Paikallinen maalitehdas nousi jaloilleen konkurssin jälkeen: ”Juhannuksena taisi mennä viime vuoden myyntimäärät rikki”

0
Petri Rautanen, Ville Saanila ja Jari Mäkipää esittelevät tehdasta, jossa erikoismaali valmistetaan. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salolainen maalitehdas on noussut konkurssin jälkeen takaisin elävien kirjoihin.

Entinen PPT Dure Oy tunnetaan nykyään nimellä PoraColors.

Angelniemen tehtaalla voidaan tarvittaessa valmistaa 3 000 litraa maalia viikossa.

Vaikka nyt yrityksen toiminta pyörii saumattomasti, niin aina kaikki ei ole mennyt kuin Strömsössä.

Jari Mäkipää vastaa maalin valmistuksesta. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salolainen maalitehdas PPT Dure Oy haettiin konkurssiin keväällä 2020. Silloinen toimitusjohtaja Petri Rautanen muistaa hyvin yli kolmen vuoden takaiset tapahtumat. Tänä päivänä Rautanen toimii PoraColorsin osaomistajana yhdessä Pekka ja Saija Lahtisen kanssa.

– Syksyllä 2019 PPT Duren viidestä suurimmasta asiakkaasta peräti kolme meni konkurssiin. Heillä oli pitkät maksuajat ja siinä tuli isot luottotappiot, muistelee osaomistaja Rautanen.

Konkurssin jälkeen ostajakandidaatteja oli useita, mutta korona-aikana ostajat vetäytyivät vuorotellen.

Salolainen maaseutuyrittäjä Pekka Lahtinen osti Poradur-maalien tuoteoikeudet ja varaston PPT Dure Oy:n konkurssipesästä.

Laboratoriossa maalit testataan. Koepaloihin laitetaan maalia, jotta voidaan tutkia esimerkiksi maalin rakennetta. Kuva: SSS/Marko Mattila

– Vanha tehdas tyhjennettiin ja samalla aloitimme rakentamaan uutta. Kesällä 2020 maalia ei valmistettu aktiivisesti, mutta seuraavana talvena tehdas valmistui ja sitten tuotanto päästiin aloittamaan, muistelee Rautanen.

PoraColorsilla on viisi työntekijää. Petri Rautanen vastaa myynnistä ja tuotekehityksestä, Pekka Lahtinen tuotannon suunnittelusta ja liiketoiminnan kehityksestä, Saija Lahtinen hoitaa talouspuolta, Ville Saanila vastaa myynnistä ja markkinoinnista ja Jari Mäkipää tuotannosta ja koneista.

– Varovaisesti ollaan lähdetty liikkeelle. Viime talvena laajennettiin myyntiä ja markkinointia, mikä näkyy nyt maalimäärissä. Juhannuksena taisi mennä viime vuoden myyntimäärät rikki.

PoraColors valmistaa Angelniemen tehtaallaan polyuretaanimaaleja ammattilaiskäyttöön. Maalinvalmistus koostuu punnituksesta, dispergoinnista, jauhatuksesta, jälkilisäyksestä, purkituksesta ja sävytyksestä.

Tuotteiden valmistusajoissa on eroja.

Tavallinen kuluttaja ei välttämättä tiedä, miten ammattilaismaali eroaa tavallisesta. Yksityishenkilöt eivät juuri erikoismaaleja ostele.

– Isoin ero verrattuna kuluttajamaaleihin on se, että meillä on kaksikomponenttinen maali. Siinä on kovettaja ja maaliosa, jotka pitää sekoittaa. Sitä on haastavampi käyttää, mutta lopputulos on kestävämpi.

PoraColorsin asiakaskunta koostuu pääosin kattomaalausyrityksistä ympäri Suomen.

Maalien käyttökohteita ovat esimerkiksi rakennukset, laivat ja erilaiset metallirakenteet.

Angelniemen tehtaalla on laboratorio, jossa valmistunutta maalia tutkitaan. Työntekijät painottavat laadunvalvonnan tärkeyttä. Jokainen tuotantoerä kontrolloidaan ennen purkitusta

Koronavuodet ja konkurssi ovat taakse jäänyttä elämää. Ponnisteluiden jälkeen PoraColors kääntää katseet tulevaisuuteen.

– Asian voi tiivistää, että olemme saaneet yrityksen eri osa-alueita toimivalle tasolle, kertoo huojentunut Pekka Lahtinen.

Maalien valmistuksen lisäksi PoraColors tarjoaa alihankinta- ja kehityspalveluita eri yrityksille.