Helsingintietä kulkevat saavat nauttia kukkaloistosta Somerolla – pitkästä kukkakedosta sataa viljelijöille kiitosta

1
Somerniemen kukkakedot ovat Arja ja Matti Kaasen idea. Kukkia on kylvetty kaikkiaan neljän tilan maille Helsingintien varteen. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Somerolta Helsinkiin päin kulkevat ovat hieraisseet viime päivinä silmiään. Somerniemellä eteen avautuu kesken pelto- ja metsämaisemien värikäs kukkaketo, joka tuntuu jatkuvan ja jatkuvan. Hunajakukat, ruiskaunokit, kehäkukat, unikot, kesälemmikit, kruununpäiväkakkarat, kesäharsot ja muut kesäkukat loistavat värikkäinä Helsingintien varrella.

Yli kahden kilometrin matkalle levittyvän kukkakedon jäljet johtavat somerniemeläiselle Kaurasen tilalle ja Matti ja Arja Kaaseen. Kaaset kylvivät aiemmin kahtena kesänä värikkäitä kukkia omalle peltolohkolleen. Kukkia sai myös käydä vapaasti poimimassa.

– Omasta kukkapellosta tuli niin paljon hyvää palautetta ja se tuntui antavan ihmisille niin paljon iloa, että syntyi ajatus laajemmasta kukkakedosta, Arja ja Matti Kaase kertovat.

Matti Kaase ohjaa kiitoksen Helsingintien varteen kylvetystä kukkakedosta vaimolleen.

– Arja tämän keksi.

Arja Kaase kävelee värikkään kukkameren keskellä ja poimii kukkia kimppua varten.

– Kaikkien negatiivisten uutisten ja mielensä pahoittajien keskellä on mukava tuoda ihmisille iloa. Samalla autetaan pörriäisiä, sillä täällä kukkien keskellä myös niitä kuhisee paljon, hän sanoo.

Kukkakedon kukat on tarkoitettu myös poimittavaksi.

– Kukkia saa käydä vapaasti poimimassa, sillä näitä riittää varmasti kaikille halukkaille. Täällä on näkynytkin jo poimijoita. Myös valokuvia on otettu paljon.

Arja Kaase toivoo, että kukkaketo tuo ihmisille iloa kaikkien negatiivisten uutisten keskellä.

Kaaset kysyivät keväällä muita Helsingintien varren tiloja mukaan ideaan. Kyselyn tuloksena kukkaketo levittäytyy tällä hetkellä Somerniemellä neljän eri maatilan omistamille maille.

–  Siemenet sponsoroi paikallinen pankki, joten meille jäi vain työ, Matti Kaase kertoo.

Kukkakedosta on tullut tekijöille kiitosta niin suoraan kuin Facebookissa ja Instagrammissa. Myös paikallisen Somero-lehden tekstaripalstalla jaetaan kiitosta: ”Olipa ihana ajella Oinasjärven ja Viuvalan ohi Helsingin suuntaan, kun oli kylvetty kaunis kukkaketo molemmin puolin tietä. Kaunis kiitos siitä.” Toinen kirjoittaja on samaa mieltä: ”Kiitos Oinasjärven maanviljelijöille. Pitkät kauniit kukkakaistaleet pelloilla Helsingintien varrella ovat upeat.”

– Kukkakedosta on tullut todella paljon palautetta. Hienoa, että näinkin pienillä teoilla voi tuottaa ihmisille iloa, Matti ja Arja Kaase toteavat.

Parhaillaan pientareilla kukkii voimakkaana muun muassa hunajakukka. Syksyn edetessä esiin nousee uusia kukkijoita.

– Kukat on valittu niin, että ensimmäisiin pakkasiin asti löytyy kukkijoita, Kaaset kertovat.

Arja ja Matti Kaasen tavoitteena on, että Helsingintien varren kukkaloisto ei jää vain tähän kesään, vaan saa tulevina vuosina jatkoa.

– Somerniemen kevyemmät maat sopivat hyvin kesäkukille. Rikkakasvien vuoksi paikkaa täytyy kuitenkin vaihtaa noin kahden vuoden välein, Matti Kaase toteaa.

Helsingintien varrelta Somerniemeltä löytyy kukkaketoa runsaan kahden kilometrin matkalta. Jossakin kukkaketo on myös molemmin puolin tietä. Kukkia saa vapaasti poimia.
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Autoileva Autoilia
1 kuukausi sitten

Hyvät poimijat muistetaan se liikenneturvallisuus.
Pysäköidään niin ettei ole haittaa liikenteelle eikä estetä liikennettä.