Teatteriarvostelu: Onnellinen ja seikkailullinen kesätarina

0
Pihla Parttimaa (vas.), Valma Heinä, Emilia Kokko ja Maria Hämäläinen hurmaavat Vaskiolla Onneli ja Anneli -näytelmän päärooleissa. Kuva: Heidi Soininen

Onneli ja Anneli. Teatteri Puutaivaan ensi-ilta Vaskion Perinnemäellä 30.6. 2023. Näytelmän Marjatta Kureniemen kirjoista dramatisoineet Eppu Nuotio ja Tuutikki Tolonen. Ohjaus: Rami Laaksonen. Laulujen sanat ja sävellys: Emilia Kokko ja Emmi Laaksonen. Puvustus ja tarpeisto: työryhmä. Rooleissa: Emilia Kokko, Valma Heinä, Pihla Parttimaa, Maria Hämäläinen. Emmi Laaksonen, Nelli Nurmio, Anne-Maarit Pesola, Jenna Syrjälä, Sara Härri, Esa Merkkiniemi, Päivi Riikonen, Amanda Routasalo.

Näyttelijöiltä – nuoriltakin – se käy: roolista toiseen heittäytyminen. Vuosi sitten Valma Heinä ja Emilia Kokko hurmasivat yleisön Vaskiolla Teatteri Puutaivaan Risto Räppääjänä ja Nelli Nuudelipäänä. Nyt tytöt ovat toisella tavalla omimmillaan Annelina ja Onnelina.

Fantasiaa molemmat, mutta tällä kertaa Vaskiolla ollaan enemmän perinteisen sadun äärellä. Nyt hyvä voittaa pahan.

Marjatta Kurenniemen alkuperäinen, useana kirjana julkaistu tarina on kaukaa 1960-luvulta, mutta se toimii yhä edelleenkin ja on monille tuttu neljästä Saara Cantellin 2010-luvulla ohjaamasta elokuvasta.

Annelin ja Onnelin kesään sijoittuva seikkailu on – kiitos Eppu Nuotion ja Tuutikki Tolosen dramatisoimana – yhä toimiva Suomen suvessa 2020-luvullakin. Vaskiolla ollaan myös ajan hermolla Kirakan Risto Räppääjän tavoin, sillä myös Annelin ja Onnelin kesään mahtuu ripaus Käärijää.

Ohjaaja Rami Laaksonen on tutun ryhmän kanssa toteuttanut vaskiolaisittain omannäköisen ja onnistuneen näytelmän, joka sopii kaikenikäisille. Näytelmässä on sopivasti jännitystä ja onnellisuutta yleisön tarpeisiin.

Pääosan esittäjien lisäksi koko työryhmä tekee hyvää jälkeä. Valma Heinä ja Emilia Kokko ovat saaneet mainion kaverikaksikon naapurin tytöistä, Tingelstiinasta ja Tangelstiinasta eli Pihla Parttimaasta ja Maria Hämäläisestä; tai sitten päinvastoin! Nelikon sanailu on niin sujuvaa, että jossain vaiheessa oikein ihmetellään, kuinka paljon Anneli oikein jaksaa puhua.

Emmi Laaksonen orpokodin johtajana on oikeasti (lähes) pelottava, jos kohta hän saa kunnon kyydit näytelmässä loppua kohden kasvavan ilmapallon avulla. Orpolapset (Nelli Nurmio, Sara Härri ja aluksi karussa oleva Jenna Syrjälä) ovat oikeasti (lähes) peloissaan. Nelli Nurmion käsinukkien avulla näyttelemät Putti ja Herra Vaaksanheimo ovat komea suoritus. Harvoin näyttämöllä nähdään niin iloisesti hymyilevää rosvoa, mitä edustaa Amanda Routasalon yksi roolihahmoista.

Alun perin äksystä leskirouvasta Rosina Rusinasta (Päivi Riikonen) muovautuu aivan uudenlainen ihminen, kiitos poliisi Urho Ulpukan (Esa Merkkiniemi), jonka saamattomuutta leskirouva hyödyntää omiin tarkoituksiinsa. Anne-Maarit Pesolan esittämä rouva Ruusupuu johdattelee satutätimäisellä lempeydellä katsojat Ruusukujalle, jossa sattuu ja tapahtuu väliaikoineen noin puolentoista tunnin aikana vallan paljon.

Puvustus ja lavastus ovat maukkaita. Tingelstiina ja Tangelstiina värikkäine asuineen ja puutarhoineen ovat ilo katsojan silmälle. Näytelmässä orvoilla on onnellinen kohtalo.