Piilosta pintaan – ihoon uskalletaan nykyään ottaa isompia ja näkyvämpiä tatuointeja

13
Marcelo (Mau) Ghiglia työstää kolmatta tuntia kukkatatuointia. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Tatuointi on muistutus siitä, missä olit elämässä sen ottaessasi. Tatuointi vie aina siihen hetkeen, salolainen tatuointiartisti Marcelo (Mau) Ghiglia kuvailee.

Ghiglia on nähnyt tatuointikulttuurin murroksen läheltä. Hän syntyi tatuoijien perheeseen ja vietti lapsuutensa studiossa. Jo 14-vuotiaana Ghiglia sai oman koneensa ja kolme vuotta myöhemmin hän ryhtyi oppipojaksi.

Kokemusta tatuoimisesta on nyt kertynyt jo 25 vuotta. Haastatteluhetkelläkin hän istuu asiakkaan kanssa tatuointikone kädessään.

Tuolilla makaavan asiakkaan käsivarteen on muodostunut joukko kukkia. Mies kertoo niiden viittaavan hänen lastensa, vaimonsa ja omaan syntymäkuukauteensa. Ihossa näkyy ainakin lilja ja gerbera.

Asiakas toivoi kukkia, jotka kuvastavat hänen perheenjäseniensä syntymäkuukausia. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tatuointi on asiakkaan neljäs, mutta ensimmäinen studiossa otettu. Olkapäässä komeilee käärme, jonka lisäksi hänellä on kaksi tiiraa. Ne hän on ottanut kaverinsa kotona. Tatuointien suunnitteluun hän on tavallisesti käyttänyt muutaman kuukauden.

Liljaa tatuoiva Ghiglia näkee suurimman muutoksen siinä, kuinka kauan ja tarkkaan ihmiset saattavat suunnitella tatuointejaan.

– Viisikymmentä vuotta sitten tatuoinnin ottaminen merkitsi studioon kävelemistä ja näytekirjan selaamista. Kirjasta valittiin mikä kuva laitetaan, hän aloittaa.

Sosiaalisen median ja internetin myötä mahdollisuudet ovat kuitenkin lisääntyneet. Artistit laittavat töitään näytille nettiin, jolloin ne saavuttavat suuremman yleisön.

Ennen tatuoinnin ottamista asiakas voi punnita vaihtoehtojaan rauhassa ja löytää kattavan tarjonnan erilaisia tyylejä ja tekniikoita sekä eri kokoisia tatuointeja.

– Aikaisemmin se oli kuin uhkapeliä. Kävelit studioon ja toivoit parasta. Nyt ihmiset tietävät tarkkaan mitä haluavat ennen kuin tulevat paikalle, Ghiglia kertoo.

Marcelo (Mau) Ghiglia tatuointistudiossaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Toisaalta esimerkiksi kotioloissa tatuoiminen on noussut ilmiöksi ainakin nuorten keskuudessa. Siinä missä fotorealistiset tatuoinnit olivat ennen suosiossa, nykyään tehdään paljon yksinkertaisia ja pieniä ääriviivatatuointeja. Saman on huomannut Ghiglia.

Työssään hän hyödyntää lukuisia eri tekniikoita ja tyylejä. Monipuolisuus on tuonut hänelle ymmärrystä myös siitä, mitä ihmiset tatuoinneiltaan haluavat. Hän puhuu erityisesti sukupolvien välisistä eroista ja iän tuomista muutoksista.

– Uskon, että vanhentuessa haluamamme asiat muuttuvat. Esimerkiksi oma ensimmäinen tatuointini ei liity mitenkään siihen mitä ottaisin tänään, Ghiglia pohtii huvittuen tatuoinnistaan.

Saara Rinteellä on jo parisenkymmentä tatuointia. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Myös Saara Rinne naureskelee 17 vuotta sitten ottamalleen ensimmäiselle tatuoinnilleen.

Hän oli jo 14-vuotiaana ryhtynyt suunnittelemaan sitä, ja heti täysi-ikäisenä oli tatuoimisen aika. Rinne otti alaselkäänsä kuvion, jossa yhdistyy neitsyt-horoskooppimerkki ja perhosen siivet. Paikka oli selässä, koska hän halusi ensimmäisen tatuointinsa hieman piiloon.

– Idea tuli siitä, että piti hankkia jotenkin selkeästi omanlaista, mikä pysyy aina ja ei muutu. ”Tosi isoa” symboliikkaa, Rinne nauraa.

– Sen jälkeen niitä on tullut kuin ryppyjä eli tasaisesti iän myötä.

Nyt hänellä on jo parisenkymmentä tatuointia. Tarkkaa lukua Rinne ei osaa antaa, koska joihinkin tatuointeihin hän on ottanut lisäyksiä. Rinteen selkää, vasenta käsivartta ja oikeaa jalkaa koristavatkin melko isot ja yksityiskohtaiset tatuoinnit.

Seassa on myös muutama sarjakuvamainen piirros, kuten Darth Vader ja Princess Peach. Ne hän on ottanut lapsiaan kuvaamaan, kahden äitienpäivän aikaan.

Rinteen mukaan jokaisella tatuoinnilla on jokin merkitys tai symboliikkaa, mutta kaikkien takana ei ole suurta tarinaa. Tatuoinnit ovat hänelle nykyään lähes arkisia, eikä niiden ottaminen ole lainkaan niin suuri päätös kuin esimerkiksi ensimmäistä tatuointia ottaessa oli.

– Joka kerta tatuoinnin jälkeen on tapahtunut jotakin sellaista, mitä haluaa muistaa. Nämä on vähän kuin oma muistilapputeline, Rinne kuvailee.

Lisää tatuointeja on tulossa, sillä seuraava aika on sovittu elokuulle. Hän aikoo ottaa yökiitäjän käsivarteensa. Jalkaankin varmasti tulee myöhemmin lisää. Jalkaansa hän kuvailee tilkkutäkiksi, jonne hän ottaa yksittäisiä, toisiinsa liittymättömiä kuvia.

Polvitaipeessa oleva Frida Kahlo -pääkallo on yksi Rinteen suosikeista, koska se kuvastaa voimakasta naishahmoa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Näyttävät tatuoinnit ovat saaneet osakseen paljon huomiota. Rinne on työskennellyt koko elämänsä asiakaspalvelijana, ja tatuoinnit ovat aikoinaan herättäneet paheksuntaa.

Negatiivinen huomio ei kuitenkaan ole koskaan vaikuttanut hänen harrastukseensa.

– Olen monia asioita miettinyt yhteiskunnallisesta, mutta tatskojani en mieti kenenkään muun kautta. Koen niiden olevan niin henkilökohtaisia, että niistä pitää pystyä yksin tekemään päätös.

Ilmapiiri tatuointien ympärillä on hänen helpotuksekseen kuitenkin laantunut parinkymmenenvuoden takaisesta. Rinteen mukaan ne ovat tulleet entistä normaalimmaksi näyksi iholla, eikä tatuoituja ihmisiä välttämättä enää pidetä “merimiehinä, linnakundeina tai huorina”.

– Suurin tautointifanini on lähes 90-vuotias isoisäni. Hän ihailee niitä ja ihmettelee värejä ja muotoja, Rinne kuvailee.

Ilmapiirin muuttuessa myös trendit ovat vaihtuneet.

– Nyt on ollut valloillaan mandalaa, pientä tekstiä ja fine linea. Kaikki tatuoijat eivät tee kaikkia tatuointityylejä, ne jotka tekevät jotakin tiettyä tyyliä on lähinnä hetken pinnalla. Luulen, että sekä tatuoijat että asiakkaat ohjaavat trendejä, Rinne pohtii.

Annukka Laine uskoo sosiaalisen median rohkaisseen ihmisiä ottamaan näkyvämpiä tautointeja. Kuva: Annukka Laine

Mathildedalissa tatuoiva Annukka Laine tekee kuitenkin lähes kaikkia tatuointityylejä. Vain fotorealistiset kuvat eivät häneltä luonnistu.

– Minulla ei ole omaa tyyliä tehdä tatuointeja. En voi keskittyä vain yhteen, koska olen pienessä paikassa, Laine kertoo.

Laine on pyörittänyt studiotaan Anakaita jo viisitoista vuotta ja alalla hän on ollut sitäkin kauemmin. Kokemusta tatuointien parissa on hänellekin kertynyt, ja samalla hän on huomannut asiakasmäärien tasaisen kasvun sekä alati muuttuvat trendit.

Laineen kokemuksen mukaan ihmiset ottavat nykyään isompia ja näkyvämpiä tatuointeja kuin kymmenen vuotta sitten, ja tatuointien piilottelu ei enää nykypäivänä ole tavallista.

– Luulen, että some on tehnyt tehtävänsä, kun siellä kaikki on niin näkyvää. Netistä näkee myös enemmän eri tyylejä, hän pohtii.

Koon ja sijainnin lisäksi myös tatuointien merkitys on muuttunut. Laine näkee työssään yhä enemmän merkityksellisiä tatuointeja, joiden takana on syvempi tarkoitus.

– Muoti muuttuu koko ajan. Ennen otettiin paljon tribaaleja kuvia eli mustia kuvioita. Nykyään näkyy paljon voimalauseita, kukkia, nimiä, päivämääriä ja muistotatuointeja, hän listaa.

Nina Syväperällä on 36 tatuointia, kun mukaan lasketaan sormitatuoinnit. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Muistot ja voimalauseet ovat peittäneet myös Nina Syväperän ihon. Oikeassa käsivarressa lukee “There Will Always Be Hope” (suomeksi: aina on toivoa) ja vasemmassa isoin tikkukirjaimin “EI!?!”. Jyrkän kiellon alla on murjottava Pikku Myy. Syväperä on ottanut voimalauseet itselleen muistutuksiksi.

– Pikku Myy kuvastaa tavallaan itseäni, kun se on pieni jääräpää. Otin sen itselleni muistutuksena siitä, että aina voi sanoa ei, koska minulle on todella vaikeaa sanoa ei, Syväperä kertoo.

Hänellä on yhteensä 36 tatuointia, kun mukaan laskee neljätoista sormitatuointia. Seassa on voimalauseiden lisäksi paljon muistotatuointeja.

Käsivarteen on tatuoitu roosanauha ja runo. Syväperä otti ne äitinsä muistoksi tämän menehdyttyä rintasyöpään vuonna 2016. Muisto kuvitettiin vain kuukauden kuluessa kuolemasta. Käsivarteen kirjoitettu vanhemman ja lapsen suhteesta kertova runo kuuluu näin:

“Anna niin pitkät siivet, että pystyn suojelemaan lastani minne ikinä hän meneekin. Anna haukan silmät, jotka näkevät kaukaisuuteen. Anna herkät silmät, jotka näkevät kaukaisuuteen. Anna herkät korvat, että kuulisin kaukaa näkymättömänä … uhkaavan vaaran. Anna niin kevyt uni, että havahdun heti, kun minua tarvitaan.”

Äidin iltarukouksena tunnettu runo on kirjoitettu kahteen identtiseen tauluun, jotka Syväperän äiti lahjoitti taannoin kahdelle tyttärelleen. Kermanvärisessä taulussa on kaksi enkeliä ja paperiin tulostettu runo.

Syväperä uskoo äitinsä arvostavan tatuointia, sillä harrastus oli heille yhteinen. Roosanauhasta ja runosta muodostuu hänen tärkein tatuointinsa.

Syväperä kertoo ottavansa tatuointinsa aina näkyvälle paikalle, koska hän ei halua piilottaa itselleen tärkeitä asioita. Hänelle tatuoinnit merkitsevät muistoja, aivan kuten Saara Rinteelle ja Marcelo Ghigliallekin.

Nina Syväperälle tärkein tatuointi on yhdistelmä, jossa on roosanauha ja runo. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tatuointien rantautuminen Suomeen

Tatuointien historia ulottuu tuhansien vuosien päähän.

Suomessa tatuointeja alettiin nähdä noin viisikymmentä vuotta sitten, ja ensimmäinen tatuointiliike tänne perustettiin vuonna 1987.

Suomalaiseen valtakulttuuriin tatuoinnit ovat hiljalleen siirtyneet vasta 2000-luvun puolella.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
1 kuukausi sitten

Ymmärrän pienten lasten poispestävät piirrokset iholla, mutta en noita pysyviä piirroksia, jotka eivät pesussa lähde. Kuinka käy, jos ne aiheuttavat ongelmia, ollaanko silloin yhteiskunnan kukkarolla? Kyllähän se pitää silloin näyttää, että tyhmyydestä sakotetaan. Noiden aiheuttamat ongelmat pitää olla poissuljetut kaiken korvattavuuden piiristä. Oma mielipiteeni tatuoinneista, jotka näkyvät, ällöttäviä!

Tätä mieltä
17 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Samaa mieltä. En ymmärrä, miten nuoret ihmiset, sekä miehet että varsinkin naiset, pilaavat ihonsa tatuoinnella, jotka ovat usein esimerkiksi käsivarret peittäviä tummia kuvioita. Mitä kaunista niissä on? Pitääkö edes hyviä muistoja ihossaan kantaa? Eikö muuta keinoa ole? Entä jos alkaa kaduttaa, miten ne saa pois? Raaputtamalla vai jollakin myrkyllä? Entä sitten, kun iän myötä ihokin vanhenee, ohenee ja rypistyy?

Ossi
1 kuukausi sitten

Ei koskaan minun iholleni.

Urpo
1 kuukausi sitten
Reply to  Ossi

Sama juttu. Lisäksi kun sairaanhoitaja, tarjoilija tms. asiakastyössä oleva henkilö ojentaa tatuoidun käden, syntyy mielestäni asiakkaalle vastenmielinen tilanne. Työnantajalla tuskin kuitenkaan on mahdollisuutta pitää yrityksen imagosta huolta, koska työntekijöiden oikeuteen ottaa tatuointeja ei voi puuttua.

Muotuvirtauksia tulee ja menee. Jossain vaiheessa alkaa ihmettely, miten niin moni tatuointeja onkaan halunnut ottaa.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Urpo

Tatuointeja on tehty tuhansia vuosia, muotivirtaukseksi ei voi sanoa. Vastenmielisyys taitaa olla henkilökohtainen kokemus.

Urpo
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Muoti syntyy siitä, mikä on suosittua. Kaikki mitä on joskus tehty, ei ole muotia.

Itseni puolesta tosiaan näkemyksiäni vain kerron, muiden suulla en asioita esitä. Mitä itse pidät tatuoinneista?

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Urpo

Hienoja on nämä nykytatskat.70-luvun linnaroiskeet ja merimiesten ankkurit ei niinkään.

Veka
1 kuukausi sitten
Reply to  Urpo

Minua ei kiinnosta mitä toisella ihmisellä on iholla. Otan hänet ilolla ja tuomitsematta vastaan.

Ossi
1 kuukausi sitten
Reply to  Urpo

Sama minullekin. Tulee vastenmielinen olo. Ennen vanhaan tosiaan intiaanitkin teki kuvioita itseensä, suurin osa kyllä näistäkin oli pois pestäviä.

Ei koskaan
1 kuukausi sitten

Kaikista kaunein on se iho minkä on ihminen saanut syntyessään. Tatuoinnit ovat kamalia. Ennen kuin näitä tatuointeja ottaa kannattaisi kysyä lääkärin mielipidettä.

MDI
17 päivää sitten

Järkkyjä tatuointeja ja niitä näkyy nykyään aivan liikaa. Jotenkin koomista, että ollaan niin huolissaan vaikkapa ruoan puhtaudesta mutta lomalla Turkissa tai Thaimaassa voidaan ottaa ihon alle ties mitä. Ihan varmaan värit ovat länsimaisin kriteerein testattuja, ovathan? Ja jos ongelmia tulee kuten silareiden kanssa, niin hakeudutaan julkisen terveydenhuollon piiriin, ei suinkaan sinne kehitysmaahan mistä ongelma on hankittukin.

Marko
17 päivää sitten
Reply to  MDI

Jos saat viruksen etelän lomalla ja sairastut sitten heti matkan jälkeen, niin kai muistat mennä lomakohteeseesi sairastamaan. Eikös se ole tahallaan hankittu kun pakkokos sitä on lomalla matkustaa.

MDI
17 päivää sitten
Reply to  Marko

Hahhah, kyllä on yksnappista ajattelua mutta tätähän tässä on jo nähty.