Kummallinen lintu herätti salolaisnaisen huomion – paljastui karanneeksi viestikyyhkyksi

1
Viestikyyhkyt viihtyvät parvissa. Kuva: TS-arkisto/Jonny Holmén

Salolaisnainen törmäsi keskiviikkoaamuna kummalliseen näkyyn. Häntä vastassa Salohallin pihalla oli tuttavallinen ja rohkea kyyhkynen, jolla oli rengas jalassaan.

Nainen postasi kuvan linnusta Salon Seudun Puskaradio -Facebook-ryhmään. Julkaisu keräsi useita kommentteja, joissa ihmeteltiin ja arvuuteltiin linnun alkuperää. Yksi kommentoijista oli salolainen kyyhkyharrastaja Katja Taskinen, joka tunnisti linnun eksyneeksi lemmikki- tai viestikyyhkyksi.

Taskinen halusi auttaa linnun omistajan etsimisessä, ja jakoi päivityksen kyyhkyharrastajien Facebook-ryhmään. Lisäksi hän alkoi selvittää omistajaa kyyhkyn jalassa olleen renkaan avulla.

Facebookiin postatussa kuvassa renkaasta näkyi vain osa, joten täysin sen avulla linnun omistajaa ei ollut mahdollista selvittää. Renkaan vihreä väri ja FIN23-merkkiyhdistelmä kuitenkin paljastivat, että kyseessä oli tänä vuonna syntynyt suomalainen lemmikki- tai viestikyyhky.

Taskinen sai vielä samana päivänä viestin Facebookissa, ja linnun todennäköinen omistaja löytyi. Viestin lähettäjä kertoi linnun olleen kateissa jo kuukauden päivät.

Katja Taskisen mukaan lemmikki- ja viestikyyhkyjä harhautuu silloin tällöin parvestaan, ja eksyneitä lintuja näkee toisinaan myös Salossa. Kysymys on nimen omaan eksymisestä, sillä lemmikki- ja viestikyyhkyt harvoin karkaavat.

Tavallisimmin harhaan ajautuvat nuoret ja kokemattomat linnut, jollainen myös salolaisnaisen löytämä kyyhkynen oli.

Toisinaan löydetyt linnut ovat ehtineet jo kauas kotoaan. Suomesta on löydetty muun muassa Ruotsista ja Puolasta saakka lentäneitä kyyhkyjä.
– Viestikyyhkyt lentävät pitkää matkaa ja voivat eksyä todella kauaskin, Taskinen sanoo.

Eksynyttä lemmikki- tai kesykyyhkyä on Taskisen mukaan syytä auttaa. Toisin kuin luonnonvaraiset sukulaisensa, ne eivät useimmiten pärjää ilman ihmisen apua.
– Jos kyyhkyt ovat väsyneitä, janoisia tai nälissään, ne eivät jaksa lentää kotiin.

Lemmikki- tai viestikyyhkyn erottaa luonnonvaraisesta kesykyyhkystä tuttavallisesta käytöksestä sekä erilaisesta, koristeellisesta värityksestä. Varma keino erottaa lajit tosistaan on linnun jalassa oleva rengas, jota ei luonnonvaraisilta kesykyyhkyiltä löydy.

Eksyneen näköinen lemmikki- tai viestikyyhky tulee Taskisen mukaan ottaa kiinni, ja toimittaa omistajalleen. Linnun kiinniottaminen on yleensä kohtalaisen helppoa, mutta apuna voi käyttää haavia tai pahvilaatikosta tehtävää ansaa. Linnun houkutteluun voi puolestaan käyttää esimerkiksi herneitä tai viljaa.
– Jos lintu on todella väsynyt ja voipunut, sen voi saada käsinkin kiinni, Taskinen sanoo.

Taskinen muistuttaa, että linnun kiinniottamisessa on tärkeää käyttää hanskoja lintuinfluenssariskin vuoksi.

Jos lintua ei saa itse kiinni, kannattaa Taskisen mukaan olla yhteydessä esimerkiksi paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen tai kyyhkyharrastajaan.

Kiinniottamisen jälkeen on tärkeää löytää linnun omistaja mahdollisimman nopeasti. Helpoiten se onnistuu linnun jalassa olevan renkaan avulla.

Renkaan numerosarjan avulla on mahdollista selvittää omistajan yhteystiedot. Yhteystietoja voi kysellä Suomen Viestikyyhky-Yhdistys Ry:ltä, joka ylläpitää rekisteriä lemmikki- ja viestikyyhkyistä.

Mikäli omistajaa ei ole mahdollista etsiä renkaan tunnistetietojen avulla, suosittelee Taskinen toimittamaan linnun paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
marco
3 kuukautta sitten

Samanlaiset navigointitaidot kuin Suomen postin kirjekyyhkyillä.