Kiista valtion etuostosta kytee Kemiönsaarella – ministeriö ei hyväksynyt sovintotarjousta edes ilmaiseksi

0
Turun hallinto-oikeus hylkäsi Meripesä Paradise Oy:n valituksen maaliskuussa. Yhtiö hakee nyt valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Kiistellystä kiinteistökaupasta Kemiönsaarella halutaan korkeimman hallinto-oikeuden päätös. Tapaus on Suomessa ensimmäinen, jossa valtio on käyttänyt etuosto-oikeuttaan maanpuolustuksellisista syistä.

Valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta hakee vantaalainen Meripesä Paradise Oy, joka osti perinteikkään lomakylän Dragsfjärdistä puolitoista vuotta sitten. Kiinteistöön Ölmosin uimarannan tuntumassa kuului 57 hehtaaria maata ja 154 hehtaaria vettä.

Valtio puuttui peliin ja päätti käyttää uutta etuostolakia ensimmäisen kerran. Puolustusministeriö piti alueen hankkimista valtiolle tarpeellisena maanpuolustuksen ja alueellisen koskemattomuuden turvaamiseksi.

Kiistan ytimessä on merialue, joka jakaantuu kahteen palstaan. Niistä pienempi sijaitsee Skinnarvikin varikon vesien rajalla ja lainehtii osittain Merivoimien varikolle määrätyllä suoja-alueella.

Meripesä Paradise valitti valtion etuostopäätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Yhtiön mielestä päätös loukkasi yksityisyyden suojaa eikä vastannut etuostolain tarkoitusta.

”Pienempää merialuetta on käytetty perusteena siitä erillään olevan, kokonaisuudessaan etuostoalueen ulkopuolella sijaitsevan kiinteistökokonaisuuden lunastamiseen”, Meripesä Paradise perusteli.

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen tänä keväänä. Oikeus oli yhtä mieltä siitä, että suurin osa kiinteistöstä sijaitsee laissa määrätyn etuostorajan ulkopuolella. Oikeus kuitenkin huomautti, ettei etuostoa ole mahdollista kohdentaa vain osaan kiinteistöä.

– Täysin absurdia, monialayrittäjä Seppo Sergei Kapanen totesi tuolloin Salon Seudun Sanomissa.

Kapanen on Meripesä Paradisen hallituksen ainoa jäsen. Hän on viettänyt varhaislapsuutensa Venäjällä ja tehnyt aikoinaan kauppaa venäläisten kanssa. Kapanen on ainoastaan Suomen kansalainen.

Meripesä Paradise haluaa nyt korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisevan, miten etuostolakia tulee tulkita. Valituslupahakemuksessa yhtiö kertoo tarjonneensa kiisteltyä palstaa korvauksetta valtiovarainministeriölle, mutta ministeriö ei ole hyväksynyt sovintotarjousta.

Meripesä Paradise Oy maksoi lomakylän maa- ja vesialueista 2,2 miljoonaa euroa.