Korvataanko Perniön ja Someron puuttuvat lääkärit digivastaanotoilla?

3
Moni terveysasema alkoi järjestää etävastaanottoja koronapandemian aikana, mutta sittemmin innostus hiipui. Kuva videovastaanotolta Kaarinasta, jossa pääsi etälääkärille jo ennen korona-aikaa.

 

Alkuviikolla Salon Seudun Sanomat kertoi Varhan ryhtyvän auttamaan etävastaanottojen avulla niitä syrjäkylien terveysasemia, joihin on ollut vaikea saada henkilöstöä. Varhan avoterveydenhuollon johtaja Suvi Vainiomäki, milloin etävastaanotot käynnistyvät vakavasta lääkäripulasta kärsivillä Perniön ja Someron terveysasemilla?

– Varmaa vastausta ei voida vielä antaa. Kesällä perustettu Varhan keskitetty etäpalveluyksikkö palvelee tällä hetkellä Uuttakaupunkia, Laitilaa, Raisiota ja Ruskoa, joissa on vielä pahempi työntekijäpula.

Todennäköisesti Salon seudun pienet yksiköt ovat seuraava piste, mihin työtä kohdennetaan. Tämä voi toteutua nopeastikin tai aikaa voi mennä kauan, sen mukaan, miten saamme palkattua yksikköön työntekijöitä.

Toistaiseksi etäpalveluyksikössä on pystytty tarjoamaan vain hoitajatyövoimaa. Mukaan rekrytoidaan parhaillaan lääkäreitä. Mikäli kiinnostuneita ei löydy, silloin emme tietenkään voi tarjota lääkärivastaanottoja Somerolle tai Perniöön.

Salon seudun pienillä terveysasemilla on useita lääkärivakansseja auki, eikä ongelmia ole saatu korjattua ostopalveluilla. Vaihdetaanko auki olevat lääkärivirat etälääkäreiksi?

– Tähän en pysty vastaamaan, vaan palveluverkosta linjataan tulevassa palvelustrategiassa. Siitä päättävät aluevaaleissa valitut poliitikot.

Millaisia vaivoja etävastaanotoilla voi hoitaa?

– Kiireettömiä tapauksia, kuten kroonisten sairauksien seurantaa ja omamittausten läpi käyntiä. Varsinkin etämielenterveyspalveluista on hyviä kokemuksia.

Sen sijaan ihottuman laatua on vaikea havaita tai diabeetikon jalkoja tutkia etänä. Lääkäri ei pysty tietenkään tekemään sellaisia tutkimuksia, jotka vaativat kosketusta.

Tarkoitus on, että etälääkäri tekisi päivän tai parin viikosta lähivastaanottoina pienillä terveysasemilla, kuten Somerolla tai Perniössä. Silloin hän voi hoitaa ne vastaanotot, jotka vaativat fyysistä läsnäoloa.

Kiirevastaanotto pidetään jatkossakin terveysasemilla.

Mitä asiakkaan laitteilta vaaditaan etävastaanotoilla?

– Mikä tahansa älylaite, kuten kännykkä, tablet tai tietokone käy, kunhan siinä on kamera.

Lisäksi verkkoyhteyden on oltava riittävän hyvä. Kuormittunut verkkoyhteys tekee yhteydestä pätkivän. Silloin yleensä jatketaan puhelimitse.

Etävastaanotto on tietenkin siitä haastava, että asiakkaan on osattava käyttää tekniikkaa. Toisaalta vastaanotolle ei tarvitse matkustaa, vaan asiakas saa olla kotonaan.

Miten etävastaanotolle pääsee?

– Jos etävastaanotto tulee Salossa tarjolle, se varataan samalla tavoin kuin muutkin vastaanotot. Asiakkaalle lähetetään linkki sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Linkin klikkaamisen jälkeen asiakas tunnistautuu pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, tai tarvittaessa asiakas varaa vastaanotolle jonkin henkilöllisyystodistuksen mukaan.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Maija
3 kuukautta sitten

Varhan pitää järjestää sitten asiakkailleen tasapuolinen mahdollisuus käyttää etäpalveluja.
Eli etälääkäripiste tietokoneineen, kameroiden kera.
Sillä vauhdilla millä tekniikka kehittyy, ei yksityishenkilön kannata päivittää jatkuvasti kotikoneita tai edes hankkia nettikameroita

Tavis torilta
3 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Nyt joku taho laittamaan näille digilääkäreistä uhoaville tietoa, että ei ihmisiä tällaiseen voi alistaa. Tietenkin on nuorempi sukupolvi, joka haluaa asioida kaikessa digitaalisesti, ilman henkilökohtaista tapaamista. Kuitenkin on, että lääkäri näkee potilaasta ensihavainnon jo tämän ovesta tullessa ja huoneen läpi kuljettua. Miten se toteutuu digikameran kuvassa? Ja on m o n i a, joilla ei näitä hienoja laitteita ole. Ei ole varaa hankkia, ei halua käyttöä opetella eikä kaikki opi, vaikka haluaisi. Lääkärit tulee olla saavutettavissa tarvittaessa vastaanotolla ja piste.

Kuntalainen K
3 kuukautta sitten

Edelleen digivastaanotot sekä koulujen etäyhteydet vaikuttavat hyvinkin alkeellisilta. Näyttää siltä, että näissä asioissa mennään edelleen laitetoimittajien ehdoilla, eikä kukaan mieti, miten ratkaisun pitäisi oikeasti toimia, jotta hyöty saataisiin maksimoitua. Nyt on suuri riski, että härpäkkeiden käyttöön menee jo puolet ”vastaanottoajasta”. Toimiihan mm. Skype tarvittaessa jo nyt niin, ettei vastaajan tarvitse tehdä yhtään mitään, – tai noh, puhua ja olla kameralle näkyvissä, haluttaessa. Niin kuin Maijakin ehdotti, digitaalisen etälääkäripisteen tulisi toimia esimerkiksi samassa rakennuksessa kuin lääkäri, (silloin kun hän on paikalla). Eli etäpisteen tulisi olla kiinni kuituliittymässä niin, että myös yhteyden tietoturva on kunnossa, mieluusti vähintään kahdella kameralla (kiinteä + siirrettävä),… Lue lisää »