Sokerikiinteistö taipuu arkeen ja juhlaan – katso kuvista, millaiseksi vanhan sokeritehtaan konttori on muuttunut

0
Salon entinen sokeritehtaan konttori on täyttynyt uudesta elämästä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon entisen sokeritehtaan pääkonttorissa ei ole enää paljonkaan tyhjää tilaa. Takatalo yhtiöiden omistama reilun kahdentuhannen neliön tilakokonaisuus on lähes täydessä käytössä sen jälkeen, kun vuokralla ollut Salcomp lähti parisen vuotta sitten.

– Tämä on nyt Arjen ja Juhlan Sokeri, tiivistää Sanna Takatalo-Heinonen.

Nimi kertoo paljon tilojen käytöstä. Juhla-, liikunta- ja kokoustilojen lisäksi vanhaan konttorirakennukseen ovat löytäneet kirjanpitotoimisto, tilitoimisto, parturi-kampaaja, fysioterapeutti-hieroja, Läheisten klinikka, UPM-kymmene, Salon kaukolämpö, Securitas ja Hub-työtilat.

Salon entisen sokeritehtaan pääkonttori valmistui 1964. Siinä oli ja on edelleen portaikko, jonka kaiteet on päällystetty nahalla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Entisen konttorirakennuksen elämästä kertovat esimerkiksi kalusteet, mutta myös vanhat valokuvat. Salonjoen rannassa kuvattu vanha sokerijuurikaslaiva kuultaa väliseinässä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salossa toimineen sokeritehtaan tyhjilleen jäänyt konttorirakennus on Takatalo yhtiöiden omistuksessa muovautunut uuteen käyttöön vanhaa käyttötarkoitusta unohtamatta.

– Kun ostimme kiinteistön vuonna 2016, kävimme kaikki tilat läpi.

– Rakennusta on kunnostettu vanhaa kunnioittaen, yrittäjä Timo Takatalo kertoo.

Hän sanookin monen kävijän yllättyneen sisälle tultaessa. Talo on arkkitehti Woldemar Baeckmanin suunnittelema ja vuodelta 1964. Salon sokeritehdas lopetti toimintansa vuonna 2006.

Sokerin tiloista vastaavat Timo Takatalon tyttäret Sanna Takatalo-Heinonen ja Nina Takatalo. Sisustus on ollut Sanna Takatalo-Heinosen vastuulla, sillä hänellä on myös alan koulutus.

– Sormet syyhysivät, kun aloitin.

Sanna Takatalo-Heinonen (vas.) ja Nina Takatalo ovat muuttaneet saunakerroksen tilat paikaksi, jossa voi oleskella pidempäänkin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Sisarukset ovat säilyttäneet ja kunnostaneet esimerkiksi alkuperäisiä kalusteita, joita on vastassa heti aulassa.

– Nämä ovat Askon julkisen tilan sarjasta, 8 500, Nina Takatalo sanoo.

Hän on löytänyt samasta sarjasta lisää tuoleja juhlatilaan. Tuolit oli aikoinaan hankittu Liikkuvan poliisin käyttöön.

Aulassa on myös vanha vaaka, jonka Takatalot saivat talossa asioineelta. Hän oli nähnyt valokuvan, jossa vaaka oli ja kysynyt, voisiko vaa´an tuoda esille.

Nina Takatalo (vas.) ja Sanna Takatalo-Heinonen kokoushuoneessa, jonne on valittu yksi entisen sokeritehtaan elämästä kertova kuva. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Sokeritehtaan historiaa tiloissa kävijä näkee sisustuselementeissä monessakin paikkaa, sillä sisarukset saivat käyttöönsä tehtaassa työskennelleen edesmenneen Gunnar Mäkisen ottamat valokuvat.

– Hän oli kuvannut sokeritehtaalla työuransa aikana, ja kuvia on käytetty muun muassa tapetoinnissa, Sanna Takatalo-Heinonen kertoo.

Materiaalia, josta valita, oli paljon. Takatalo-Heinonen kertoo, että Mäkisen tytär toi valittavaksi valtavan määrän albumeja.

Vanhoja valokuvia on hyödynnetty myös ikkunoissa sekä väliseinässä, jonka takana on Juurikas-niminen tila. Kyseinen tila toimii pitotarjoilupaikkana.

Juhlatilan äänieristetty katto on alkuperäinen ja vuodelta 1964. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Alkuperäistä sisustusta löytyy muun muassa juhlatilasta, jossa on esimerkiksi vuodelta 1964 oleva äänieristetty katto.

Juhlatilaa käytetään myös tanssikurssien pitoon, joten sen yksi seinä on peilin peittämä.

– Juhlatilat ovat iltaisin harrastetiloina paitsi perjantaisin, Sanna Takatalo-Heinonen kertoo.

Tiloissa harrastetaan monenlaista liikuntaa, esimerkiksi tanssia, pilatesta ja toiminnallista valmennusta. Ne voidaan tarvittaessa siirtää toiseen tilaan, jos tulee juhlatilatarvetta.

Päivisin tiloissa on paljon yritysten kokouksia, jotka on yhdistetty tyky-toimintaan. Kolmannessa kerroksessa sijaitsevat sauna- ja oleskelutilat sopivat tähän hyvin.

Kolmannen kerroksen saunatiloissa oli sokeritehtaan aikaan myös yöpymistilat, jotka on muutettu saunan oleskelutiloiksi. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Perttelin Urheilutaloa kunnostetaan sisältä

Takatalo yhtiöiden Perttelin Peikoilta keväällä ostamaa Perttelin Urheilutaloa aiotaan kunnostaa sisätiloista. Timo Takatalo kuvailee sisätilan remonttia kevyeksi pintaremontiksi.

– Yleisilmettä muutetaan maalaamalla, hän selittää.

Lisäksi saunan oleskelutiloja laajennetaan.

Takatalo sanoo, että Perttelin Urheilutalon käyttöä on jatkettu vanhojen Perttelin Peikkojen sääntöjen mukaan.

Tiloissa järjestetään pelejä, minkä lisäksi niitä vuokrataan omatoimiseen juhlien järjestämiseen.

– Tiloissa voisi järjestää myös pöytäjuhlia, Timo Takatalo suunnittelee.

Talolla on ollut kysyntää. Sitä on varattu jo loppuvuodeksi sekä ensi vuoden puolelle. Timo Takatalon tyttäret vastaavat Sokerin tilojen lisäksi myös Perttelin Urheilutalosta.

Takatalo yhtiöt on hakenut yhteistä catering- eli pitopalveluyrittäjää Urheilutalolle ja Sokerin tiloille, mutta toistaiseksi sellaista ei ole löytynyt.

Perttelin Urheilutalo on Takatalon mukaan ollut peruskunnoltaan hyvä ja sitä on hoidettu hyvin. Kiinteistö ei ole vaatinut suuria remontteja, mutta asunto on remontoitu ja siihen on saatu vuokralainen.

– Kiinteistön sisäänkäynnit on myös maalattu ja lukot uusittu, hän lisää.

Salon sokeritehdas lopetti toimintansa 2006. Tehtaan entinen pääkonttori on mukautunut arjen ja juhlan käyttöön rakennuksen historiaa unohtamatta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Sokerin terassilta avautuu näkymä jokirantaan ja Sokerisillalle. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo