Karnevaalikulkue päräyttää Taiteiden Yän käyntiin – paikallisia toimijoita mukana lähes sata

6
Kulttuuri ottaa haltuun kaupungin keskustan tämän viikon torstaina. Taiteiden Yä rakentuu Etnosalo ry:n, yhteistyökumppaneiden ja lukuisten yhdistysten voimanponnistuksena. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tuntuuko vain siltä, vai paisuuko Salon Taiteiden Yä kuin pullataikina vuosi vuodelta?

Tapahtuman pääjärjestäjä Etnosalon puheenjohtaja Sanna Jousilla on vastaus valmiina.

– Totta se on. Yhteistyökumppaneita ja ohjelmatarjontaa on jälleen enemmän kuin aiemmin.

Koko perheen tapahtuma järjestetään Salossa viidettä kertaa. Torstaipäivänä kello 12 tapahtumajärjestäjä sulkee Helsingintien – ja siitä hulina jatkuu yöhön saakka.

EtnoSalon Liisa Käiväräinen (vas.), Gildas Houessou ja Sanna Jousi vastaanottivat SSS:n kulttuuripalkinnon vuonna 2022. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Varsinaisen Taiteiden Yän avaa uudenlainen show alkuillasta, nimittäin näyttävä karnevaalikulkue. Idean takana oli Jousin mukaan Fysioterapia- ja liikuntapalvelu Makkia Studion Maria Härmä, joka sai ajatuksen sambakulkueista.

– Kulkueessa on rumpujen pärinää, näyttäviä autoja, kengurukenkiä ja vaikka mitä. Tapahtuman erilaiset toimijat pääsevät esiin ja Taiteiden Yälle saadaan entistä valovoimaisempi avausshow.

Tapahtuman teemana on tänä vuonna monikulttuurisuus ja ekoilu. Monikulttuurisuus näkyy käsityöpajoissa, taidenäyttelyissä ja musiikkiesityksissä.

Ympäristöystävällisyyden huomiointia Etnosalo on toivonut kaikilta ohjelmajärjestäjiltä. Jotkut ovat rakentaneet koko ohjelmatarjontansa ekoilun ympärille, kuten Salon kaupunki.

Kaupungintalon pisteellä kulttuurituottaja Sini Lundgrén hääräilee jätteiden lajittelun ja merellisten aktiviteettien parissa.

– Otamme jo kolmatta vuotta osaa Itämeripäivään, mutta joka kerta teemme sen erilaisella toteutuksella.

Lundgrén iloitsee erityisesti Salon Navigaatioseuran läsnäolosta pisteellä. Solmujen opettelun, merellisen teemamusiikin ja Lounais-Suomen Jätehuollon lajitteluradan takana on tärkeä tavoite.

– Pienille lapsille on tärkeää välittää tietoisuutta heidänkin omasta toiminnastaan. Esimerkiksi kadulle heitetty roska päätyy viemäreihin ja sitä kautta vesistöön. Lasten tai ylipäätään kenenkään ei silti kannata liikaa huolestua koko maailman tulevaisuudesta, mutta oman toiminnan syyseuraussuhteet on tärkeää ymmärtää.

Toimintaa kaupungin pisteellä on Lundgrénin mukaan aikuisillekin. Kohti hiilineutraalia Saloa 2035 -hanke pitää Taiteiden Yässä tietoiskun konkreettisista ympäristötoimista, joita kaupungissa tulisi kehittää.

Kulttuurituottaja Sini Lundgrén haluaa herätellä ympäristöteemaisia ajatuksia perheen pienimmissä, muttei silti painostaa lapsia murehtimaan liikaa ilmastotavoitteista. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Taiteiden Yässä on teemaohjelman lisäksi mahdollisuus tutustua uusiin lajeihin ja harrastuksiin. Erja Gee toivoo Helsingintien tapahtuma-alueelle väkeä kokeilemaan rohkeasti ennennäkemätöntä lajia Suomessa – Animal Flow -kehonpainotreeniä.

– Toisin kuin moni ajattelee, tässä ei ole kyse esimerkiksi koirajoogasta, Gee naurahtaa.

Sen sijaan Animal Flow viittaa eläimistä inspiroituneisiin, sulaviin ja virtaaviin liikeratoihin. Liikkeitä voi Geen mukaan tehdä missä tahansa, sillä ne eivät vaadi kuntolaitteita tai aiempaa harjoittelutaustaa.

– Tämä on tehokasta kuntoilua, mutta samalla ystävällistä keholle. Kiinnostuin lajista aikanaan omien rasitusvammojeni sivutuotteena.

Gee muutti viime vuonna takaisin Suomeen ja Saloon yli parinkymmenen Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen. Siellä hän perehtyi Animal Flow’hun ja kävi siihen ohjaajakurssin. Nyt hän vetää tekniikkaa ensimmäisenä Suomessa.

– Joka tunnilla on ollut uusi kasvo opettelemassa, eli selvästi laji herättää kiinnostusta. Rannevammoista kärsiville en välttämättä suosittele tätä, mutta muutoin liikkeet voidaan räätälöidä lähes kaikille sopiviksi.

Erja Gee vetää ensimmäisenä Suomessa Animal Flow -kehonpainotreeniä. Sitä hän esittelee myös Taiteiden Yässä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Etnosalo järjestää Taiteiden Yätä yhdessä miltei sadan paikallisen toimijan kanssa. Vuosittain Sanna Jousi ja toinen tapahtuman aktiivijärjestäjä Gildas Houessou hämmästelevät salolaista yhteisöllisyyttä.

– Valtava määrä paikallisia yhdistyksiä ja muita toimijoita on mukana: joka kadunkulmasta voi bongata aktiviteettia tapahtumapäivänä. Se ei todellakaan ole itsestäänselvyys, jos tapahtumaa verrataan muiden kaupunkien vastaaviin, Jousi toteaa.

Taiteiden Yä Salossa torstaina 31. elokuuta.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anne
3 kuukautta sitten

Kumpa tämän voisi siirtää perjantai päivään ja iltaan.

Kaarina
3 kuukautta sitten
Reply to  Anne

Salossa ei autottomat pääse mihinkään ilta- tai viikonlopputapahtumiin!

Lasse Reunanen / Salo
3 kuukautta sitten
Reply to  Kaarina

Salon keskustan ulkopuolelta se kulkeminen viikonloppuna vaikeampaa – keskustan alueelta ja Halikosta pääsee pyörälläkin. BIO-SALO 21.30 / sali 2 Puutarha – puhetta kinkyydestä, elokuva (55 min) sekä puhetta, k-16. Vapaa pääsy.
Iltalehti kertonut kinkyydestä mm. tabujen rikkominen, erikoisuus ja valtaleikit. Alle kuuluvat BDSM ja erilaiset fetissit (bondage, dominance, sadism ja masochism – eli mm. sidontaa, valtaleikkejä ja kipua. Toivottavasti ei mene raakuuksiin, joita mm. USA:ssa on kuvattu em. tapauksissa murhienkin yhteydessä julki.

Vapaa Kanaherra
3 kuukautta sitten
Reply to  Kaarina

Eikös taksia voi tilata?

Laitakaupungin likka
3 kuukautta sitten

Niin ja vieläpä kimppakyyti! Nykyään on paljon mahdollisuuksia kohdata mm Facebookissa ja sopia samaan suuntaan menevien yhteinen kyyti tiettyyn aikaan. Maalaisjärkeä saa käyttää.

Salolainen
3 kuukautta sitten

Tuo perjantai olisi paljon parempi, voisi olla oikea Yä. Nyt ehtii käydä alkuehtoosta pikku kierroksen ja sit kotiin kun on työpäivä edessä..
Hieno tapahtuma ja yhteisrutistus järjestäjiltä, olisiko mitään mahdollisuutta vaihtaa päivää??