Mielipide: Salon keskusta tarvitsee koteja – Turhat tontit aika saada hyötykäyttöön

11
Kirjoittajan mielestä Salon keskustan tyhjentyneille tonteille pitäisi sommitella asuinrakentamista. Keskusta rajautuu jo nyt pientaloalueisiin. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Päätoimittaja Rami Nieminen pohdiskeli kolumnissaan (9.8.), minkälaisia mahdollisuuksia Salolla on vaikuttaa vuosia laskeneeseen väestökehitykseen. Niemisen mukaan Salolla on tähän kaksi vaihtoehtoa: joko jäämme odottelemaan parempia aikoja tai käynnistämme aktiiviset toimet. Ainut oikea vaihtoehto on tietenkin jälkimmäinen ja vielä yhdellä lisäyksellä. Me tarvitsemme uusia avauksia muuttoliikkeen kääntämiseksi.

Niin kauan kuin jaksan muistaa, salolaisen politiikan mantrana on ollut korostaa kaupungin erinomaista sijaintia. Me kaikki tiedämme tämän: ”Salo sijaitsee Suomen kasvukolmiossa hyvien liikenneyhteyksien äärellä jne…”.

Tähän mantraan perustuen Salon kehittämisen painopiste on nähty moottoritien liittymien hyödyntämisessä. Ajatus on hyvä – mutta… Se ei vain ole muuttunut todeksi.

Itse jaksan uskoa enemmän siihen, että valtaosa potentiaalisista muuttajista arvostaa enemmän toimivia ja helposti saavutettavia palveluja, kuin nopeaa yhteyttä moottoritielle. Kaupat, palvelut ja harrastusmahdollisuudet tulee löytyä läheltä. Matka päiväkotiin ja kouluun tulee olla turvallinen ja sopivan lyhyt.

Edellä mainitut eivät onneksi ole mitään tyhjiä odotuksia. Kaikki nämä vaatimukset toteutuvat jo nyt Salon keskustan alueella.

Tässä on kuitenkin yksi haaste, Salon keskustan alueelta ei löydy riittävästi sopivia asuntoja. Puute koskee niin kerrostalo-, rivitalo- kuin omakotitaloja. Mitä asialle voisi sitten tehdä?

Yksi konkreettinen keino olisi hyödyntää kaupungin keskusta-alueella vajaakäytöllä olevia tontteja. Jo lyhytkin kävelykierros todistaa, että kaupungin keskustan tuntumasta löytyy lukuisia alkuperäisestä käyttötarkoituksesta poistuneita liike- ja tehdaskiinteistöjä tai jopa tyhjiä tontteja.

Lähes poikkeuksetta nämä vajaakäytöllä olevat kiinteistöt rajoittuvat asuinalueisiin. Tonttien muuttaminen asuinkäyttöön olisi siis hyvin luontevaa. Ensimmäinen askel olisi yhteisen tahtotilan löytäminen kaavoittajan, maanomistajien ja rakennuttajien välillä.

Salon on korkea aika tehdä konkreettisia tekoja uusien asukkaiden saamiseksi. Tämä edellyttää ennen kaikkea uusia näkemyksiä ja tekoja. Minulla on tähän ehdotus: käännetään katse kaupungin laidoilta keskustaan. Muutetaan kaupungin keskustassa sijaitsevat hylätyt tehdastontit viihtyisiksi asuinalueiksi. Tämä hyödyttäisi meitä kaikkia salolaisia!

Janne Väistö

FT, VTM

kaupunginvaltuutettu (kok.)

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Omakotitontteja kunnollisille paikoille
3 kuukautta sitten

Salon keskusta-alue tarvitsee nimenomaan lapsiperheille sopivia koteja. Myös uusia omakotitaloja. Viime vuosikymmenten uudisrakentaminen on keskittynyt pienehköihin kerrostaloasuntoihin, jotka eivät sovi lapsiperheille, vaan jäävät pääosin seniorien käyttöön. Asukasluvun kasvu edellyttää lapsiperheiden pääsyä asumaan heidän haluamilleen sijainneille ja oikean tyyppisiin koteihin.

MDI
3 kuukautta sitten

Osta tontti ja rakenna, kenen muun luulisit sen tekevän? Tyhjiä tontteja löytyy esim. Viitannummelta ja vanhoja purettavia rötisköjä tontteineen jopa ihan pääkaduilta.

MDI
3 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Tässä ehkä haetaan kaupungin vuokraluukkuja keskeiseltä paikalta ja toki asumistuella. Salossa on kilometri torilta sadantonnin omakotitaloja pilvin pimein.

Terveisin ”kerrostalon perheasunnosta”.

Marko
3 kuukautta sitten

Mihin niitä omakotitontteja keskustassa kaavoitetaan? Puretaanko sitten kerrostalot että lapsiperheet pääsee torin viereen asumaan.Siihenhän täällä joku vanhempi kansalainen ehdotti vanhusten asuntoja.Molemmat ehdotukset on aika utopistisia.Oikean tyyppisen kodin saa ostamalla sellaisen.Kerrostaloissa asuu satojatuhansia lapsiperheitä,eikö kelpaa Salolaisille vanhemmille?

Paikallinen kysyntä
3 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Salo on pikkukaupunki, josta lapsiperheet hakevat nimenomaan väljää asumista. Kerrostaloihin haluavat lapsiperheet valitsevat asuinpaikakseen etupäässä urbaanimman ympäristön, kuten Turun tai Helsingin.

pentti
3 kuukautta sitten

Nythän on rakennettu tuonne 6 kilometrin päähän Viitannummelle ja laaksoon. Kaikki eivät halua periferiaan, mistä ei ilman autoa pääse minnekkään. Eikä sinne voinut kaiketi rakentaa ns normitaloa. Palatseja näyttää kaikki olevan. Samoin Halikon Härkhaka. Pienellä ihmisellä ei ole varaa tuollaisiin.

Marko
3 kuukautta sitten
Reply to  pentti

Jos ostat tontin, niin ei sinun ole pakko rakentaa palatseja. Ihan työssäkäyviä ihmisiä asuu kummassakin paikassa mitä mainitsit. Voi myös ostaa vaikka mummonmökin ja asua vaatimattomasti, mikä ei kyllä nykyihmiselle sovi. 6 km keskustaan ei ole periferia, se on kävelymatka nuorelle, vai meinaatko eläkeukkojen perustavan perheitä? Kuulostaa kateellisen horinalta!

Urpo
3 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Kun ok- tai rivitaloja halutaan, miksi sellaisia ei kaavoitettaisi? Urheilupuiston takana on 50 ha joutilasta kenttää siihen tarkoitukseen. Ei kerrostaloasunto ydinkeskustassa tarvitse olla mikään pikkukaupungin tavoiteratkaisu, vaikka jossain isomman kaupungin lähiössä noin asutaankin. Määräykset on nykyään niin tiukkoja, ettei niihin uskalleta edes tehdä virikkeellistä pihaa lapsiperheen tarpeisiin.

6 km keskustasta on toki käveltävissä, mutta harva haluaa käyttää matkaan 2 tuntia päivässä. Vetovoima syntyy ihan muista asioista.

pentti
3 kuukautta sitten
Reply to  Marko

No joo. Enpäs ole kateellinen kenellekkään. Asun ihan hyvässä ok talossa. Meinasin vain, että Härkhakaankin oli kyllä vaatimuksia. Kaksi kerrosta ym. Ja näkyvät kaikki olevan 300-500 tuhatta. Metallimiehellä ainakin rahat loppuu noissa hinnoissa. Ja kyllä se 6 kilsaa on on suurelle osalle paljon. Kun Horninkatu on suljettu muutaman tunnin, niin ei pääse ärrälle eikä muihin liikkeisiin enää. Mutta se siitä. Ne piirtää kellä on liitua.

Heinon suojelija
3 kuukautta sitten

Eli jäämme odottelemaan parempia aikoja.

MammaMaalta
3 kuukautta sitten

Esim Sepänkadun molemmin puolin, ja Helenan kadulla ja Perttelinkadun varrella on uudistettuna tai uusia ok-taloja muutaman korttelin verran, lähellä keskustaa ja palveluja. Hyvä, kun on tällaiset alueet säästyneet ja uudisrakennettu muutamia vuosia sitten. Ei 5-6 kerrokset talot ole ratkaisu kaikkeen, ei ainakaan heille, jotka ison kaupungin hälystä etsivät pienen kaupungin rauhallisempaan ympäristöön. 6 km on pitkä matka laittaa ala-asteen lapsia koulumatkalla yksin.