Pääkirjoitus: Salon historiallinen tilaisuus – Märyn sairaalasta asuntomessualue?

2
SSS:n lukijat ehdottavat, että Halikon sairaalan rakennuksiin voisi remontoida vaikka asuntoja tai kylpylähotellin. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Salossa tapahtuu, toistaiseksi paljolti kulissien takana ja hitaasti. Käynnissä on viisi Salon asuntotarjontaa ja yleistä viihtyvyyttä lisäävää isoa hanketta, joista viimeisimpänä SSS esitteli Halikon mittavan sairaala-alueen torstain lehdessä.

Osuuspankin vetämässä Salon keskustakortteliprojektissa ydinkeskusta uudistuisi. Rapistuneiden kiinteistöjen tilalle nousisi kerrostaloja ja niihin parisensataa asuntoa.

Koulukaluston ja Ylhäisten vanhoihin kiinteistöihin kaavaillaan moderneja loft-asuntoja, joiden myötä korttelit uusisivat muunkin ilmeensä ja niihin tulisi uutta elämää.

Ollikkalassa on käynnistynyt suunnitelma pientaloalueesta kaupungin vanhan puutarhan alueelle.

Salonjoen suistoon suunnitellaan viher- ja virkistysaluetta. Nykyisin rantakaupunki Salossa meri ja Salonjoen suisto ovat suurimmalta osalta kaupunkilaisia piilossa.

Toteutuessaan kaikilla mainituilla hankkeilla olisi merkittävä vaikutus Salon yleisilmeeseen, houkuttelevuuteen ja mikä tärkeintä, uusien asuntojen tarjontaan.

Hankelistan kuopus, Halikon sairaala-alue, on kooltaan massiivinen. Varhan myyntilistalla olevalla alueella Halikon Märynummella on kokoa 18 hehtaaria, joilla sijaitsee paitsi vanhaa puistoaluetta, myös 23 rakennusta.

Alue on myynnissä, koska Varha keskittää psykiatrisen hoidon Turkuun ja avotoiminnan Saloon. Varha on ilmoittanut alueen lähtöhinnaksi yhden euron, mutta köyhälistön ei kannata innostua: puiston ja kiinteistöjen ylläpito sekä lämmitys vie vuodessa noin 700 000 euroa.

Kuka alueen ostaa ja mihin sitä voitaisiin käyttää? Aluetta välittävän kiinteistömyyjä Olli Lehden mukaan Halikon sairaala-alue tarjoaisi mitä parhaimmat eväät tasokkaaseen, väljään asumiseen sekä yritystoimintaan hyvien palveluiden äärellä, vain muutama kilometri moottoritiestä ja Salon keskustasta. Mutta sitä ennen kiinteistöt pitäisi modernisoida ja pilkkoa asunnoiksi ja yritystiloiksi.

Siihen kuluu paljon rahaa ja uskoa asiakkaiden löytymiseen.

Salon asukasmäärän viimeaikainen kehitys ei toistaiseksi tue visiota siitä, että asunto- tai yritystilojen ostajia olisi jonoksi asti. Toisaalta vastaavia uudistuksia on onnistuneesti toteutettu muuallakin, kuten Helsingin Lapinlahden sairaalassa, Turun Kakolassa ja Kuusankosken Kymintehtaalla. Vertailu kahteen ensimmäiseen ei ole täysin yhteismitallista, sillä sekä Helsinki että Turku ovat muuttovoittokaupunkeja ja Etelä-Suomen talouskasvun vetureita.

Jotta Märyn hanke saisi tuulta purjeisiinsa ja alueelle löytyisi uutta elämää, tulisiko Salon kaupungin liittyä mukaan kehitystoimintaan, tavallaan hankkeen takuumiehenä? Vastaavanlaisesta yritysten ja kaupungin yhteistyöstä on kokemusta lähihistoriasta, kun Salon kaupunki oli mukana perustamassa yhteisyritystä ja meni rohkeasti mukaan entisen Nokian, silloisen Microsoftin, kiinteistöjen henkiinherättämistyöhön. Jälkiviisaasti voidaan todeta, että IoT-Campus on jo menestystarina.

Salo aikoo päättää kuluvan vuoden aikana, hakeeko kaupunki asuntomessuja. Voisiko villinä korttina asuntomessupakasta vetää Halikon sairaala-alueen?

Puistoineen ja vanhoine rakennuksineen alue tarjoaisi jotain aivan uutta koko asuntomessukonseptille. Ajatus on sikälikin aikaan hyvin istuva, että vanhoja laitos- ja teollisuuskiinteistöjä paljon ja jokaisen kohdalla ihmetellään, mitä niille pitäisi tehdä.

Myös maailmalla vanhojen kiinteistökompleksien uusiokäyttö on mitä suurimmassa määrin ollut trendinä jo vuosia.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vanhassa vara parempi
3 kuukautta sitten

Täytyy muistaa, että museovirasto valvoo tarkasti. Ei noita niin vaan muuteta ja aluetta tuskin saa myllätä kovinkaan paljon. Mäntymetsä on ollut Märyn tavaramerkki ja mielenterveydelle lääkettä. Hullua, että nyt nämä ihmiset joutuvat menemään betoniviidakkoon Turkuun asti. Kun ajattelee Halikon sairaalan kulta-aikaa, niin sehän oli kuin pieni kylä. Sieltä löytyi aivan kaikki, hammaslääkäristä labraan, peruna- ja raparperimaista apteekkiin. Oma EKG, EEG, parturi, kirjasto, kanttiini jne. Nyt tämä hieno kokonaisuus on ajettu alas, sääli. Ja muutenkin Märy on pilattu liialla uudisrakentamisella.

Urpo
3 kuukautta sitten

Ainakin Märyntien ja sairaalan päärakennusten väliselle alueelle voisi kaavoittaa omakoti- tai rivitaloja. Tien toisella puolella olevat uudet tontithan taisivat olla kysyttyjä.