Pietarsaaren Ruostumattomat – Urheilupuisto on uusi tuttavuus Suomifutiksen ensimmäiselle sponsorinimiseuralle

1
Eremenkot on Jaron historian merkittävin perhe: isä Aleksei ja pojat Roman ja Aleksei junior ovat kukin vuorollaan olleet seuran avainpelaajia. Nyt on perheen kuopuksen Sergein (vas.) vuoro toimia seuran kapteenina. Kuva heinäkuun ottelusta TPS:ää vastaan. (Kuva: TS/Lennart Holmberg)

SalPan nousu ikuisesta Kakkosen seurasta Ykkösen keskikastiin on ollut niin nopea, ettei ole aina ehtinyt miettiä, millaisia seuroja SalPa on jättänyt taakseen.

Seurahistoriansa toista kauttaan Ykkösessä pelaava SalPa on jo pitkään ollut sarjataulukossa seitsemäntenä, eikä se ole (ainakaan vielä) luovuttanut kohtaloaan muiden käsiin.

SalPan alta löytyvät muun muassa Keski-Suomen ykkösseura JJK ja Ykkösen maratontaulukon kärkiseura Kokkolan Pallo-Veikot.

Lähimpänä niskaan huohottaa SalPan napsimista päänahoista kovin, FF Jaro.

Pietarsaaren ylpeys FF Jaro on poikkeuksellinen jalkapalloseura Suomessa.

Jaro perustettiin vuonna 1965, kun kahdeksan vuotta aiemmin Suomen cupin voittanut IF Drott lopetti toimintansa. Seuran perustivat alunperin ruostumattomia kahvipannuja valmistaneen Jakobstads Rostfrian (Pietarsaaren Ruostumaton) työntekijät. Sponsorikseen he saivat työnantajansa, joten seuran nimeksi tuli Fotbollsföreningen Jaro.

FF Jaro oli samalla Suomen ensimmäinen jalkapalloseura, joka kantoi sittemmin unohtuneen pääsponsorinsa nimeä.

Jarolla on vankka asema 20 000 asukkaan Pietarsaaressa. Vaikka seura ei ole vielä ehtinyt edes 60 vuoden ikään, on se ehtinyt pelata jo 23 kautta Veikkausliigaa ja 21 kautta Ykköstä.

Jaron yleisökeskiarvo oli menestysvuosina peräti 2 500 katsojaa eli Jaroa kävi katsomassa yli 10 prosenttia kaupungin asukkaista. Esimerkiksi Salossa oli ennen vuoden 2009 kuntaliitosta noin 26 000 asukasta, mutta SalPan otteluita Kakkosessa kävi katsomassa noin prosentti kaupungin asukkaista.

Jaro pelasi Veikkausliigaa yhtäjaksoisesti 2002–2015 eli kuluva kausi on seuralle kahdeksas peräkkäinen Ykkösessä. Yleisökeskiarvo Pietarsaaren keskuskentällä on pudonnut reiluun tuhanteen.

Pietarsaareen on suunniteltu 3 600 katsojaa vetävää jalkapallostadionia. 6,9 miljoonaa euroa maksavan stadionin piti valmistua jo vuonna 2022, mutta projekti joutui valituskierteeseen, ja se yritetään elvyttää henkiin tänä syksynä. Jaron ja jalkapallon asemasta Pietarsaaressa kertoo sekin, että kaupunki takaa hanketta varten otettavan 4,9 miljoonan euron pankkilainan.

Jaro ja SalPa pelasivat edellisen kerran samalla sarjatasolla kaudella 2001. Tuolloin SalPa oli Ykkösen etelälohkossa ja Jaro pohjoislohkossa. Kauden päätteeksi Jaro nousi Veikkausliigaan ja SalPa putosi Kakkoseen.

22 vuotta myöhemmin SalPa on korkeammalla kuin koskaan ja Jaro kärsii lähihistoriansa pahimmasta urheilullisesta lamasta.

Lauantaina joukkueet kohtaavat ensimmäistä kertaa koskaan Salon Urheilupuistossa. Kauden ensimmäinen kohtaaminen Pietarsaaressa päättyi Jaron 1–0-voittoon lauantain ottelussa pelikiellossa olevan iki-Jaro Markus Kronholmin maalilla.

SalPalla ja Jarolla on loppukaudelle vain yhteinen tavoite: sarjapaikan uusiminen. Kun kummallakin on kautta jäljellä seitsemän ottelua, tarvitsee SalPa noin kuusi ja Jaro noin yhdeksän pistettä varmistaakseen sarjapaikkansa.

Lauantaina SalPalla onkin loistava mahdollisuus syventää ”Pietarsaaren Ruostumattomien” lamaa ja varmistaa, että yksi Suomifutiksen jättiläisistä pysyy nousukkaan takana kauden loppuun asti.

Kesken kauden SalPaan siirtynyt Thomas Agyiri on ottanut oman paikkansa joukkueen keskikentältä. (Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo)

SalPa-FF Jaro lauantaina Urheilupuistossa kello 16

Lähtökohdat: Joukkueet ovat taulukossa peräkkäisillä sijoilla seitsemän ja kahdeksan. SalPalla on putoamisviivaan matkaa kuusi ja Jarolla vain kolme pistettä. SalPalle tasapeli olisi siis huomattavasti parempi tulos kuin Jarolle.
Seuraa häntä: Sergei Eremenko
Eremenkon futisperheen kuopus debytoi liigassa vain 15-vuotiaana. 24-vuotiaana hän on kasvattajaseuransa kapteeni ja pelin moottori, joka on pudonnut loukkaantumisten vuoksi keskikentältä keskuspuolustajaksi.
SalPan oletettu aloituskokoonpano:
Halil Bagci; Luka Kuittinen, Michael John, Joonas Meura; Daniel Kepot, Roope Kantola, Mikke Louhela, Thomas Agiyri, Oskari Jakonen; Olli Jakonen, Albijon Muzaci.
Tulosennuste: 1–1.
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
SalPa Ykkösliigaan
30 päivää sitten

Paikka Ykkösliigassa ei ole vielä SalPan osalta taputeltu. Mahdollisuus ylempään loppusarjaan ja varmaan Ykkösliigapaikkaan menetettiin viikko sitten KPVtä vastaan ja niskaanhengittäjiä on Jaron lisäksi JäPs ja KäPa. Tänään, jos Jaro lähtee pisteittä kotimatkalle SalPan mahdollisuudet luonnollisesti paranevat. SalPan näytöt KPV-pelissä ja Jaron petraus loppukauteen eivät kuitenkaan lupaa tälle päivälle varmaa kotivoittoa. Toivottavasti viikon aikana valmennus on keksinyt uusia tapoja tuoda voitto kotiin.