Testamenttilahjoituksesta syntynyt Someron liikuntapuisto on viimein avattu – aktiviteetteja pitkä lista

0
Karuselli on monen lapsen suosikki. Kuvassa Osmo (vas.), Elvi ja Tate Torkkola sekä Aarni Kakko. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Somerolaislapsia odotti kesäloman alussa iloinen yllätys, kun kaivattu liikuntapuisto viimein avattiin. Uusi puisto on kerännyt mukavasti väkeä.

Liikuntapuiston avautuminen ilahdutti myös somerolaisessa Torkkolan perheessä. Äiti Ella Torkkola ja lapset Osmo, Elvi ja Tate Torkkola ovat ehtineet vierailla puistossa jo useamman kerran. Tällä kertaa mukana on myös lasten kaveri Aarni Kakko.

Lapset kertovat odottaneensa puiston avautumista jo pitkään.
– Olin päiväkodissa, ja katsoin, kun työmiehet tekivät tätä. Olen odottanut tosi kauan tätä paikkaa, Osmo Torkkola sanoo.
– Odotin monta kuukautta avajaisia. Heti, kun tämä avattiin, tulin tänne, Tate Torkkola kertoo.

Uudesta puistosta löytyy monenlaista tekemistä lapsille: On pienpeliareena, juoksurata ja pituushyppypaikka, motoriikkarata, vaijeriliuku, karuselli sekä kiipeilyteline. Perheen pienimmille sieltä löytyy muun muassa leikkialue ja perhekeinu. Tekemistä riittää myös aikuisille kävijöille, sillä alueelta löytyy ulkokuntosali.

Aarni Kakko (vas.) sekä Tate, Osmo ja Elvi Torkkola iloitsevat uudesta liikuntapuistosta. He ovat ehtineet käydä puistossa jo useamman kerran. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Lapset ovat ehtineet kokeilla jo miltei kaikkia puiston aktiviteetteja, ja omat suosikit ovat jo löytyneet. Aarni Kakon mielestä parasta puistossa on frisbeegolf-rata, jota hän suosittelee varsinkin aloitteleville harrastajille.

Osmo ja Tate Torkkola puolestaan mainitsevat suosikikseen karusellin, joka vaikuttaa kiinnostavan myös muita lapsia. Sen ympärillä on joukko innokkaita keinujia odottamassa omaa vuoroaan.
– Karuselli on tosi kiva, kun siinä pyöritään niin kovaa, Osmo Torkkola kertoo.
– Siinä jaksaa pyöriä vaikka kolme tuntia, Tate Torkkola jatkaa.

Myös vaijeriliuku on suosikkien joukossa, mutta ihan karusellisen veroinen se ei kuitenkaan ole.
– Heti, kun näin sen, iloitsin siitä. Nyt kun tulen tänne toista kertaa, niin se on aika tylsä, Aarni Kakko sanoo.

Liukurata oli Aarni Kakon suosikki, kun hän pääsi puistoon ensimmäisen kerran. Nyt frisbeegolf-rata ja karuselli vievät voiton. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Myös äiti Ella Torkkola on mielissään uudesta liikuntapuistosta. Hänen mielestään se on kaivattu lisä lapsiperheiden aktiviteettitarjontaan Somerolla.
– Harrastusmahdollisuudet olivat valtavan hyvät, mutta tällaisia oleskelupaikkoja ei ihan perusleikkipuistojen lisäksi aiemmin ollut, Torkkola pohtii.

Torkkolan mukaan liikuntapuisto on herättänyt kiinnostusta myös ulkopaikkakuntalaisissa.
– Jos omassa somessa on julkaissut jotain täältä, niin lähialueilta on tullut kysymyksiä, että ”hei, onko tämä Somerolta?”.

Torkkola on itsekin päässyt jo karusellin kyytiin lastensa kanssa. Seuraavaksi hän aikoo kokeilla ulkokuntosalia, josta on kuullut monelta hyvää palautetta.
– Olen kuullut laitteita käyttäviltä, että ne ovat hyvät, monipuoliset ja toimivat.

Ella Torkkolan mielestä puisto tulee tarpeeseen, sillä se lisää ulkoilua ja liikettä lasten arkeen.
– Tärkeintä on se, että lapset liikkuvat. Sen ei tarvitse olla liikuntaa, kunhan on liikkeellä.

Äiti Ella Torkkola opastaa poikaansa Tate Torkkolaa kuntoiluvälineiden käytössä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Liikuntapuisto nimettiin lahjoittajansa mukaan

Someron uusi liikuntapuisto sai nimekseen Lahja-puisto. Puiston nimi juontaa juurensa Somerolla puolisonsa Arvo Oksasen kanssa eläneeseen Lahja Oksaseen, joka päätti osoittaa koko omaisuutensa testamentilla Someron kaupungille lasten päivähoidon käyttöön.

Salon Seudun Sanomat kertoi aiemmin, että Oksasten testamenttilahjoituksen arvo oli noin 400 000 euroa. Siihen kuului muun muassa omakotitalo, vanha asuinrakennus tontteineen, neljä hehtaaria peltoa, 12 hehtaarin metsäpalsta sekä runsaan 200 000 euron pankkitalletukset.

Someron kaupungin sivistyslautakunta päätti, että osa testamenttilahjoituksesta käytettäisiin liikuntapuiston rakentamiseen. Puistoon saatiin lisäksi 60 000 euron valtionavustus.

Salon Seudun Sanomat haastatteli vuonna 2015 testamentilla omaisuutensa Someron kaupungin päivähoidon käyttöön jättäneen Lahja Oksasen sisaruksia.

Veli Arvo Pukkila ja sisko Helena Mänki kuvailivat haastattelussa siskoaan tarkaksi rahankäyttäjäksi, joka oppi jo pienenä rahan arvon.
– Liisa sairastui ensimmäisen kouluvuotensa aikana hinkuyskään ja joutui olemaan kotona, jossa hän piti ”kahvilaa”. Naapureissa tehtiin tukkitöitä ja Liisa rahasti, kun miehet kävivät talossa kahvilla. Minä olin neljä vuotta nuorempi ja seurasin vierestä, Arvo Pukkila muisteli.

Pukkila kertoi, että Lahja Oksanen ei suuremmin harrastanut hyväntekeväisyyttä. Hän oli kuitenkin ahkera käsityöihminen, ja lahjoitti tekemiään käsitöitä läheisilleen.
– Liisa kutoi ja ompeli ylen aikaa, jos joku tarvitsi jotain. Hän kutoi myös mattoja, Arvo Pukkila muisti.

Testamentin saaja tuli kummallekin sisaruksista täytenä yllätyksenä.
– Tiesimme, että hän oli tehnyt testamentin, mutta arvelimme, että se olisi jonkun säätiön hyväksi, Helena Mänki kertoi.

Osmo Torkkolan ja Aarni Kakon mielestä uudesta puistosta löytyy kaikkea kivaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Valmistuminen viivästyi

Uusi liikuntapuisto on saanut varsin hyvän vastaanoton, ja väkeä on riittänyt heti ensimmäisistä päivistä saakka. Näin kertoo Someron kaupungin maanrakennusmestari Jyrki Rinta-Paavola.
– Siellä oli jo menoa ja meininkiä. Puisto on selvästi löytänyt paikkansa.

Sopiva paikka uudelle liikuntapuistolle löytyi lopulta kahden päiväkodin ja koulun läheisyydestä. Puisto sijaitsee Tuulihatun ja Leivonpesän päiväkotien välissä, kivenheiton päässä Joensuun koulusta.
– Suurin osa käyttäjistä on lähellä. Näin saadaan käyttöaste mahdollisimman suureksi, Rinta-Paavola sanoo.

Liikuntapuisto tilattiin Leikkiset Oy:ltä Forssasta, ja sen rakentaminen alkoi loppuvuodesta 2022. Puiston oli määrä valmistua alkuvuodesta, mutta talvi sotki suunnitelmat, ja valmistuminen lykkääntyi kuukausilla.
– Talvi teki tehtävänsä. Ei kannata alkaa väkisin jäätyneeseen rakentamaan, Rinta-Paavola kertoo.