Lea Sjöblomin taide vaatii katsomista kauempaa – Perniön Lainamakasiinin näyttely on avoinna enää sunnuntaihin

0
Vaikutelma-nimisen inspiraation lähteenä toimi pelto Halikonjoen varrella. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perniön Lainamakasiinin saleja koristavat vielä sunnuntaihin asti Lea Sjöblomin maalaukset ja patsaat. Nykyinen kuvataiteilija ja entinen kouluterveyshuollon ammattilainen on koonnut taidenäyttelyn työelämän ohella tekemistään teoksista.

Hetkiä elämästä ja luonnosta ulottuu lainamakasiinin ala- ja yläkerroksiin. Se tuo yhteen abstraktit ja luontoaiheiset öljyvärimalaukset sekä betoniveistokset. Töitä on yhteensä 21, ja taiteilija on tehnyt niitä 1990-luvun puolivälistä tähän päivään.

Sjöblom kertoo aloittaneensa näyttelyn kokoamisen huhtikuussa eläkkeelle jäätyään.

– Kuten näyttelyn nimikin kertoo, olen valinnut siihen vuosien mittaan kertyneitä, omasta mielestäni parhaita töitä, Sjöblom toteaa.

– Jäädessäni eläkkeelle halusin tehdä yhteenvedon taiteestani.
Hän ryhtyi tekemään taidetta jo lukioikäisenä.

Elämän Voima -maalaus kuvaa elämänhalua ja sen vaihtelevuutta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Sjöblom on aina nauttinut piirtämisestä, mutta löysi intohimonsa vasta öljyvärimaalauksesta.

Tauluistaan taiteilija tykkää tehdä isoja, koska hänen käsialansa vaatii kauempaa katsomista. Lainamakasiinissa suurin maalaus on leveydeltään yli kolme metriä. Taulujen koko oli osasyy siihen, että Sjöblom päätyi pitämään näyttelynsä Lainamakasiinissa. Siellä on riittävästi taulujen vaatimaa yhtenäistä seinätilaa ja huonekorkeutta.

Maalauksiin Sjöblom ikuistaa erityisesti maisemia. Hän tuo niihin tunnetta todellisuudesta poikkeavilla värivalinnoilla.

– Olen usein käyttänyt värejä niin, että en ole suoraan kopioinut luonnon värimaailmaa. Sen sijaan olen pyrkinyt väreillä löytämään sen ihanuuden, mikä kohteessa on ollut, Sjöblom kuvailee.

2010-luvun vaihteessa syntyneet Fantasia 3 (takana) ja Fantasia 2. Kuva: SSS/MInna Määttänen

Betoniveistoksista osan hän on muovannut ihmismallista. Osa on abstrakteja. Sjöblom huomauttaa tehneensä kaikki patsaat Salossa, jossa hän ensimmäistä kertaa tutustui kuvanveistoon.

Sjöblom muutti Saloon vuonna 2003 pääkaupunkiseudulta. Alunperin taiteilija on kotoisin Itä-Suomesta.

– Olen tänne tultuani ihastunut maisemiin, ne ovat niin kauniita. Haen usein taiteeseeni jotakin positiivista katsojalle välitettäväksi, mutta siinä on myös Salon seudulta vaikutteita ja aiheita, Sjöblom sanoo inspiraation lähteistään.

Hetkiä elämästä ja luonnosta on Perniön Lainamakasiinissa esillä sunnuntaihin 30.7. asti. ​