Lämpöpumppu- ja konttiyrittäjä teki Somerolla sen jota on vuosia haikailtu – loppukesän iltatorit olivat menestys ja ensi vuonna jatketaan

0
Yrittäjä Teemu Heinonen päätti loppukesästä, että Somerolle tarvitaan iltatori. Torit ovat olleet menestys ja niitä jatketaan ensi vuonna. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Someron keskustan torille on vuosikymmeniä toivottu lisää eloa ja elämää perinteisten perjantaitorien rinnalle. Tänä kesänä yrittäjä Teemu Heinonen tarttui toimeen. Kaksi viikkoa sitten pidetty iltatori oli menestys ja sama meno jatkui keskiviikkona. Heinonen lupaa, että iltatorit saavat myös jatkoa.

– Tämä kesä oli tässä, mutta ensi kesänä jatketaan. Iltatorille on selvä tarve. Näkee, että tätä ihmiset toivoo ja haluaa, Heinonen toteaa lettutiskin takana torin menoa katsellessaan.

Heinonen pyörittää Somerolla ilmalämpöpumppuja ja kontteja myyvää yritystä ja torin jäätelökioskia. Pakko kysyä, mikä sai Heinosen tarttumaan jälleen uuteen haasteeseen.

– Kaupungissa täytyy olla elävä tori, hän vastaa.

Heinonen on saanut iltatoreista valtavasti hyvää palautetta. Hän jakaa ison osan kiitoksista puolisolleen Anu Suontaustalle:

– Anu on tehnyt iltatorin eteen paljon hommia. Hän myös torin jäätelökioskin käytännössä hoitaa.

Iltatorin myyntipöydän takana ollut somerolainen Elina Lemberg-Kärki katseli tyytyväisenä hyörinää ympärillään.

– Nyt tämä näyttää torilta ja nyt on tori, johon myös työssä käyvä ehtii. Juuri tällaista täällä on kaivattu, aivan mahtavaa, että Teemu otti tämänkin hoitaakseen, Lemberg-Kärki kiittää.

Somerolla on keskustan uudistuksia suunniteltaessa noussut esille myös ajatus torin siirrosta lähemmäksi pääkatua Joensuuntietä. Lemberg-Kärki ei usko siirtoon.

– Täällä on ollut sellaista luuloa, että tori vilkastuu, kun siirretään paikkaa. Elävä tori tarvitsee kuitenkin ihmisiä, jotka tekevät jotakin asian eteen.

Elina Lemberg-Kärki myi iltatorilla sisustustuotteita. – Tämä on mahtavaa, olen odottanut vuosia, että Somerolle saataisiin iltatori, hän sanoo.

Kirpputorimyyjien pöytiä kiertäneille Päivi ja Esa Vahteralle oli päivän selvää, että he tulevat iltatorille.

– Todella hienoa, että saatiin iltatori. Tämä elävöittää koko Someroa, Vahterat huomauttavat.

Arja Vänttinen tuli iltatorille myymään nahasta valmistamiaan kissan- ja koiranvaljaita sekä koruja. Somerniemellä asuva Vänttinen on tuttu näky lauantaisin suositulla Somerniemen kesätorilla, mutta lähti ilman muuta myös keskustan iltatorille.

– Oman paikkakunnan tapahtumaa pitää ehdottomasti kannattaa. Ei mitään voi odottaa, ellei itse osallistu, Vänttinen sanoo.

Somerniemellä asuva Arja Vänttinen esittelee nahasta valmistamiaan korvakoruja.

Tuukka ja Linda Lyly tulivat iltatorille poikiensa Olavin ja Urhon kanssa. Pojat myivät omia lelujaan. Olavi oli tyytyväinen kaupankäyntiin:

– Kaikki asiakkaat ovat ostaneet jotakin.

Tuukka Lyly katseli tyytyväisenä elämää torilla ja muisteli vuosien takaisia elvyttämisyrityksiä.

– Olin itsekin jollakin kokoonpanolla täällä soittamassa, kun torielämää yritettiin elvyttää uudistetulla torilla kaupungin taholta. Onneksi nyt on löytynyt Teemu, joka jaksaa yrittää ja on saanut homman toimimaan. Toivottavasti iltatorit jatkuvat.

Tukka Lyly mietti aiemmin usein torin ohi kävellessään, että olisipa siellä jäätelökioski ja kahvila.

– Täällä ne ovat ja nyt tuli iltatorikin. Aivan loistavaa.

Olavi (vas.) ja Urho Lyly myivät iltatorilla lelujaan. Poikien isä Tuukka Lyly on usein toivonut torille elämää, joten myös hän nautti iltatorin menosta.

Teemu Heinonen on valmis olemaan jatkossakin torin taustavoimana, mutta toivoo Someron kaupunkia mukaan.

– Haluaisin kaupungin mukaan ohjelmatarjontaan. Nyt olen maksanut myös iltatorin esiintyjät.

Iltatorilla itsekin jäätelö kädessä viihtynyt Someron kaupungin kehittämisasiantuntija Antti Leino katseli enemmän kuin tyytyväisenä torin vilinää.

– Juuri torin elävöittämistä olemme kaupungin elinkeinotyöryhmässä usein pohtineet. Nyt se on tässä. Kaupunki on varmasti valmis neuvottelemaan yhteistyöstä, Leino sanoo.

Kyösti Kuivala nautti torin kioskin pöydän ääressä jäätelöstä ja kesäsäästä tutussa porukassa:

– Tämä on todella mukavaa.

Kyösti Kuivala nautti iltatorin tunnelmasta.