
Jotain on tultava tilalle.
Näin luonnehtii Hotelli Mathildedalin yrittäjä Krista Gustafsson kahden paikallisen matkailujätin menettämisestä. Alkukesästä sekä Matildankartano että PetriS Chocolate -kahvilan vanha koulurakennus pompahtivat asuntomarkkinoille.
Kumpaakaan ei ole vielä myyty, mutta ensi kesänä tilanne voi olla toinen.
– Tarvitsemme kaiken ruoka- ja kahvilapuolen tarjonnan, mitä meillä tällä hetkellä on. Yhdestäkään ei ole varaa antaa pois, Gustafsson toteaa.
Etenkin Matildankartano sai myyntihetkellä paljon julkisuutta osakseen. Tuolloin kartanoa sekä kotinaan että työpaikkanaan pitävät Elina Rantamäki ja Tuomo Holm tekivät keskenään linjauksen.
– Emme kommentoi myynnin etenemistä.
Sen verran Rantamäki kuitenkin vihjaa, että kiinnostuneita on käynyt paikan päällä katsomassa tiluksia.
– Toistaiseksi meillä ei ole konkreettisempaa kerrottavaa. Yritystoimintamme jatkuu ennallaan.
Matildankartanossa toimii jo viidettä kesää pariskunnan hapanjuurileipomo ja ravintola. Rantamäki kertoo, että etenkin vakiasiakkaat ovat olleet selvästi harmistuneita kartanon myynnistä.
– Moni asiakas on ollut pahoillaan. Olemme rauhoitelleet, ettemme ole vielä tästä mihinkään lähdössä.
PetriSin ja Matildankartanon samanaikainen myynti on Rantamäen mukaan täysin sattumaa. Yrittäjä myöntää kaikkien paikallisten matkailuyritysten muodostavan korkean yhteisarvon.
– Matkailijat harvemmin lähtevät Matildaan yhden paikan takia. Tänne tullaan kokonaisuuden vuoksi. Kaikki yrittäjät hyötyvät ja toisaalta kärsivät samanaikaisesti. Yhteisöllisyys onkin kylällä parasta.
Elina Rantamäki ja Krista Gustafsson ovat tehneet joitakin samoja huomioita matkailukesästä. Alkukesästä ja elokuusta ulkomaalaisia matkailijoita on liikkunut paljon sekä Hotelli Mathildedalissa että Matildankartanossa.
– Heidän määränsä on korostunut viime vuoteen verrattuna, Rantamäki kertoo.
Ulkomaalaiset matkailijat ovat saapuneet Matildaan etenkin eri puolilta Keski-Eurooppaa, mutta Rantamäen ja Gustafssonin mukaan myös esimerkiksi Ranskasta ja Italiasta.
Gustafsson kertoo, että Hotelli Mathildedal on ollut lähes täyteen varattu kesän alusta loppuun saakka.
– Koronavuosien huippukävijämäärään emme ole päässeet, mutta odottaako sellaista edes kukaan, hän pohtii.
Hotelli Mathildedalin kesää on leimannut Gustafssonin mukaan ennakoimattomuus. Yleensä hän on pystynyt valmistautumaan kävijäpiikkeihin sääennusteiden ja tapahtumien mukaan, mutta tänä kesänä se ei ole onnistunut.
– Mitään yhteneväisyyttä ei ole ollut. Kaikki aiemmat käytänteemme ovat kääntyneet päälaelleen, sillä kävijöitä on tullut enemmän illalla kuin aamulla. Säätilat eivät ole välttämättä vaikuttaneet matkailijoiden määrään.
Rekrytointi on ollut jokavuotinen ongelma Matildan seudulla. Vielä toukokuun lopulla (SSS 20.5.2023) Yrityssalon kehittämispäällikkö Maija Pirvola kertoi Salon Seudun Sanomille, etteivät kaikki matkailuyrittäjät olleet saaneet kesätyöntekijöitä.
Hotelli Mathildedalin, PetriSin ja Matildan Marinan yrittäjät ovat ratkaisseet ongelman panostamalla ennen kaikkea tuttuihin kesätyöntekijöihin.
– Käytännössä kaikki tämän vuoden kesätyöntekijämme ovat olleet aiempien kesien porukkaa, sanoo Matildan Marinan satamaisäntä Maria Rantanen.
– Panostamme todella paljon nuorten kesätyökokemukseen ja olemme rakentaneet koko tuotetarjontammekin heidän työllistämistään ajatellen, Gustafsson kertoo.
Hotelli Mathildedal työllistää kesällä 12 nuorta.
PetriS työllistää kesäkaudella kolmeen toimipisteeseensä 10 kesätyöntekijää 20 ympärivuotisen työntekijän lisäksi.
– Mathildedalin toimipiste oli helpoin homma kesätyöntekijöiden kannalta, sillä kaikki viimevuotiset tekijät ilmoittautuivat uudelleen. DesignHillissä oli kovempi rekrytointityö, sillä kahvilaan palkattiin vakituista työvoimaa, toteaa PetriSin toinen yrittäjä Nina Sirén.
Rekrytointiin kuluu Sirénin mukaan talvikaudella helposti kaksikin työviikkoa.
– Se on todella työlästä. Meille tulee paljon hakemuksia ja kaikkien palasten sumplimisessa riittää tekemistä.
Gustafsson kertoo Hotelli Mathildedalin luottaneen sosiaalisen median markkinoinnin lisäksi puskaradion voimaan.
– Saamme kiittää tuttuja kesätyöntekijöitämme uusistakin tulijoista, sillä he suosittelevat meitä usein tuttavapiirilleen eteenpäin.
PetriSin Mathildedalin toimipisteen myynnistä huolimatta Nina Sirén kertoo, ettei yrityksen tarvitse irtisanoa vakituisia työntekijöitä.
– Osa työllistyy DesignHilliin ja yksi siirtyy hoitamaan verkkokauppaa. Haluamme pitää hyvistä tekijöistä kiinni.
Pariskunnalla ei ole vanhan kyläkoulun myynnistä vielä paljoa kerrottavaa.
– Olimme valmistautuneet, että siitä tulee pitkä prosessi. Onneksi meillä ei ole kiirettä, eikä meidän ole pakko myydä, Petri Sirén toteaa.
Mathildedalin toimipisteen tämän vuoden myyntituotto oli heinäkuun osalta Nina Sirénin mukaan vähemmän kuin viime vuonna.
Pariskunta luopuu kiinteistöstä osin kausiluonteisuuden vuoksi, sillä he haluavat keskittyä ympärivuotisiin toimipisteisiin ja verkkokauppaan enemmän.
– Neljän vuoden ajan toimintamme Matildassa oli todella kannattavaa. Viime vuonna isot sähkölaskut kuitenkin raksuttivat ja samaan aikaan syksyn ja talven matkailuliikenne oli vähäistä.
PetriSin yrittäjäkaksikolla on kuitenkin muita kiinnostavia rautoja tulessa. He kehittävät parhaillaan kansainvälistä vientiä ja suuntautuvat tuotteineen luksusmarkkinoille – yksityislentokoneisiin ja jahdeille.
– Sinne, missä raha liikkuu. Luksusmarkkinat eivät ole Suomessa tuttuja, ja siksi asiaa pitää harjoitella alusta saakka, Nina Sirén kertoo.
Teksti: Moona Nieminen (SSS)

Matkailijat ihastuivat Mathildedalin luontoläheisyyteen
SSS/Iines Toivonen
Matildassa oli kuhinaa jo varhain perjantaina. Turistit ulkomailta olivat tulleet nauttimaan metsien ja järvien hiljaisuudesta. Sen sijaa suomalaiset seurasivat hyvää ruokaa ja kaunista miljöötä.
Satamasta löytyivät helsinkiläinen Hanna Savolainen ja hänen Italiasta tuleva ystäväperheensä. Savolainen oli tähän mennessä kierrättänyt perhettä jo viidellä eri paikkakunnalla, joista Mathildedal nousee suosikkien joukkoon.
– Ajattelimme löytävämme täältä jotakin uniikkia ja erityistä, mutta Mathildedal jopa ylitti odotukset. Tämä paikka on jalokivi, kuin ihana satu, perheen äiti Fabiana Luciano kuvailee.
He kertovat paenneensa Rooman hälinää ja kuumuutta. Matkallaan he ovat saunoneet, rentoutuneet luonnossa ja esimerkiksi uineet ensimmäistä kertaa järvessä.
– Tuntuu kuin olisimme nuorempia täällä.
Uimista ovat harrastaneet myös Englannista ja Irlannista tullut nuorisoporukka. Nelikko kertoo viettäneensä Matildassa aikaa lähinnä kävellen metsissä ja uiden järvissä.
– Halusimme lähteä rentouttavalle viikonlopulle, joten tulimme tänne luontoon. Tämä ylitti odotukset, ja matkamme on ollut mahtava, Sarah Dollman kertoo.
– Itse ainakin tulen ehdottomasti takaisin, Dollman lisää.

Kylä kerää matkailijoita lähempääkin, sillä Inka Karhapää ajoi miehensä ja koiransa kanssa Turusta päiväreissulle. He tulivat tutustumaan miljööseen, sillä kaksikko suunnittelee tulevia häitään Valimoon.
– Ei ole aiemmin tullut käytyä Matildassa, mutta nyt olemmekin tulossa kahden suvun voimin, Karhapää naurahtaa.
Haastatteluhetkellä Karhapää oli kuvaamassa alpakoita, mistä suunta oli Matildan kartanoon.
Kartanon kahvilasta löytyivät helsinkiläiset Kiia Välimäki ja Olli Alanen , jotka olivat lounaalla. Pariskunta oli tullut viikonlopun viettoon mökille, ja perjantain ohjelmassa olivat etätyöt. Niiden jälkeen he olivat lähdössä sieneen. Välimäen perheellä on ollut mökki alueella jo monia vuosia, joten paikat ovat tuttuja.
– Matilda on rauhallinen, kompakti ja ihana paikka, toivottavasti tämä ei koskaan muutu, Välimäki sanoo.
