Hoitotakuun tyhjä lupaus

0
Varha etsii kymmeniä uusia palkattavia keskellä työvoimapulaa. Kuva: Lehtikuva/Laura Ukkonen

Tasan viikon päästä kiristyvä hoitotakuu on jäämässä tyhjäksi lainkirjaimeksi. Tällä hetkellä näyttää ilmiselvältä, että hyvinvointialue ei yllä lain vaatimuksiin. Pikemminkin terveyskeskuksissa puretaan vielä kesän ruuhkia.

Syyskuun alusta lähtien kiireettömään hoitoon pitäisi päästä kahdessa viikossa, kun aiemmin takaraja oli kolme kuukautta.

Varha ilmoitti alkuviikolla etsivänsä parhaillaan lähes 90 uutta työntekijää, jotta hoitotakuun vaatima hoidon aikataulu onnistuisi (SSS 23.8.). Salkkarin jutussa johtavat viranhaltijat vakuuttivat urhoollisesti – tai ainakin viran puolesta –, että rekrytointiurakka voi onnistuakin.

Sotealuepäällikkö Petri Salo totesi ilmeisen ääneen jo kesäkuussa. Hän myönsi, että hoitotakuu tuskin toteutuu heti syksyllä (SSS 9.6.).

Jos ja kun Varha ei onnistu mistään taikomaan laumaa uusia lääkäreitä viikon sisään, vaihtoehdoksi jäävät ostopalvelut. Potilaita voisi passittaa yksityisvastaanotoille. Sekään ei ole helppo ratkaisu, sillä tiettävästi hyvinvointialueen talous on äärimmäisen tiukilla.

Uusien menoerien sijaan hallinnossa etsitään pikemmin säästöjä. Sellaisia tuskin löytyy nopeasti.

Hoitotakuun epäonnistumisesta on turha syyttää yksin hyvinvointialueen päättäjiä. Eduskunta hyväksyi sitä koskevan lain viime vuoden lopulla. Heti sen perään rysäytettiin käyntiin vuosikymmenten suurin terveydenhuollon uudistus, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Ne saivat perinnökseen vanhat kuntien ja sairaanhoitopiirien ratkaisematta jääneet ongelmat.

Ankara työvoimapula ja hoitohenkilöstön palkkakysymykset eivät ole niistä vähäisimpiä. Paljon puhuttu palkkaharmonisaatio on vieläkin tekemättä ja toistaiseksi hyvinvointialueet ovat myös vanhojen kiinteistöjensä vankeina.

Tehtävää ja ratkottavaa on yksinkertaisesti liikaa. Sote-uudistus on osoittautumassa juuri niin vaikeaksi kuin pelättiin. Seuraavaksi odotellaankin sitten hoitajamitoituksen kiristämistä, jotta haasteet eivät ainakaan vähenisi.