Taistelupronssin Alpeilta hakenut Ojanaho päätti vuosikymmenen odotuksen – kultamitalit menivät saman katon alle

0
Maailmanmestari Kasper Harlem Fosser onnitteli ensimmäisenä MM-pronssimitalisti Olli Ojanahoa. (Kuvat: Seppo Väli-Klemelä)

Olli Ojanahon taistelupronssi MM-kisojen pitkällä matkalla nosti suomalaistunnelmat korkealle alppien rinteille.

Ylivoimaiset Norjan Kasper Harlem Fosser ja Sveitsin Matthias Kyburz menivät menojaan, mutta väliajoissa sijoilla 5–10 roikkunut Ojanaho jaksoi ottaa sekuntitaistelussa arvokkaan mitalin. Edellinen miesten maastomatkojen henkilökohtainen MM-mitali Suomelle on kymmenen vuoden takaa Jani Lakasen otettua hopeaa pitkällä matkalla.

Kuninkuusmatkat MM-mitalistit: Matthias Kyburz (vas.), Kasper Harlem Fosser ja Olli Ojanaho.

Pitkän matkan kilpailu oli erittäin vaativa suurine korkeuseroineen ja vaihtelevine maastotyyppeineen.

– Pyrin vain sujuvaan jatkuvaan suunnistukseen ja pitämään virheet poissa, Ojanaho sanoi.

– Virheitä tulikin vain yksi noin puolen minuutin seisoskelu, kun kumpare rinteessä näytti niin pieneltä, että en millään uskonut sen olevan rastipiste, sanoi kauppatieteitä Helsingissä opiskeleva pronssimitalisti.

Rovaniemeltä kotoisin oleva Ojanaho, 26, oli nuorten sarjoissa huippumenestyjä voittaessaan kaikkiaan kuusi maailmanmestaruutta vuosina 2015–2017. Miesten sarjan menestykset antoivat kuitenkin odottaa ja vasta viime vuonna alkoi tulosta tulla. EM-kisoissa Ojanaho oli kuudes pitkällä matkalla ja syksyn maailmancupissa tuli jo neljäs sija.

– Pitkällä matkalla kaiken pitää osua kohdalleen, jotta lopputulos on hyvä, nämä ovat niin kovia kilpailuja. Nytkin jalat olivat lopussa tosi väsyneet, mutta jaksoin keskittyä oikeisiin ratkaisuihin, Ojanaho mietti maalissa.

Radan loppuosuudella oli vaikea reitinvalintaväli, jossa monet ottivat pidemmän reitinvalinnan väistääkseen jyrkimmän nousun. Ojanaho päätti nousta suoraan mäen päälle, josta pääsi hyvää polkua pitkin seuraavalle rastilipulle.

– Valitsin reitin, vaikka tiesinkin, että nousu tuntuu erittäin pahalta. Näin että se on kuitenkin nopein reitti, Ojanaho perusteli.

Sillä välillä kuudes sija vaihtui pronssiin, kun edellä olleet Sveitsin Daniel Hubmann, Ruotsin Emil Svensk ja Tsekin Tomas Krivda jäivät taakse. Rastivälin päätösrastilla eroa Krivdaan oli vain kolme sekuntia, mutta Ojanaho jaksoi vielä ottaa loppukirin ja kasvatti eron 14 sekuntiin. Krivda ja Svensk jakoivat neljännen sijan tasa-ajalla.

Ankkuri-kasvatti Miika Kirmula teki myös hyvän suorituksen ja oli yhdeksäs häviten voittaja Fosserille kahdeksan ja Ojanaholle kolme ja puoli minuuttia.

– Tein kaksi selvää virhettä, joista jälkimmäinen 13. rastilla oli yli kahden minuutin suuruinen. Muuten sain hyvän ja sujuvan rytmin, Kirmula kertoi.

Kirmulan suoritus oli nousujohteinen ja viimeisten kilometrien aikana sijoitus parani. Ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan ollut turkulainen Touko Seppä oli 25:s.

Naisten kisan paras suomalainen Venla Harju jätti rankalle reitille kaikkensa.

Naisten sarjassa käytiin kova taistelu voitosta Ruotsin Tove Alexanderssonin ja Sveitsin Simona Aebersoldin välillä. Vastoin ennakko-odotuksia Aebersold oli vahvempi ja vuorijuoksuissakin meritoitunut Alexandersson hävisi 31 sekuntia.

Kolmas oli Norjan Andrine Benjaminssen jo runsaan seitsemän minuutin voittajasta.

Venla Harju oli yhdeksäs ja hävisi entiselle seurakaverilleen Aebersoldille 11.30. Hyvin aloittanut ja virheittä suunnistanut Harju oli maalissa todella väsynyt ja keräili voimia maalialueen nurmikolla pitkään.

– Jalat menivät aivan poikki. Ensin mentiin ylös ja sitten tultiin niin pitkään ja jyrkkään alas, että jalat eivät sitä kestäneet, Venla raportoi.

Maija Sianoja oli nousujohteisella suorituksella 11:s, Ida Haapala 16:s ja vatsavaivoista kärsinyt Miia Niittynen 19:s.

Suunnistushan tunnetaan perheurheiluna ja niinpä olikin sopivaa, että maailmanmestaruudet menivät samaan postiosoitteeseen. Aebersold ja Fosser ovat Göteborgissa asuva pariskunta ja seuratasolla molemmat edustavat IFK Göteborgia.

Teksti: Seppo Väli-Klemelä

Pitkän matkan maailmanmestaruudet menivät samaan osoitteeseen, sillä naisten nopein Simona Aebersold ja miesten nopein Kasper Harlem Fosser asuvat yhdessä Göteborgissa.