Jukkatalo Oy hakeutui konkurssiin – syynä kustannusten raju nousu

16
Jukkatalon tilannetta vaikeuttivat rakennusalan suhdannevaihtelut. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Jukkatalon tilannetta vaikeuttivat rakennusalan suhdannevaihtelut. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Suomen toiseksi suurin pientalovalmistaja Jukkatalo Oy on hakeutunut konkurssiin.

Yhtiön toimitusjohtajan Ilkka Sydänmetsän mukaan konkurssin taustalla on kustannusten viimeaikainen raju nousu, ennen muuta raaka-aineiden hintojen nousu.

Jukkatalo Oy jätti konkurssihakemuksen Oulun käräjäoikeuteen maanantaina.

Sydänmetsän mukaan Jukkatalon tilannetta pahensi koronapandemian aiheuttama voimakas kysynnän kasvu.

– Meillä oli suuri tilauskanta, jota me jouduimme toimittamaan kuluttajille sellaiseen hintaan, että ne projektit olivat meille tappiollisia, Sydänmetsä kertoi STT:lle.

Jukkatalon tilannetta pahensi myös rakennusalan korkeasuhdanne, jonka vuoksi yhtiö ei saanut riittävästi työvoimaa toteuttamaan kaikkia projekteja, mistä seurasi myöhästymisiä ja reklamaatioita.

Kaiken tämän seurauksena Jukkatalo teki viime vuonna tappiota 4,6 miljoonaa euroa, kun liikevaihto oli noin 95 miljoonaa euroa. Ennen koronapandemiaa liikevaihto liikkui 60–70 miljoonassa eurossa.

– Tästä olisi ehkä selvitty, jos suhdanne olisi säilynyt siedettävänä, mutta kun rakentamisen suhdanne vajosi saman tien todella alas, emme kyenneet sopeuttamaan toimintaamme niin kovalla tahdilla, että tästä olisi selvitty, Sydänmetsä kertoo.

Sydänmetsän mukaan Jukkatalon tilanne alkoi kriisiytyä heinäkuun lopulla.

– Oletimme kesäkauden olevan meille parempi, mutta se ei sitten ollutkaan, Sydänmetsä sanoo.

– Kun aloimme laskea ensi talven näkymiä, totesimme että siitä ei ole mahdollista selviytyä. Meillä on erittäin vähän tilauskantaa, mutta silti varsin kova kustannusrakenne.

Noin 50 työmaata kesken

Sydänmetsän mukaan Jukkatalolla on tällä hetkellä noin 50 työmaata kesken. Työmaat ovat pääsääntöisesti kuluttajille tehtäviä omakotitaloja, mutta kesken on myös rakennusliikkeille tehtäviä isompia kohteita.

Jukkatalon konkurssi ei välttämättä tarkoita Sydänmetsän mukaan rakennushankkeiden jäämistä kesken.

– Asiakkaat ovat maksaneet meille suurin piirtein sitä tahtia kun toimitusta on toteutettu, eli sinänsä asiakkailla on vielä suurin piirtein sen verran varoja käytettävissä projektin loppuun viemiseen kuin mitä se meidän arviomme mukaan tulisi maksamaan, Sydänmetsä sanoo.

– Toki merkittävä vaiva, viivästys ja haitta tästä vääjäämättä asiakkaille syntyy.

Toiminta täysin pysähdyksissä

Jukkatalolla oli viime vuodenvaihteessa noin 200 työntekijää, joista noin puolet on ollut lomautettuina kevään muutosneuvottelujen jälkeen.

Lisäksi Jukkatalo on työllistänyt alihankkijoiden välityksellä noin sata henkeä, Sydänmetsä arvioi.

Sydänmetsän mukaan Jukkatalo on Kastelli-talojen jälkeen Suomen toiseksi suurin pientalovalmistaja.

Yhtiön toiminta on nyt Sydänmetsän mukaan täysin pysähdyksissä.

– Pesänhoitaja katsoo miten toimintaa jatketaan, jos jatketaan, ja millä laajuudella, Sydänmetsä sanoo.

Jukkatalon konkurssihakemuksesta kertoi aiemmin Rakennuslehti.

Tuomas Savonen

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
1 kuukausi sitten

Pakotteet koskettaa pahasti Eurooppaa ja varsinkin Suomea. Seurauksia: Saksa lopettaa Suomen lainapapereiden oston, Suomessa kaikki hinnat nousseet valtavasti, kerrostaloja konkurssiin, ihmiset menettää kotinsa ja velka jää, konkursseja paljon jne. vaikka mitä ruoan hinnasta puhumattakaan tai polttoaineiden. Pitää kysyä kuka tästä hyötyy? Helenin voitto viime vuonna parani melkein 400%.
Venäjä porskuttaa nosti alimmaisia palkkoja sekä pienempien eläkkeiden maksuja. Kuka uskoo lännen propagandaa saa sitä uskoa ihan rauhassa. Kysyn kuitenkin, kuka hyötyy?

Keijo K
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Jukkatalon konkurssi ja pakotteet. Jokainen voi uskoa mihin ja mitä haluaa. Entinen työkaverikin, teatraalisesti, töihintullessaan; ”pojat mää olen tullu uskoon”. Kysyttäessä ilmenemistä; ”uskoin muijaa”. Onhan konkurssi aina ikävä asia ja monille tulee harmeja, eiköhän konkurssipesä hoida asian, ilman putinia.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Venäjä ei tosiaan porskuta, talous on taantumassa ja BKT pienenee, rupla sukeltaa, vienti supistuu mutta julkisista menoista kolmannes menee yhä tämän onnettoman armeijan kuluihin. Jos siellä on luvattu vappuiset sataruplaiset eläkeläisille, niin mitä sillä saa?

PS. Suomen BKT per nuppi on muuten kolminkertainen Venäjän vastaavaan.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Katsopa tilastot mihin Suomi asettuu pohjoisten talouksien vertailussa. On niin köyhää kansaa, ettei kohta kehtaa katsoa peiliin.
Bruttokansantuote ei kerro totuutta. Varsinkin Suomi häviää siinä pahasti Euroopan maihin. Bruttokansantuote tarkoittaa bruttotuloa mistä ei ole vähennetty mitään kuluja. Suomi on ”saari”missä kulut ovat huomattavasti korkeammat kuin Venäjällä ja Euroopassa. Tarkoittaa sitä, että vähemmän jää käteen. Suomi ei olisi koskaan saanut hyväksyä, että EU-maksu tulee suoraan bruttotuloista, se pitää olla nettotuloista. Bruttotulo on yksinkertaisille ihmisille.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Jos puhe on Venäjästä ja Suomestakin, niin miksi alettaisiin puhua Pohjoismaista muuten kuin huomion kääntämiseksi pois Venäjän jättiongelmista. Ihanasti ne edistykselliset rauhanaseet siellä toteuttavat menestyksellisesti kolmipäiväistä ”erikoisoperaatiota”.

PS. Rupla on nyt alle yhden (1) dollarisentin arvoinen, kylläpä menee upeasti.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Kyllä se sieltä nousee. Ne on saanut halvalla yrityksiä ja jopa ilmaiseksi. Viisailta suomalaisilta.

Lasku tästä odottaa Venäjää tulevaisuudessa
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Venäjä ei pääasillisesti ole ostanut näitä länsimaalaisia yrityksiä vaan se johtuu siitä että Venäjän älyttömän Ukrainan operaation takia vetäytyivät Venäjän markkinoilta. Mitä tulee Venäjään kukaan demokraattinen ja ihmisoikeuksia kunnioittava maa ei halua olla heidän kanssa tekemisessä pitkään aikaan, jos koskaan. Mitä tulee Jukka-taloon markinatalous toimii näin jos tuotteilla ei ole kysyntää niin kuin tällä hetkellä näyttää valitettavasti olevan.

pertti
1 kuukausi sitten

Markkinatalous toimii juuri näin tällaisessa tilanteessa kun olemme itse vaikuttaneet yritysten pärjäämieen.Tämä kaikki johtuu pakotteista. Jos joku luulee , että pakotteet on asetettu sodan takia erehtyy todella pahasti.
Pakotteet on poliittiset skä taloudeliset, ei sodasta johtuvia. Sotaa ei olisi koskaan tullutkaan jollei USA ja Nato olisi mennyt Ukrainaan rakentamaan asetehtaita sekä viemässä sotilaitaan.Tämä koko ongelma juontaa alkunsa Yhdysvaltain tarpeesta laajentaa poliittista vaikutuspiiriinsä sekä parantaa talouttaan. Yksinkertaiset Suomalaiset politiikot uskovat USA:ta ja antavat heille päätöksen vallan meidän sisäpolitiikastakin. Venäläiset yritykset ovat ostaneet suuren määrän Suomalaisia sekä Eurooppalaisia yrityksiä, ja halvalla.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  pertti

Pertin päinvastoin-jutut ovat kuin suoraan Kremlin ”tiedottajalta”. Taas Pertin tutut USA ja NATO menivät rakentamaan asetehtaita (NATOlla ei ole yhtään asetehdasta) ja viemään sotilaitaan Ukrainaan. Kas kun kukaan ei ole niitä sotilaita havainnut, venäläisiä kyllä. Jostain luin vitsin kuinka Venäjä lähti puolustautumaan NATOn hyökkäykseltä ja on tähän mennessä menettänyt 284.000 sotilastaan. No mitkä ovat NATOn tappiot? Nolla, koska eivät vielä ole hyökänneet!

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Yhdysvallat rakensi Ukrainaan asetehtaan joka valmisti hyökkäykseen tarvittavia aseita ne olivat Nato-sopivia. Muistaakseni Yhdysvallat on Naton jäsen, joten Nato rakensi.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Siis NATO ei rakentanut. Venäjä ja Ukraina sekä USA ovat YKn jäseniä eli YKko rakensi? Pertti ei ymmärrä, että itsenäinen valtio saa saa alueellaan rakentaa minkä hyvänsä tehtaan, siihen ei tarvita Putlerin lupaa. Muuten Neukkulan aseista suurin osa oli tehty Ukrainassa, Neukkulan kyvyt kun eivät riitä. Terveisin Luna 25!

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Kyllä Nato oli osapuolena rakentamisessa koska Yhdysvallat kuuluu Natoon. Naton porukkaa on nytkin Ukrainassa sekä Yhdysvaltain. Suomikin on luvannut lähettää viisikymmentä sotilashenkilöä. Että se siitä.
Yhdysvallat on maailman pahin valtio. Sotilaita ja sotilastukikohtia joka puolella maailmaa ja puuttuu kaikien maiden sisäpolitiikkaan.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Taas täyttä höpöä, Suomi ei ole luvannut eikä lähettänyt ensimmäistäkään sotilasta, myöskään NATOn sotilaita siellä ei ole. Muuten minkä NATO-maan sotilaita siellä olisi, NATOllahan ei omia sotilaita ole. Maailman pahimmasta valtiosta en tiedä mutta ovat useimmiten paikalla kutsusta, ei kutsumattomana sotarikollishyökkääjänä kuten Venäjä.

pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Yhdysvallat on hyökäönnyt itsenäisiin valtioihin enemmän kuin mikää muu maailmassa ja vaikeuttanut tavallisten ihmisten elämää pakotteilla. Ukrainassa on Naton ja Yhdysvaltain ja Suomen kansalaisia auttamassa Ukrainan armerjan sotimista monilla tavoin.
Lopetan tämän asian tähän koska et näe etkä ymmärrä.

Mamma maalta
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

90-luvun laman kokemuksien jälkeen sanottiin, että EU:n ja euroon liityttyä ei sellaista tilannetta enää tule. Lainakorot pysyvät alhaalla, samoin hinnat, elämästä tulee edullista. Vaan miten kävikään? Lähes samassa tilanteessa taas. Kun alle 50-vuotiaiden lapsuudessa alkoi olla vanhemmilla rahaa enempi, niin lapsille ostettiin enempi kuin ennen, matkusteltiinkin. Ja nyt onkin venytettävä euroa ja luovuttava monesta asiasta. Se tuntuu nyt pahalta, se tuntui silloinkin pahalta heidän vanhemmistaan, kun työt loppuivat, tulot pieneni ja kulut kasvoivat.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Mamma maalta

Mistä sellsisesta olet joutunut luopumaan mikä on tarpeellista,ulkomaanmatkat eivät ole oleellista hengissäselviämiseen.Pitääkö elintason nousta kokoajan vai rupeaako jo mammona riittämään? Lainakorothan on olleet ilmaisia ,ei sitä kukaan luvannut ja on ne aika paljon edullisemmat kuin laman aikana ja sen jälkeen.Lainaa ei kannata ottaa ihan ekana satojatuhansia ,kun on päässyt siihen ekaan tyäpaikkaan.Miten lainakorkojen nousu voi tulla yllätyksenä,onko varauduttu mihinkään?Keskuspankki piti keinotekoisesti korot nollassa,nyt palataan normaaliin,kummallinen yllätys tai pikemmin huonoa taloudenpitoa.EU ei koskaan luvannut mitään nolla korkoja.