Virheet tarjouspyynnöissä viivästyttävät Armfeltin remonttia ja jäähallin suunnittelua – ”Hankinta on keskeytettävä”

3
Opetuslautakunnan talousarvioesityksen mukaan Armfeltin entisen lukio-osan korjaukseen on tarkoitus käyttää tämän vuoden aikana miljoona euroa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Armfeltin koulun väistötilojen hankinta keskeytyi tarjouspyynnön virheiden vuoksi. Asia ilmenee Salon kaupungin viranhaltijapäätöksestä.

Hankinnan kohteena oli moduulirakenteisen, siirrettävän ja käyttövalmiin opetusrakennuksen toimittaminen Kuruntielle. Määräaikaisen vuokra-ajan piti alkaa 25. lokakuuta ja Armfeltin koulun entisen lukio-osan peruskorjauksen heti marraskuun alussa.

Nyt peruskorjaus viivästyy ainakin muutamalla viikolla.

Salon kaupunki esitti kesäkuussa, että Armfeltin koulun väistötilan hankinnan hankintavaltuudet ja hankinnan päätöksentekovalta delegoidaan vs. perusopetusjohtaja Jaana Talvitieltä sivistyspalveluiden johtaja Pia Stoorille.

Hankintavaltuuden delegointi mahdollisti väistötilojen hankinnan nopean päätöksenteon tarjousajan päätyttyä. Muutoin hankintapäätös olisi siirtynyt suoraan elokuun lopun opetuslautakunnan kokoukseen, mikä olisi suoraan viivästyttänyt Armfeltin remontin alkamista.

Armfeltin väistötilojen hankinnan tarjouspyyntö osoittautui kuitenkin tulkinnanvaraiseksi ja virheelliseksi. Tästä syystä hankintayksikkö keskeytti hankintamenettelyn.

Salon Seudun Sanomat ei tavoittanut hankinnan keskeytyspäätöstä tehnyttä Stooria kommentoimaan tarkempia syitä keskeytyksen takana.

Armfeltin koulun remontti viivästyy muutamalla viikolla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon kaupungin kiinteistöpäällikkö Jarno Mustonen vastasi osaan Salon Seudun Sanomien kysymyksistä tarjouspyyntöön liittyen sähköpostitse. Mustosen mukaan Armfeltin peruskorjaus viivästyy muutamalla viikolla.

– Peruskorjaus pyritään silti aloittamaan tämän vuoden aikana, hän kommentoi.

Hankintayksikkö käynnistää viranhaltijapäätöksen mukaan ”myöhemmin sopivana ajankohtana uuden hankintamenettelyn, joka on keskeytettyyn hankintaan nähden erillinen”.

– Tarjouspyynnön vaatimuksia ei voida kesken kilpailutuksen muuttaa. Hankinta on keskeytettävä ja käynnistettävä uudelleen.

Myös Salon uuden jäähallin arkkitehti- ja pääsuunnittelun hankinta keskeytyi tarjouspyynnön virheellisyyden vuoksi. Asia ilmeni kaupungin viranhaltijapäätöksestä.

Hankinta keskeytyi, koska tarjouspyyntö ja sen soveltuvuusvaatimukset olivat epäselviä.

Salon kaupungin maankäyttöpalveluiden johtaja Raimo Inkisen mukaan kyse oli kolmesta kirjaimesta.

– Referenssivaatimusten yhteydessä luki sana ”ja”, vaikka olisi pitänyt lukea ”tai”. Näin ollen referenssivaatimus näyttäytyi tiukempana kuin olisi välttämättä tarvittu.

Referenssivaatimus liittyy tarjoajien kelpoisuusarviointiin. Jäähallin kannalta ongelmallinen sanavalinta ilmeni Inkisen mukaan hanke- ja pääsuunnittelun yhteydessä.

Uuden jäähallin valmistuttua nykyisen runkoa voisi hyödyntää vielä jossain muussa lajissa. Arkistokuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon kaupunki sai määräaikaan mennessä kahdeksan tarjousta jäähallin arkkitehti- ja pääsuunnittelun hankinnasta.

Inkisen mukaan kaupunki yrittää käynnistää hankintamenettelyn mahdollisimman nopeasti uudelleen.

– Elokuun puolelle tai syyskuun alkuun menee reippaasti, varsinkin loma-aikojen takia. En silti usko, että tämä varsinaisesti viivästyttää jäähallia.

– Vaikka olisimme nyt onnistuneet arkkitehti- ja pääsuunnittelun hankinnassa, suunnitelmat eivät olisi ehtineet kustannusarvioineen budjettikäsittelyyn.

Hankintamenettely käynnistetään Inkisen mukaan lopun viimein siksi, ettei valitusperusteita tulisi. Hän toivoo vähintään saman verran tarjoajia kuin edellisessä hankinnassa.

– Luulisin, että samojakin tarjoajia tulee. Aika näyttää, millainen tilanne suunnittelutoimistoilla on syksyn alussa.

Jarno Mustosen mukaan Armfeltin ja jäähallin tapaukset eivät suoranaisesti liity toisiinsa, vaikka hankintayksikkö on sama.

– Tämä on sattumaa. Kilpailutuksia tehdään paljon ja välillä niitä joudutaan keskeyttämään.

Armfeltin koulun remonttiin neljä miljoonaa

Opetuslautakunnan talousarvioesityksen mukaan Armfeltin entisen lukio-osan korjaukseen on tarkoitus käyttää tämän vuoden aikana miljoona euroa. Vuonna 2024 remonttiin käytetään kolme miljoonaa lisää.

Lukio-osa on valmistunut vuonna 1984, ja sille on tehty tähän mennessä ainoastaan pieniä muutos- ja korjaustöitä.

Rakennuksessa on julkisivuongelmia. Lisäksi koulun ilmanvaihto on riittämätön.

 

Pia Stoor täydensi juttua vastauksellaan 11. heinäkuuta:

Opetuslautakunta päätti 13.6.2023, että Armfeltin koulun väistötilojen hankintavaltuus delegoidaan opetuslautakunnalta sivistyspalveluiden johtajalle, jotta peruskorjaus saataisiin aloitettua marraskuun alussa.
 
Sivistyspalveluiden johtaja teki 5.7.2023 Armfeltin koulun väistötilan hankintaa koskevan hankinnan keskeytyksen keskusteltuaan kiinteistöpäällikön ja hankintayksikön kanssa. Väistötilan hankinnassa oli osoittautunut, että hankinnan tarjouspyyntö on ollut vaatimusten osalta osin virheellinen ja tulkinnanvarainen. Lähinnä kyse on huonetilojen korkeudesta ja perusluokan koosta. Tarjouspyynnön vaatimuksia ei voida kesken kilpailutuksen muuttaa, vaan hankinta tulee ensin keskeyttää ja käynnistää uudelleen.  Hankintayksikkö julkaisee uuden tarjouspyynnön vielä heinäkuussa, joten hankintapäätöksen viivästymisen suhteen puhutaan muutamasta viikosta, jolla ei ole vaikutusta peruskorjauksen aikatauluun. Soveltuvuusvaatimuksia ei tarvitse muuttaa.
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo.k
4 kuukautta sitten

MIKSI jälleen ??

Putolan pysäkiltä
4 kuukautta sitten

Somerolta olisi saanut noin 95 % alennuksella tarvittavan koulurakennuksen, minkä hankintaan ei olisi tarvittu tarjouskierroksia. Nyt sama rakennus voi päätyä Halikkoon parinsadan tonnin vuokralla.

marco
4 kuukautta sitten

Salossa osataan joka päivä paremmin.