataululla kuin mahdollista”, Salon Vuokratalot kirjoittaa.

Nykyinen sopimus isännöintipalveluista on vuodelta 2011, eikä sitä ole sen jälkeen kilpailutettu.

Salon Vuokratalot on jo aloittanut kilpailuttamisen julkisten hankintojen Hilma-palvelussa. Yhtiö on vastikään saanut kuusi tarjousta rakennusteknisistä töistä, jotka sisältävät kiinteistöjen kunnossapidon ja korjaukset.

Vuokrataloyhtiön kiinteistöjä on korjattu ja kunnostettu yli kolmella miljoonalla eurolla kahden viime vuoden aikana. Töitä on ostettu kolmeltakymmeneltä yritykseltä.

Salon Vuokratalot pyytää Kilpailu- ja kuluttajavirastoa huomioimaan, että yhtiön hallitus ja toimitusjohtaja ovat aloittaneet tehtävässään vasta toukokuussa.

Isännöinti oli vuokrataloyhtiön aiemman hallituksen puheenjohtajan Jarkko Anttilan (sd.) silmätikkuna parin vuoden ajan. Salon kaupunki sysäsi poliitikot sivuun hallituksesta huhtikuun lopulla ja istutti viranhaltijat tilalle.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Masa
2 kuukautta sitten

Miten voidaan ostaa 500 000€ palveluja yhdeltä ja samalta palveluntarjoajalta 12 vuotta putkeen ilman yhtäkään kilpailutusta. Kyllä on kaupungin verorahoja laitettu haisemaan kyselemättä muilta. Onko edes laillista?

Vuokratalot oyn asukas
2 kuukautta sitten

Jaahas vai sil viisii. No mitäköhän tämä muutos tuo meikäläisille.

Uskomatonta
2 kuukautta sitten

Tästä vuokratalojen isännöinnistä ja sen kilpailutuksen laiminlyönnistä voi seurata aivan mieletön lasku kaupungille ja veronmaksajille.
Salon kaupungin on täytynyt hyväksyä hinnan nousut isännöinnistä. Miten on edes mahdollista, ettei kukaan ole puuttunut asiaan aiemmin?
Toivottavasti selvittävät myös onko jotain tiettyjä toimijoita suosittu ja onko jotain sukulais tms. suhteita, miksi asia on lakaistu näin kauan maton alle?

Hinnat julki
2 kuukautta sitten

Puolen miljoonan euron hankinta kuulostaa siltä hintaluokalta, että se tulisi kilpailuttaa alueen kaikkien isännöintipalvelua tarjoavien toimijoiden kesken.

MDI
2 kuukautta sitten
Reply to  Hinnat julki

Tässä on nyt esillä se julkisten hankintojen epäkohta, jonka toin jo esiin toisessa viestiketjussa ja joka mahdollista pelin ja ehkä myös laittomuudet. 500TE/12 vuotta on alle 50TE/vuosi eli on tilattu aina vuodeksi kerrallaan ”sopivalta yhteistyökumppanilta” vaikkei niin saisi tehdä putkeen vuodesta toiseen.

Allan
2 kuukautta sitten
Reply to  MDI

”500TE/12 vuotta on alle 50TE/vuosi eli on tilattu aina vuodeksi kerrallaan ”sopivalta yhteistyökumppanilta” vaikkei niin saisi tehdä putkeen vuodesta toiseen.”

Tilanne on pahempi. Tilaa ihmeessä edes digi salkkari.

Voin vinkata tämän kerran mitä artikkelissa kirjoitettiin.

”Kaupungin omistama vuokrataloyhtiö on ostanut isännöintipalveluja yli 500 000 eurolla vuodessa.”

MDI
2 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Epäilen vuosikustannusta, onko siinä mukana kaikki muukin isännöinnin lisäksi? En jaksa uskoa, että Salossa oltaisiin niin tyhmiä, että 0,5 MEn vuosittainen hankinta tehtäisiin kilpailuttamatta. Eikä 300 vuokra-asunnon isännöinti voi maksaa niin paljon, jos mukana on kiinteistön kulut huoltoineen niin sitten ehkä.

PS. En digitilaa Salkkaria koska minulle on ihan sama montako koria, maalia tai metriä Vilpas työntää ja minulle tulee jo Hesari samaan hintaan.

Allan
2 kuukautta sitten
Reply to  MDI

”Epäilen vuosikustannusta, onko siinä mukana kaikki muukin isännöinnin lisäksi?” En tiedä. Salkkari julkaisi tuon luvun kun sai asiakirjat. Salkkari on yleensä huolellinen ja luotettavampi kuin Hesari ja jos siinä ei ole kirjoitusvirhettä, niin näillä mennään. Voin senkin kertoa, että aiempien juttujen mukaan asuntoja on noin 1500. ”En jaksa uskoa, että Salossa oltaisiin niin tyhmiä, että 0,5 MEn vuosittainen hankinta tehtäisiin kilpailuttamatta” Oman kokemukseni mukaan siellä ei aina löydy sieltä penaalin terävimpiä kyniä. ”Eikä 300 vuokra-asunnon isännöinti voi maksaa niin paljon,” Tuo 300 on Pertin malli esimerkki, jonka mukaan 300 asunnolla saisi isännöintikustannukset olla maksimissaan 50.000 euroa vuodessa. ”minulle tulee jo… Lue lisää »

Pertti
2 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Kaikessa (melkein) mediassa on nykyään lähinnä mielipide muokkausta. Puoluetonta uutisointia saa kyllä erittäin harvoin.
Jos salkkari kertoi isännöintipalkkiosta se ei tarkoita sitä ettei kaikki työt olisi vielä hinnoiteltu erikseen palkkion lisäksi. Siellä saattaa olla myös tekninen isännöitsijä.
Pitäisi puhua isännöinnin kustannuksista, ei palkkiosta.

pertti
2 kuukautta sitten

Miten se on mahdollista, että isännöinti on maksanut noin paljon? Käsittämön summa isännöinnistä. Siinä on täynyt olla vähintäin 3 ihmistä kokopäivätyössä.

Allan
2 kuukautta sitten
Reply to  pertti

Onkohan vielä sellainen käytäntö, että isännöintiin on kiinteät maksut isännöitävien asuntojen lukumäärän mukaan ja päälle maksut tehdyistä lisätöistä, mitkä eivät kuulu kiinteään maksuun?

Salon vuokrataloyhtiössä on paljon asuntoja.

Minulla on aika vanhentuneet tiedot noista hinnoittelukäytännöistä.

pertti
2 kuukautta sitten
Reply to  Allan

ei todellakaan ole. Tämä hinnoittelu on törkeätä. Tuollainen 300 asunnon talot eivät hinnoitukseltaan ylittää 50 000 e.mieluimmin reilusti alle. Nämä on vapaassa kilpailussa.

Allan
2 kuukautta sitten
Reply to  pertti

Kiitos.

On siinä sitten liikaa tuplasti kun ilmoittamallasi taksalla on yhtä asuntoa kohti enintään noin 166 euroa.

Salon asuntomassa on noin 1500 asuntoa ja 500 000 vuodessa tekee noin 333 euroa vuosi per asunto.

Mielekiintoista nähdä kuinka käy valvoville kaupungin viranhaltijoille.

Kansallinen hankintaraja ja EU:n hankintaraja palveluille ylittyivät paukkuen.

Isännöinti on kuitenkin palvelua.

Urpo
2 kuukautta sitten
Reply to  pertti

Ihan hyvää tulosta näyttää yritys tehneen.