Varsasta ratsuksi: Leppoisia laidunpäiviä ja eläinlääkärin visiitti

0
Suomenhevoskaverukset Reino ja Tuure viettävät rentoja kesäpäiviä laitumella. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Suomenhevosruuna Reinon kesä on kulunut erittäin leppoisissa merkeissä. Kaksivuotias varsa on nauttinut aurinkoisella laitumella tuoreesta heinästä ja kaverinsa Tuuren seurasta.

Jokin aika sitten oli kuitenkin poikkeuksellisen jännä päivä – ainakin Reinon omistajien mielestä. Paikalle oli nimittäin kutsuttu tuttu eläinlääkäri ja visiitin tarkoituksena oli ottaa uudet ”hiekkakuvat”.

Reinohan sai huhtikuussa eläinlääkäriltä huonoja uutisia, kun sen suolistossa näkyi röntgenkuvissa massiivinen hiekkakertymä (SSS 17.4.). Reino joutuikin eläinlääkärin käynnin jälkeen pitkälle psyllium-kuurille hiekan poistamiseksi.

Noudatimme eläinlääkärin ohjeita tarkkaan, mutta olin silti skeptinen. En uskonut, että niin suurta määrää hiekkaa saataisiin poistettua kotikonstein, varsinkin kun kyseessä on erittäin nirso hevonen.

Toisin kuitenkin kävi. Uusissa hiekkakuvissa ei näkynyt enää murustakaan hiekkaa. Kaikki hiekka oli poistunut. Se, jos mikä on kesän paras uutinen!

Reino odottaa kesäkodin hoitokatoksessa eläinlääkärin saapumista. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Reino on kesän aikana kasvanut todella paljon. Tällä hetkellä sen etu- ja takapää näyttävät olevan täysin eri paria. Varsa on niin sanotusti takakorkea, mikä kertoo kasvun olevan pahasti kesken.

Reino saakin nyt rauhassa kasvaa laitumella ja se saa liikkua sen verran, mitä se laitumella omaehtoisesti liikkuu.

Hevoset kuljeskelevat suurella ja mäkisellä laitumella päivän mittaan itse asiassa todella paljon, mikä on hevosille lajityypillistä toimintaa.

Hevosille on muovautunut kesän aikana omanlaisensa päivärytmi. Yöt hevoset viettävät tiiviisti laitumella syöden. Aamulla ne lepäävät makoillen kyljellään (ja kuorsaten!) hiekkatarhan puolella. Päivän lämmetessä paarmat ja muut inhottavat hyönteiset lähtevät liikkeelle ja hevoset siirtyvät viileään ja hämärään pihattoon niitä pakoon.

Seuraava kesälomapäivä jatkuu samalla kaavalla. Näitä päiviä on toivottavasti vielä jäljellä paljon ja hevoset saavat nauttia laidunelämästä mahdollisimman pitkään.

Sarjassa seurataan Reino-nimisen suomenhevosen kasvua ja kehitystä varsasta ratsuksi.