Mielipide: Peurojen metsästys ei vähentäisi susia

0
Sudet ja susivahingot ovat puhuttaneet Salossa jo pitkään. Arkistokuva: Juho Savon riistakamera

SSS otti pääkirjoituksessaan 16.8.2023 kantaa Varsinais-Suomen merkittävimpään riistataloudelliseen haasteeseen, eli susien ja peurojen runsauteen ja niiden keskinäiseen riippuvuuteen. Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi ja alueellinen riistaneuvosto on tunnustanut tärkeäksi strategiseksi haasteeksi peurakantojen hallinnan ja miten se vaikuttaa suteen ja susien käyttäytymiseen. Peurakannan vähentäminen on Varsinais-Suomen kannanhoidon selkeä tavoite.

On tärkeää huomata, että tutkimusten mukaan runsaat peurakannat merkityksellisesti vähentävät susien aiheuttamia vahinkoja sekä kotieläimille että koirille. Peurakannan voimakas vähentyminen puolestaan todennäköisesti vaikuttaisi susien käyttäytymiseen kielteisesti. Susille huonommassa ravintotilanteessa kasvavat sekä lammas- että koiravahingot.

On totta, että valkohäntäpeura toimii osaltaan susikannan kasvun moottorina. Susikannan kasvu johtuu mitä suuremmassa määrin myös susien erittäin tiukasta suojelusta. Susi pystyy elämään huomattavan niukemmissakin saaliseläinolosuhteissa kuin valkohäntäpeuran tihentymäalueilla Varsinais-Suomessa.

On siis varsin epätodennäköistä, että peurakannan voimakaskin vähentäminen, esimerkiksi puolittuminen nykyisestä, vähentäisi susien määrää merkityksellisesti Lounais-Suomessa.

Jörgen Hermansson

vs. riistapäällikkö
Suomen riistakeskus, Varsinais-Suomi