Kiirehtimällä aurinkovoiman rynnistys pysyy omissa käsissä

1
Aurinkovoima on päästötön, muttei ongelmaton energianlähde. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salon kaupunginhallitus päätti tällä viikolla, että kaupunki ryhtyy kartoittamaan suurille aurinkovoimaloille soveltuvia alueita. Päätös käy vielä valtuustossa saamassa lopullisen sinetin. Kokoomuksen valtuustoryhmä esitti suunnittelutyön aloittamista jo huhtikuussa. Aloite on kannatettava, vaikka matka tuumasta toimeen venyikin kesän yli. Nyt on jo kiire.

Aurinkovoima kulkee energiakriisin jälkeenkin hurjassa myötätuulessa, sekä meillä että muualla. Kaupunki kertoo, että pelkästään viimeisen vuoden aikana keskusteluja on käyty jopa parinkymmenen Salosta kiinnostuneen voimalakehittäjän kanssa.

Yksi jo käynnissä olevista hankkeista on ruotsalaisrahoitteinen sadan hehtaarin voimala, jota on valmisteltu Kiskoon kaikessa hiljaisuudessa. Salkkari kertoi suunnitelmista viime viikolla (SSS 12.8.).

Kuten uutisen herättämät reaktiot osoittavat, moni on huolissaan luonnosta ja lähimaisemasta. Kiskossa voimaloiden tieltä väistyy sekä peltoa että vanhaa metsää.

Aurinkovoimahankkeet ovat kohdanneet vastustusta usein siksi, että ne ovat tulleet lähiseudun asukkaille yllätyksenä. Kiskon hankkeessa puuhamiehet ovat vakuuttaneet, että naapurien ja asianosaisten kanssa on keskusteltu hyvässä hengessä.

Kaupungin tekemä kartoitus auttaisi paitsi houkuttelemaan hankkeita, myös vähentämään niiden aiheuttamaa kitkaa. On kaikille eduksi, jos sopivista voimalapaikoista keskustellaan hyvissä ajoin. Samoin on hyvä hahmottaa kokonaisuutta. Kuinka paljon ja millaista maa-alaa levypelloille kannattaa osoittaa?

Aurinkovoimaloihin liittyy avoimia kysymyksiä. Lisäksi niiltä puuttuu vakiintunut valtakunnallinen ohjeistus. Proaktiivisella otteella kaupunki voi osaltaan varmistaa, että niille ei käy kuin tuulivoimalle. Mihin tahansa myllyjä suunnitellaan, siellä syntyy myös ankaraa vastustusta.

Aurinkovoiman etuna on, että matalat voimalat eivät aiheuta kauaksi näkyvää maisemahaittaa. Toisaalta aurinkovoimalat vaativat valtavasti pinta-alaa, jolta esimerkiksi puusto joudutaan raivaamaan.

Kesäkuussa kaupunkikehityslautakunta kaatoi aurinkovoimalaselvitykseen ehdotetun lisäyksen. Perussuomalaisia edustava Jerina Wallius esitti, että kaupungin pitäisi varmistaa, että voimalat eivät lisää luontokatoa. Lisäksi hän halusi voimaloita sijoitettavan lähinnä jo valmiiksi rakennettuun ympäristöön.

Jo tulevien voimaloiden kokoluokka tekee niistä vaikeita sijoitettavia vain ns. hukkamaalle. Sen sijaan luontokadon huomioiminen tulee toivon mukaan väistämättä osaksi tulevaa selvitystä.

Oikaisu 17.8. klo 10.27 Jerina Wallius edustaa perussuomalaisia eikä kokoomusta, kuten tekstissä aluksi virheellisesti väitettiin.
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
1 kuukausi sitten

Miksi kaikki pitää tehdä pimennossa kaupunkilaisilta ja totuutta peitellen? Jos joku valittaa siitä että on menty lain kirjaimen ohi ja siitä piittaamatta, väärien pohjatietojen voimalla, leimataan kehityksen jarruksi. Onko se tuotto näille yrittäjille/sijoittajille suurempi indikaattori kuin muille aiheutuvat haitat?? Keskustelu aurinkovoimaloista sai vauhtia kun havaittiin ”laiton” aukkohakkuu. Salaliittoteoria tai ei niin, ei tuo homma kaikkien kaupungin poliittisten tahojenkaan tietämättömissä ollut. Miksi tehtyjä virheitä ei myönnetä vaan yritetään niitäkin vielä lainvastaisten toimien voimin peitellä?