Sateenkaariliput nousevat Vilhonsillan tankoihin toistamiseen – Salon Pride-viikkoa vietetään elokuussa

14
Pride-liput liehuvat Salossa elokuussa. Kuva: TS-arkisto/Selma Paavola

Viime vuonna Salossa ensimmäistä kertaa järjestetty Pride-liputus on kaupungin tapahtumakoordinaattori Karolina Blomin mukaan vakiintumassa vuosittaiseksi järjestelyksi. Sateenkaariliput nousevat salkoon taas Vilhonsillalle 21.–27. elokuuta.

Viikon aikana yhdenvertaisuutta juhlitaan lisäksi palvelualoilla, kuten museoissa, koulussa ja kirjastossa. Meritalon museossa pidetään sateenkaareva novellikoukku, jossa Blomin mukaan luetaan sateenkaarevaa kirjallisuutta.

Mukana ovat myös kirjasto ja taidemuseo, joiden pride-teemaiset toimet vielä tarkentuvat.

– Pride on toistaiseksi pienimuotoista Salossa, mutta tämä on samalla ilon juhla ja yhdenvertaisuuden tapahtuma. Tulevina vuosina toivomme tapahtuman tietysti kasvavan, mutta siihen tarvitsemme aktiivisuutta paikallisilta yhdistyksiltä, Blom selvittää.

Ainakaan vielä mikään yhdistys tai järjestö ei ole ilmoittanut osallistuvansa Prideen.

Sen sijaan ainoana tapahtuman uutuutena kaupunki ja nuorisovaltuusto järjestävät puhujan yläkoululaisille. Ihmisoikeuskouluttaja Dakota Robin tulee viikolla Salohallille puhumaan 7.–8. luokkalaisille kokemuksistaan transsukupuolisena.

Kulkuetta ei vielä tänäkään vuonna Salossa ole.

– Muiden kaupunkien tavoin Salossakaan ei kaupunki järjestä kulkuetta. Kulkuekin on mahdollista toteuttaa, mikäli esimerkiksi paikallinen yhdistys haluaisi sellaisen toteuttaa, Blom kertoo.

Salolaiset yritykset voivat osallistua nostamalla sateenkaarilipun omaan salkoonsa Pride-viikolla. Jotkin yritykset ovat jo näin tekemässä, mistä tapahtumakoordinaattori iloitsee.

Blom itse kokee tapahtuman tärkeäksi.

– Tapahtuman tarkoitus on lisätä tietoa ja ymmärrystä erilaisia ihmisiä kohtaan. Yhdenvertaisuus on iso osa tapahtumaa. Tieto lisää ymmärrystä ja sitä kautta hyväksyntää.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Äiti
4 kuukautta sitten

Hienoa, että Salo tukee yhdenvertaisuutta!

Turkulainen
4 kuukautta sitten
Reply to  Äiti

Yhdenvertaisuus on hieno asia mutta koska vietetään viikkoa jolloin liputetaan ei-sateenkaari-ihmisten festareille? Tasa-arvo ei vaadi omaa lippua vaan tavallista arkea ja elämää. Silloin ollaan yhdenvertaisia.

Kommentoija
4 kuukautta sitten
Reply to  Turkulainen

Tuo on omalla tavallaan aivan totta että ihan kaikenlainen tasa-arvo vaatii ihmisten kesken tapahtuvassa kommunikaatiossa loppujen lopuksi vain hyvin tavallista arkea ja elämää ihmisten kesken. Muutahan se ei loppujen lopuksi vaadi. Nyt voidaankin sitten kysyä että, toteutuuko tämä sitten yhdenvertaisesti meidän kaikkien kesken yhteiskunnassamme? Vastaus tuohon on ei todellakaan toteudu. Ei ainakaan kovin mallikkaasti. Suurin syy siihen on, ettei osa ihmisistä joko halua tai osaa toteuttaa sitä osaa omassa arjessaan. Mikä se on se osa mitä ei osata toteuttaa? No se on se, että tavallinen arki ja elämä asetetaan raameihin ja kun jokin asia poikkeaa raamista nii se on iso… Lue lisää »

ossi
4 kuukautta sitten
Reply to  Kommentoija

Kaikissa tämän tyyppisissä asioissa on ainoastaan kyse vallasta ja tarpeesta saada se.

Marko
4 kuukautta sitten
Reply to  Turkulainen

Kukaan ei estä sinua järjestämästä tuollaista festaria. Rupeat vaan mainostamaan ja haet luvat kaupungilta, onko vaikeaa? Helpompaa on tietenkin kritisoida toisten asioita. Kyllä kait tuon liputuksen eteenkin on ihmiset tehneet töitä, luultavasti vuosikausia, kun aika moni vastustaa. Sateenkaarifestareille on kaikki tervetulleita, siinähän ajetaan tasa-arvoista kohtelua kaikille. Ihmetyttää että mikä tuossakin häiritsee, pienet on murheet!

Lasse Reunanen / Salo
4 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Ehkei ihan kaikille ”tasa-arvoa”. Kyse lienee enempi seksuaalisuuden monimuotoisuudesta. Eikä siinä moitittava kun yhteisymmärryksessä olemme. Vähän vaan oudoksuttaa uusi lakimme, että saa rekisteröidä sukupuolensa eriksi mitä väestörekisterissä ollut – jos kuitenkin lisääntymiskykyä siinä ollut. Tasa-arvoisuuteen myös outoa, että saa olla useampaa kansallisuutta rekisterissämme – siis Suomen ja muun maan passi yhtäaikaisesti. Kyllä synnyinmaa yleensä vetää yksilön sympatiat enempi puolelleen (vaikka ei sitä julki myöntäisikään). Vain suomalaiset, muun geenimaan perimät henkilöt myös epäiltyinä muun maanlaisina kun suomalaisuus ei heti avaudu, tuntematta. Ulkoministerimme miespuolisokin ulkomailta, mutta en ole missään huomannut kerrotun onko yhä muunkin maan kansalaisena kaksoiskansalainen. Rasismiksi moni tätä ajattelutapaa tulkitsee,… Lue lisää »

Marko
4 kuukautta sitten

Ymmärsitkö itse tuon höpinäsi? Teetä geenitesti ja ihmettele kun oletkin kotoisin jostain muualta!

Tosi on
4 kuukautta sitten

Onko aivan välttämätöntä. Tämä on festivaali eikä edes kaupungin järjestämä
Ei pidä kaupungin osallistua.
Festivaalin järjestäjät voivat sitten tapahtumassaan liputtaa.

Tavoitteena tasa-arvo, ei muuta
4 kuukautta sitten
Reply to  Tosi on

Eiköhän se ole meidän kaikkien etu, että Salon kaupunki näkyvällä tavalla tukee yhdenvertaisuutta. Aika kummallista olisi, jos kaupunki kohtelisi ihmisiä eri tavalla sen mukaan ketä he ovat.
Ja Turkulaiselle terveisiä: Pride-festivaali haluaa kaikille tavallista arkea ja elämää, ei vain heteroille. Eivät he vaadi mitään erityiskohtelua.

Urpo
4 kuukautta sitten

Pride-viikko sateenkaarilippuineen on vähemmistöjen juttu. Puhutaan tasa-arvosta, mutta oikeasti ollaan vähemmistöjen asialla.

Marko
4 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Suomessa on lukuisia vähemmistöjä jotka liputtavat, ihan alkuperäisasukkaat saamelaiset mukaan lukien. Ainoa mikä herättää mielipahaa on pride-liputus. Toisten seksielämä kiinnostaa niin kovin, että pitää tuota pahaa oloa vikistä tasaiseen tahtiin. Jos homoja on tilastollisesti 8-10% väestöstä niin ei se kovin pieni vähemmistö ole sittenkään. Urpo,tasa-arvo kuuluu kaikille, jopa niille joista et pidä eli vähemmistölle.

Urpo
4 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Muut vähemmistöt liputtavat oman kulttuurinsa puolesta.

MDI
4 kuukautta sitten

Tätähän ”uutista” ei saa kommentoida kuin myötäsukaan, onko se objektiivista tiedonvälitystä? Miten Priden boikotointi tiettyjen puolueiden jäsenille, sekö on yhdenvertaisuutta tai tasa-arvoa?

Marko
4 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Ei saa vai? Aika monta kriittistä kommenttia olet sinä ja moni muukin esittänyt. Saahan ne puolueetkin valita jäsenensä, turha tuosta vääntää.