Pääseekö ensimmäisenä koulupäivänä uusiin härveleihin? – Sade hidastaa Moision koulun piharemonttia

1
Petteri Puustinen ja Kenny Vesala rakensivat keskiviikkona Moision lähiliikuntapaikalle tulevaa ulkokuntosalia. Kuva: SSS/Marko Mattila

Moision koulun pihalle on rakennettu kesän aikana kauan odotettua lähiliikuntapaikkaa. Välineiden toimitusvaikeudet ja tämänhetkiset sateet ovat kuitenkin laittaneet sen verran kapuloita rattaisiin, että piharemontti ei välttämättä ehdi valmistua koulun alkuun mennessä. Koulut käynnistyvät Salossa ensi keskiviikkona 9. elokuuta.

– Epäilys on, että pihaa ei saada ihan valmiiksi keskiviikkoon mennessä. Nyt ei saisi sataa, sillä meillä on pinnoitteita, joita ei pysty tekemään sadesäällä, toteaa talonsuunnitteluarkkitehti Tommi Kaarto kaupungin tilapalveluista.

Kaarto harmittelee, kuinka pienestä valmistuminen jää kiinni. Nyt tarvittaisiin vain muutama päivä poutaa.

– Tämä on vain päivien kysymys. Olisi kauhean hyvä, jos oppilaat olisivat vielä ensi viikon lomalla.

Ensimmäisinä koulupäivinä moisiolaiset eivät siis ehkä pääse testaamaan uutta hienoa pihaansa. Kaarron mukaan pihan käyttö sallitaan vasta, kun kaikki on ihan valmista ja ehdottoman turvallista.

Pyöreään telineeseen tulee kuusi keinua. Etualalla maassa on trampoliineja. Kuva: SSS/Marko Mattila

Mutta kun piha viimeistään toisella kouluviikolla valmistuu, se on todella jotakin muuta kuin Moision koulun entinen välituntipiha. Kaupungin liikuntapaikkamestari Jani Virtanen toteaa, että aiemmin Moision koulun pihalla ei ollut juuri mitään aktiviteetteja, eikä se kannustanut nuoria välituntiliikuntaan. Remontin jälkeen tilanne on toinen.

– Pihan tie 52:n puoleiseen päätyyn tulee ulkokuntosali. Pihan toiseen, Uskelankadun puoleiseen päätyyn, jossa on ollut ennen pyörätelineitä, tulee katukoriskenttä, Virtanen kertoo.

– Niiden välillä olevalla alueelle, jossa on ollut mopojen ja mopoautojen parkkipaikka, tulee oleskelualue, jossa on penkkejä ja erilaisia toiminnallisia laitteita, kuten keinuja, kiipeilytelineitä ja trampoliineja. Joen puolella olevaan ulkoluokkatilaan puolestaan tulee uudet penkit, hän jatkaa.

Pihan suunnittelussa on kuunneltu Moision koulun oppilaita ja henkilökuntaa. Virtanen toteaa, että kaikki pihalle tulevat toiminnot olivat oppilaiden toiveena heille tehdyssä kyselyssä.

– Tavoitteena uudistuksessa on lisätä pihaan liikunnallisia aktiviteetteja ja samalla rauhoittaa pihaa liikenteeltä, kun parkkipaikat siirretään sieltä pois, hän kertoo.

Näiden penkkien laatikoihin tulee istutuksia. Takana näkyy voimailu- ja kiipeilytelineitä. Kuva: SSS/Marko Mattila

Alakoulussa oppilaat liikkuvat välitunnilla aktiivisesti, mutta yläkoulussa nuorten liikkuminen usein vähenee. Moision uudella koulupihalla pyritään innostamaan teinejäkin liikkumaan välitunnilla.

– Pihalle tulee monenlaista pientä tiiseriä, joiden toivotaan innostavan muuhunkin kuin paikallaan olemiseen. Keinu on sellaisesta hyvä esimerkki. Keinuminen on hyvää liikuntaa, joka laittaa huomaamatta keskivartalon lihakset liikkeelle, Virtanen mainitsee.

Moision koulun lähiliikuntapaikan toteuttaa LeikkiSet Oy. Hankkeen kustannukset ovat 380 000 euroa.

Lähiliikuntapaikkoja on jo aiemmin tehty Salossa muun muassa Alhaisten koulun, Tupurin koulun, Uskelan koulun, Sirkkulan koulun ja Ollikkalan koulun pihoille. Lähiliikuntapaikat ovat kaikkien kaupunkilaisten käytössä.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Mutta ei erityislapsilla oo niin väliä...
4 kuukautta sitten

Tuollainen pinnoite pitäisi tehdä Hakastaron koulunkin pihalle. Hiekkapihat ovat terveydelle haitallisia, varsinkin kun aika usein on kuivia jaksoja toukokuussa ja elokuussa. Hiekka pöllyy ja sitä kulkeutuu kenkien mukana sisätiloihin. Lisäksi pihalle sais tehdä lisää varjopaikkoja, koska koululla on koko kesän toimintaa. Mut eipä oo näillä oppilailla väliä, heidät siirrettiin koulun kuumimpaan ja vanhimpaan osaan, Anjalankadun puoli on paljon viileämpi. Kun Hakastaro muutti Uskelan kouluun, luvattiin kaikenlaista, mihin ne on unohtuneet?