Sudet hyökkäsivät Kiikalan Rekijoella kaiken kaikkiaan 22 lampaan kimppuun: ”Tässä on kyseessä koko elinkeinoni”

4
Neljä kuolleista lampaista oli karitsoja. Arkistokuva: SSS/Minna Määttänen

Joka aamu pelottaa mennä laitumien tarkastuskierrokselle.

Näin toteaa Heikki Uotila, jonka lampaisiin kohdistui jo kolmas mittava susien hyökkäys. Salon Seudun Sanomat uutisoi eilen perjantaina 11 lampaan kuolemasta Kiikalan Rekijoella. Tarkemman läpikäynnin jälkeen lampaiden raatoja löytyi 18 kappaletta ja neljä piti lopettaa välittömästi saamiinsa vammoihin.

– Olen sanaton. Tässä on kyseessä koko elinkeinoni, Uotila sanoo.

Uotila löysi lampaiden raadot perjantaina aamupäivällä tehdessään laitumien tarkastuskierrosta. Lampuri omistaa kesäaikaan miltei 2 000 lammasta, minkä vuoksi tilan lampaita on kymmenillä eri laitumilla.

Kiikalan Rekijoen laitumella oli 62 lammasta. Uotila ei havainnut raatoja heti, sillä ne oli hylätty jokinotkon rinteeseen.

– Havaitessani useita kuolleita lampaita arvasin, mistä oli kyse. Soitin paikalle apuvoimia ja ryhdyimme etsimään haavoittuneita lampaita.

Myöhemmin Uotila kutsui Kiikalan suurpetoyhdyshenkilö Pekka Oksasen todentamaan vahingot. Oksasen mukaan kyse oli selvästi susien hyökkäyksestä.

– Sudet olivat olleet asialla, sillä lampaiden kylkiluita oli pureskeltu. Ilves ei sellaista tee, Oksanen totesi Salon Seudun Sanomille perjantaina 25. elokuuta.

Uotila kertoo, että raadot oli jätetty pitkälti syömättä. Senkin vuoksi hän osasi itse epäillä hyökkääjiksi susia.

Asiantuntijoiden arvion mukaan susilauman johtajauros tai -naaras rikkoi lammasaitauksen langat. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Susihavainnot ovat Uotilan mukaan lisääntyneet huomattavasti viimeisen viiden vuoden aikana Salon seudulla. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kaksi emolammasta on vielä karkuteillä, mutta muutoin Uotila on saanut kerättyä lampaat pois Rekijoen vuokralaitumelta.

– En uskalla viedä niitä takaisin sinne, jos sudet vielä liikkuvat seudulla.

Laitumella ei ollut petoaitaa. Uotilan mukaan sellaista on vaikea ylläpitää jokivarren laitumella.

– Se pitäisi purkaa talveksi, koska jäät vievät aitarakenteet mukanaan. Nyt meillä on laitumella kevytrakenteinen verkkoaita ja sähkölankaa, sillä sen pystyy syksyllä melko ketterästi purkamaan.

Uotila toteaa, että suurilla laidunaloilla petoaidan ylläpitäminen vaatisi yhtä kokoaikaista työntekijää.

– Peurat hajottavat niitä herkästi juostessaan aitoja päin. Pelkästään jo valvontaa ja korjaamista varten pitäisi olla työntekijä.

Hyökänneen susilauman koosta tai tämänhetkisestä sijainnista ei ole tietoa.

Rekijoen parinkymmenen hehtaarin vuokralaidun oli susille houkutteleva kohde, sillä jokinotkon ansiosta lampaat ovat siellä hieman piilossa.

– Vuokralaitumen alue on vanhaa perinnemaisemaa. Ilman lampaita alue metsittyisi kokonaan. Mielestäni on sääli, jos lampaita ei uskalla laskea enää lainkaan tällaisiin paikkoihin.

Viimeisen viiden vuoden aikana Uotilan mukaan alueen susihavainnot ovat lisääntyneet huomattavasti. Hän saa säännöllisesti soittoja, joiden mukaan susia on havaittu lammaslaitumien läheisyydessä.

– Sudet ovat asettuneet pysyvästi eteläiseen Suomeen. Jollakin keinolla sudet pitäisi palauttaa syrjäisemmille ja niille luontaisemmille seuduille.

Uotila pelkääkin pahoin, etteivät tilan lampaisiin kohdistuvat susihyökkäykset päättyneet Rekijoen laitumelle.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
3 kuukautta sitten

Nyt odotetaan löytyykö järkeä. En yhtään ihmettelisi, jos nyt alkaisi löytyä sudenraatoja ympäri Salon seutua.

Pistää miettimään
3 kuukautta sitten

Lampurit, jotka harjoittavat elinkeinoaan, eivät voi ymmärtää tätä susien suojelua. Susi on peto, joka ei ainoastaan tapa lampaita ruuakseen. On ajan kysymys, milloin tapahtuu jotain vakavampaa. Kysymys kuuluu: ovatko nämä susien suojelijat silloin vastuussa.

Urpo
3 kuukautta sitten

Ei heillä mitään vastuuta mistään ole. Lisäksi kasvissyöjät eivät arvosta lihan tuotantoa, joten tuotantoa rasittavat vahingot ovat kaikessa hiljaisuudessa tavoiteltava asia. Ristiriitaa tulee perinnemaisemien hoidosta, joten kieli keskellä suuta pitää olla. En pidä kovin todennäköisenä suden hyökkäämistä ihmisen kimppuun. Siksi tätä mahdollisuutta ei susikeskustelussa tarvitse korostaa. Susikannan hallintaan riittävät perusteet löytyvät kotieläimille ja metsästyskoirille aiheutuvasta uhasta. Vaikka suden luokitus olisi miten uhanalainen, täällä kanta on ylitiheä. Onkin järjetöntä laskea susikannan kokoa ja määritellä siitä geneettistä elinvoimaisuutta, kun jossain muualla susia ei ole. Tähän vihreä ajattelu on asian kuitenkin ohjannut. Pitää siis ottaa käyttöön sama ajattelutapa kuin peuroilla. Täällä niitä on… Lue lisää »

Pps
3 kuukautta sitten

Odotetaan vaan, että käy ihmisen päälle, jotta tehdään jotain. Tällaisessa ei ole mitään järkeä, kun otetaan näin isoja riskejä!