Presidentti Niinistö: Venäjä rakentaa Suomesta viholliskuvaa, valmiutta terävöitettävä

39
Presidentti Sauli Niinistö puhui tänään suurlähettiläskokouksessa Helsingissä. LEHTIKUVA / Markku Ulander
Presidentti Sauli Niinistö puhui tänään suurlähettiläskokouksessa Helsingissä. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjä rakentaa Suomesta vauhdilla viholliskuvaa. Suurlähettiläskokouksessa tänään puhuneen Niinistön mukaan tarpeet tällaiseen toimintaan ovat ensi sijassa Venäjän sisällä.

Venäjän viestissä hyökkääjästä tehdään uhri, Suomesta ja lännestä puolestaan uhka ja vaara Niinistö kuvaili.

– Sellainen on informaatiosodankäynnin kieroutunut luonne, Niinistö sanoi.

Presidentin mukaan myös muunlaiseen ”ilkeyteen” on varauduttava. Tämä aika vaatii oman toimintamme ja valmiutemme terävöittämistä, ei vain Venäjän suhteen vaan myös laajemmin, Niinistö linjasi.

Presidentin mukaan turvallisuuteen sen kaikilla sektoreilla on nyt panostettava ja aukot tilkittävä niin suorituskyvyissä kuin lainsäädännössäkin. Niinistö myös muistutti kansallisen yksituumaisuuden olevan Suomen perinteinen kivijalka.

– Riidan siementä kylvetään ja ravitaan myös maamme rajojen ulkopuolelta. Suomen ensimmäinen ja tärkein puolustuslinja sijaitsee edelleen suomalaisten korvien välissä. Sen kestävyydestä tulee meidän kaikkien yhdessä huolehtia, hän sanoi.

Rauhan perusperiaatteista yhteisymmärrystä

Niinistö totesi puheessaan sodan yhä jatkuvan Ukrainassa ja Venäjän jopa eskaloineen sotatoimiaan. Uutta on hänen mukaansa kuitenkin se, että maailmalla puhutaan nyt myös rauhasta.

– Ukrainan ansaitsema oikeudenmukainen ja kestävä rauha lienee yhä kaukana, mutta kaksi sen ääriviivoista alkaa jo hahmottua, Niinistö sanoi.

Näistä ensimmäinen on YK:n peruskirjan periaatteiden merkitys, mikä vahvistettiin turvallisuusneuvonantajien Ukraina-kokouksessa Saudi-Arabiassa muutama viikko sitten.

– Kiinan osallistuminen kokoukseen oli erityisen merkittävä asia, Niinistö totesi.

Toinen merkittävä kehityskulku on kasvava huoli sodan maailmanlaajuisista seurausvaikutuksista.

– Nämä kaksi tekijää tuovat nyt kansainvälistä yhteisöä yhteen keskustelemaan rauhasta. Se, että keskustellaan, lisää itsessään ymmärrystä. Keskusteluissa paljastunut laaja yhteisymmärrys perusperiaatteista on vielä tätäkin merkittävämpi asia. Se on myös tekijä, jonka Venäjä joutuu ottamaan huomioon, Niinistö totesi.

Vaikka rauhalla sinänsä on oma itseisarvonsa, erityisesti ukrainalaisille, voi se olla Niinistön mukaan omiaan edesauttamaan myös muiden globaalien jännitteiden purkamisessa.

Euroopan turvallisuusjärjestyksessä vasta ”hapuillaan”

Niinistö pitää hyvänä sitä, että keskustelu Euroopan turvallisuusjärjestyksen tulevaisuudesta on käynnistymässä. Sodan yhä raivotessa Euroopassa tämä turvallisuusjärjestelyn hahmottelu on kuitenkin vasta ”pimeässä hapuilua”.

– Silti hapuiltava on, Niinistö totesi.

Hänen mukaansa Suomen tuleva Etyj-puheenjohtajuus vuonna 2025 voi osua merkittävään ajankohtaan, varsinkin jos sota olisi saatu siihen mennessä loppumaan.

– Jos tuolloin on neuvotteluiden ja dialogin aika, on Etyj monista haasteistaan huolimatta niille luonteva alusta, Niinistö arvioi.

Presidentti viittasi puheessaan Etelä-Afrikassa parhaillaan käynnistyvään Brics-maiden kokoukseen, jossa lännelle haetaan jonkinlaista vastavoimaa ja moni maa on ollut kiinnostunut liittymään mukaan ryhmään.

– Käynnissä on kamppailu kansakuntien sieluista, Niinistö kuvaili.

Hänen mukaansa lännen vetovoiman lisäämisessä oma hyvä tarina on hyödyksi, mutta pelkästään sanallisten perustelujen varaan ei ole mahdollista laskea.

– Niiden tueksi tarvitaan selkeitä tekoja, jotka kertovat kenen sanaan sopii luottaa. Meidän panoksemme ei voi olla vain puutteiden osoittelu muiden ajattelussa. Meidän tulee näyttää sanoin ja teoin, miksi toisten kannattaisi nähdä jotkin asiat toisin, Niinistö sanoi.

”Ilmastonmuutosta ei ole peruttu”

Niinistön mukaan kulunut kesä osoitti Suomessakin, että ilmastonmuutoksen kanssa alkaa hätä olla toden teolla käsillä.

– Vaikka Suomea vastikään uhannut Lahja-myrsky päästi meidät pälkähästä, ei ilmastonmuutosta ole meidänkään osaltamme peruttu. Nyt koettu on näet vasta esimakua tulevista koettelemuksista, jos emme saa ilmastonmuutosta aisoihin, Niinistö ennusti.

Hän muistutti, ettei ilmaston lämpeneminen säästä vaikeilta seurauksiltaan mitään kolkkaa maailmasta.

– Vaikka ilmastonmuutos kohtelisikin jotakin seutua hieman suopeammin, koskettavat ankarimmin koeteltujen alueiden ongelmat koko muuta maailmaa, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa tilannetta ei muuteta sanoilla vaan teoilla, eikä vain Suomessa vaan maailmanlaajuisesti.

–  Olemme jo pitkään sanoneet ja kuulleet, että niiden (tekojen) aika on nyt. Mutta niiden aika todellakin on nyt, Niinistö sanoi.

Niinistö ei usko Venäjän yrittävän vaikuttaa Suomen presidentinvaaleihin

Presidentti Niinistö ei usko, että Venäjä olisi vaikuttamassa Suomen presidentinvaaleihin. Hänen mukaansa venäläisten olisi vaikea löytää vaaleista itselleen sopivaa suosikkiehdokasta.

Niinistö kommentoi venäläisten mahdollisia yrityksiä vaikuttaa Suomen presidentinvaaleihin tiedotustilaisuudessaan suurlähettiläskokouksessa.

Niinistön mukaan venäläinen hybridivaikuttaminen on suunnattu ensisijaisesti Venäjän sisäiseen käyttöön. Venäjän johto pyrkii Niinistön mukaan todistelemaan kansalaisilleen, että Suomen ja Ruotsin hakeutuminen sotilasliitto Natoon ei johdu Venäjän omista toimista.

– Meidän ei kannata nyt yhtään provosoitua noista. Se saattaa olla ehkä toivomus, mutta jätetäänpä sellainen vastaus väliin, Niinistö kommentoi venäläisiä hybridivaikuttamisyrityksiä.

Niinistö arvioi, että Venäjän valtionmedian levittämien perättömien Suomea koskevien tietojen oikaisemisyritykset eivät maksa vaivaa.

– Kovasti epäilen sitä, että oikomiset eivät juuri kohteita löytäisi. On hyvin vaikea lähestyä venäläisyleisöä, Niinistö sanoi.

Niinistö ei usko, että Venäjän suunnalta olisi kohdistumassa Suomeen mitään konkreettisia tekoja.

”Ruotsalaistyyppinen katurikoskulttuuri kehittymässä”

Niinistö kommentoi lehdistötilaisuudessaan myös Ruotsin Koraanin-polttotapauksia ja niiden aiheuttamia levottomuuksia ja terroriuhkaa.

Hän muistutti, että Suomen aikoinaan moititun uskonrauhalainsäädännön perusteella Koraanin polttamiset olisivat rikoksia.

Niinistö viittasi myös aiempiin puheisiinsa siitä, ettei Suomen pidä luoda olosuhteita, joissa Suomi olisi kaikkein avosylisin tai lainsäädännöltään kaikkein sallivin maa.

– Sellainen yhtälö ei todellakaan toimi. Toivottavasti nämä varoitukset huomioidaan, Niinistö sanoi.

– Meillä on kuitenkin selvästi kehittymässä samantyyppistä katurikoskulttuuria kuin Ruotsissa, hän jatkoi.

Niilo Simojoki, Tuomas Savonen

39 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
pertti
1 kuukausi sitten

Kyllä se on tosiasia, että Suomi on tehnyt Venästä itselleen vihollisen. Jää nähtäväksi miten se päättyy. ei tervettä meininkiä.

J T
1 kuukausi sitten
Reply to  pertti

Venäjä -ja VAIN Venäjä- on tehnyt itsestään vihollisen koko länsimailmalle. Ja ihan omien tekojensa johdosta, eikä syypäätä tarvitse etsiä peiliä kauempaa.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  J T

Ensinnäkin en ole Putinin asialla. Toiseksi en hyväksy sotia, en Natonkaan sotia jotka lähiaikoina oli Irak, Libya ja Afganistan. Niissä Nato tappoi ja aiheutti valtavan paljon kuolemaa ja tuskaa. Nyt Ruotsi on ongelmissa kun näistä sodista lähteneet pakolaiset ja synnytetty Isis uhkaavat tasapainoa.
Totuus on kyllä se, että Suomen politiikka ja media on tehnyt Suomesta Venäjän vihollisen. Ei aina voi mennä EU:n tai Naton taakse pitää kantaa oma vastuu siitä miten toimii.

J T
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Totuus ei synny siitä, että sinä kirjoitat kyseisen sanan.

Venäjä ja vain Venäjä on vastuussa siitä, että kyseisen imperialistisen roistovaltion välit ovat kutakuinkin katkolla kaikkiin länsimaihin, myös Suomeen.
Kaikki lännen/Suomen toimenpiteet ovat vastareaktioita ja seurauksia Venäjän omiin tekoihin.
Venäjä nimenomaan ei kanna minkäänlaista vastuuta yhtään mistään, vaan vierittää kaikki omat tekemisensä milloin minkäkin, etenkin jonkun muun syyksi.

Toinen ”totuus” on se, että kun puhutaan Suomen ja Venäjän välisistä suhteista, niin miten siihen liittyy nuo sinun joka ainoaan keskusteluun tunkemasi NATO höpinäsi?

Faktat kuntoon
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Nato ei ole hyökännyt yhteenkään valtioon. Miksi täällä sama nimimerkki väittää Naton käyvän hyökkäyssotia? Venäjä on hyökännyt Ukrainaan jo kahdesti eli 2014 ja 2022. Ukrainalaiset vuodattavat vertaan puolustaessaan kotejaan.

Tarmo
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Paljonkohan Gaddafi sai pahaa aikaa ja olisi saanut enemmän aikaan ellei olisi saatu Natosta Libyaan apua. Toivotaan samaa apua Suomelle,mutta toivottavasti ikinä ei tarvita

vale
1 kuukausi sitten
Reply to  pertti

Hyvä, että joku on Putinin puolellakin täällä Suomessa, kun ei päässyt edes Afrikan matkalle.

Ei käsitä
1 kuukausi sitten
Reply to  pertti

Suomi on kuin mikä demokraattinen maa joka kunnioittaa jokaisen maan itsenäisen maan itsemääräämisoikeutta. Nyt se kysymys noudattiko Venäjä no ei. Miten joku ees voi esittää tälläisiä kysymyksiä.

pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  Ei käsitä

Suomi on demograattinen maa niillä arkumenteillä joilla asia arvioidaan. Se ei tarkoita sitä, että Suomi olisi käytännössä Demograattinen kaikilla alueilla. Esim. päätöksenteko ei ole demograattista koska edustajat käsketään äänestämään jopa joskus vastoin periaatteitaan.
Olen samaa mieltä, että kaikki maat ovat suvereeneja. Minkäänkään maan sisäpolitiikkaan ei saa vaikuttaa eikä sotilaallisesti hyökätä mihinkään valtioon. Nato on tehnyt lähiaukoina saman mitä Venäjä, silti haluatte syyttää vain Venäjää. Pakolaisogelma on paha, isis on paha asia. Nämä on synnytetty Naton hyökkäksien johdosta.

historiaa
1 kuukausi sitten
Reply to  pertti

Se pitää kirjoittaa g:llä, niin kuulostaa hienommalta, vaikkei olekaan oikein.

Olli P
1 kuukausi sitten
Reply to  pertti

Kyllähän fakta on se että Venäjä on tehnyt itselleen kaikista sivistysvaltioista itselleen vihollisia, ei tervettä meininkiä!

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  Olli P

Niin ja Nato kun hyökkäsi Irakiin, Libyaan ja Afganistaniin. Kerropa mitkä maat eivät ole sivistysvaltioita. Voit myös hieman tutkia historiaa niin huomaat, että monessa maassa on sivistys ollut jo silloin kun Suomessa kyykittiin savusaunassa ja puhuttiin Väinämöisestä.

Olli P
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Nato ei ole hyökkännyt yhteenkään noista valtioista, voisit itse tutkia lähihistoriaa hieman tarkemmin eikä ideologia edellä. Mitä tulee noihin manitsemiisiin”sivistysvaltioihin”, olisi ollut kohtuullista sekin että ko. sivistykset olisivat jääneet sinne missä syntyivätkin.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  Olli P

Nato on nimenomaan hyökännyt näihin maihin. Yhdysvallat pitää Natoa otteessaaan ja on hyökännyt ja muut Nato-maat menny perässä jelppii. Kyllä on historian tuntemus on täällä vahva. Miten voit väittää ettei Nato ole hyökännyt. Onko tuo tietämättömyyttä vai tahallista yritystä kirjoittaa epätotuuksia.

J T
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

MIten tämä liittyy nyt siihen, että Venäjä TÄLLÄKIN hetkellä tappaa Ukrainassa ihmisiä ja tuhoaa koko maatä ilman mitään järjellistä syytä?
Tai siihen että Suomen ja Venäjän väliset suhteet ovat poikki juuri em. asian johdosta?

Olli P
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Nimenomaan Nato ei ole hyökännyt vaan jotkut nato maat ovat olleet osa kansainvälistä liittoutumaa, usa oli varsinainen hyökkääjä siitä et pääse yli etkä ympäri.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

NATO ei ole niihin ikinä hyökännyt, oliko siellä esim. tanskalaisia, kanadalaisia, islantilaisia jnejne.? Irakissa oli 49 valtion koalitio, Afganistanissa oli Suomikin mukana eli ei ollut NATO-operaatio ja Libyassa pari NATOn jäsenmaata valvoi YKn asettamaa lentokieltoaluetta YKn pyynnöstä. Mikä tässä on ”epätotuutta”? Kirjoittamasi väitteet ovat kuin Peskovin/Lavrovin/Zaharovan kynästä eli todellisuudessa asia on juuri päinvastoin.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Pysyn puheissani, Yhdysvallat on Nato-maa joten jos Yhdysvallat hyökkää rauhanomaiseen maahan on siinä silloin Nato mukana. Nato-maana Ranska pommitti ensimmäisenä Libyaa. Suomi meni mukaan Afganistaniin kun halusi kosikella Yhdysvaltoja, Suomi meni oma-aloitteisesti.
Nyt Suomi myy sotakaluston Arabiemiraattiin vaikka on periaatepäätös ettei myydä sotaa käyvään maahan. Arabiemiraatit sotii Jemenissä Yhdysvaltain tuella missä on maailman pahin nälänhätä ja humanitaarinen kriisi. Tässäkin varmaan kosiskellaan Yhdysvaltoja.

Armeijan käynyt 75-vuotias isä
1 kuukausi sitten

Presidentti puhuu asiaa, kuten aina. Huomaan presidentin maininneen, että turvallisuuteen sen kaikilla sektoreilla on nyt panostettava ja aukot tilkittävä niin suorituskyvyissä kuin lainsäädännössäkin. Minua on pitkään ihmetyttänyt mm ahvenanmaalaisten vapaus asevelvollisuudesta, jolla ei mitään tekemistä saaren demilitarisoinnin kanssa. Nytkin tietysti saarelaiset voivat suorittaa asevelvollisuuden vapaaehtoisesti – Dragsvikissahan on ruotsinkielinen varuskunta valmiina. Vapaaehtoisia on kaiketikin ollut kovin vähän. Ihmettelen Ahvenanmaan maakuntahallituksen vaisuutta asian edistämiseksi – odotetaanko, että vain mantereella asuvat ovat kelvollisia ja velvollisia puolustamaan Ahvenanmaata. Sotatilanteessa tarvittaisiin kaikkia isänmaata puolustamaan – myös Ahvenanmaalta, olkoonkin kuinka demilitarisoitu tahansa. Silloinhan ei voi mennä toisten selän taakse odottamaan, että tilanne rauhoittuu. Näkisin, että… Lue lisää »

Lasse Reunanen / Salo
1 kuukausi sitten

Jättäkäämme Ahvenanmaa rauhaan sopimusten mukaisesti aseettomaksi alueeksi. Venäjälläkään ei ole syytä Ahvenanmaan asemaa horjuttaa, joka etäällä Venäjästä hyödytön hyökkäyskohteena olisi. Ikääntyneiden enää turha korostaa asevelvollisuutensa suoritusta kun 60-vuotiaana jo reservissä ovat rajattuina sotatoiminnasta pois. Tietysti poikkeuksiakin löytynyt kuten Mannerheim, joka 75-vuotispäivänään ylennettiin Suomen marsalkaksi ja johti puolustustamme vielä siitäkin vanhempana. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myös vielä ylipäällikkönä, joka torstaina täyttää sen 75-vuotta. Kerrottu Ylen verkkouutisissa, että syntymäpäivänään järjestää kävelykierroksen Töölönlahden ympäri Helsingissä. Rauhaa toki suomalaisetkin presidenttimme johdolla voisi välittää, jos tahtoa vaan löytyy. Varmaankin Ukrainan ja Venäjän tahoilta jokin kompromissi löydettävissä kunhan saavat rauhassa tavoitteitaan toisilleen kertoa ja niitä sitten… Lue lisää »

Armeijan käynyt 75-vuotias isä
1 kuukausi sitten

Ei se ole minkään sopimuksen vastaista, jos ahvenanmaalaiset nuoret kävisivät armeijan manner-Suomessa – eihän niitä aseita viedä olalla sinne Ahvenanmaalle kun varusmiespalvelus on suoritettu.
Mitä tulee alueen demilitarisointiin, niin vakavassa konfliktitilanteessa kyse on kai siitä, että kuka sinne ensin ehtii.
Toisaalta, mikä estää ahvenanmaalaisia tarvittaessa tulemaan vahvistukseksi manner-Suomeen, jos olisivat suorittaneet asevelvollisuuden. Olihan täällä Suomessa sodan aikana ruotsalaisiakin vapaaehtoisia joukkoja taistelemassa Suomen rinnalla, vaikka Suomi ei ollut heidän isänmaansa.
Minusta tässäkin asiassa on kyse myös kansalaisten tasa-arvoisesta kohtelusta.

Marko
1 kuukausi sitten

Ahvenanmaata puolustetaan kyllä koko ajan samalla lailla kuin muitakin alueita.Suomella on ohjuspuolustusjärjestelmä mikä kyllä kattaa Ahvenanmaan.Ehkä sen saaren asema on hieman toinen kuin 80-vuotta sitten.Kannatan kyllä asevelvollisuuden laajentamista kaikille,myös naisille koska heidän tasa-arvovaatimuksiensa on kosketettava myös heitä.Vapaaehtoisia oli aika monesta maasta,talvisodassa eniten Ruotsalaisia ja jatkosodassa Virolaisia.Mitään linnoituksia tuskin kannattaa Ahvenanmaalle rakennella kun koko pohjola itämeren alueella on Naton alainen.

Mikä on kompromissi?
1 kuukausi sitten

Mitä tarkoittaa ”kompromissi”? Sitä että Moskova palkitaan 2014 asti käymästään hyökkäyssodasta, Butshan joukkomurhasta ja lukemattomista siviilikohteisiin ammutuista ohjuksista? Siitä että venäläissotilaat ovat murhanneet 500 lasta? Ukrainalaiset taistelevat ja kaatuvat puolustaessaan kotejaan ja perheitään.

Tammisiltalainen
1 kuukausi sitten

Sotilaallisella tyhjiöllä on kriisin tullessa taipumus täyttyä. Suomi on sitoutunut puolustamaan Ahvenanmaata ja se olisi helpompaa jos siellä olisi jo Suomen tukikohtia. ”Pienet vihreät miehet” voivat nyt rauhassa soluttautua ja tuoda tarvikkeita vaikka Maarianhaminan konsulaatin avulla (CD-autot). On Venäjällä muitakin ihan julkisia kiinteistöjä Ahvenamaalla, bulvaanien omistamista puhumattakaan. Vaikuttaa siltä että venäläinen saa hankittua kiinteistöjä sieltä helpommalla kuin suomalainen.

Ahvenamaan sijainti on kriittinen Saaristomeren, Selkämeren ja Perämeren kontrollointiin. Siksi sen demilitarisoinnista tulee luopua välittömästi, konsulaatin lopettamisen yhteydessä. Demilitarisoinnin taustat ovat häipyneet historian hämärään ja oli Mauno Koiviston virhe ettei 1991 tätäkin asiaa korjattu kun tulkittiin uudelleen Pariisin 1947 rauhansopimusta.

Lasse Reunanen / Salo
1 kuukausi sitten

Ahvenanmaan sijainti toki ”kriittinen” – siis keskeisesti Itämerellä. Sen valtaamisesta ei kuitenkaan olisi juurikaan hyötyä mikäli ei ensin olisi hallussa Viron ja Suomen rannikkoalueet saariston suojana. Muistamme sodistamme miten NL valtasi Suomelta Utön majakkasaaren, joka kuitenkin muutamissa tunneissa saatiin vallattua takaisin. Edelliseen kysyjään: Mitä on kompromissi? Eiköhän se ole osapuolten yhdessä sopimaa asiaa – ei ulkopuolisten määräämää – esim. aselepo, tulitauko, rauhansopimus tms. sopimista molemminpuolisesti.

Utön varusmies
1 kuukausi sitten

Eihän NL ikinä ole vallannut Utöä Suomen itsenäistymisen jälkeen. Aiemmin he tekivät juoksuhautoja ja mukulakivitien Utöseen, mutta nämä tapahtuivat Suomen ollessa osa Venäjää. Ehkä kannattaisi tutustua Suomen historiaan hieman paremmin.

Lasse Reunanen / Salo
1 kuukausi sitten

Olet oikeassa majakkanimestä, mutta et kehdannut tai osannut eteläistä majakkaamme oikeammin kertoa. Bengtskärin majakkaa NL yritti jatkosodassa räjäyttää, hyökkäämällä pieneen saareen jatkosodassa – suomalaiset esti sen.

Utön varusmies
1 kuukausi sitten

Sinähän sanoit, että NL valtasi Utön. Mitä osaamisen puutetta siinä on, kun oion väärää tietoa?
Minkä takia minun olisi pitänyt puhua Bengtskärin majakasta? En ole muutenkaan puhunut mitään mistään majakasta, ainoastaan olen sanonut, että Utöä ei vallattu.

Lasse Reunanen, Salo
1 kuukausi sitten

Jos asioiden täsmennyksiä haluat niin – tasavallan presidentti Sauli Niinistö vasta sunnuntaina kävelyttää siellä Töölönlahden ympäristössä (ei siis eilen syntymäpäivällään, kuten ensin kerroin). Lähetin sähköpostiinsa eilen onnittelut itsekin (tpk:n kautta) ja kerroin Mannerheimin 75-vuotispäivältä tehdystä juhlakirjasta (Otava/1942), jossa valokuvia merkkipäivältä oli noin 200, adresseja ja juhlapuheita kirjoitettuna. Niin, kiireessä niitä lipsahduksia asiaan toisinaan tulee.

Joku
1 kuukausi sitten

Niin no, saarelle sijoitettu vihamielinen ohjus- ja ilmatorjuntajärjestelmä tai pari estäisi ikävän näppärästi kaiken lentämisen parinsadan kilometrin säteellä Ahvenanmaasta. Tukholman ja Turun saaristot tärkeine vesireitteineen ovat tämän säteen sisällä.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Joku

Usko huviksesi, että Ahvenanmaa on hyvän puolustuksen alla. Linnakkeet saarilla on vanhentunut tapa puolustaa saaristoa, nehän ovat pääsääntöisesti lakkautettu. Mikä olisi helpompi kohde kuin luodolta sojottava tykin piippu. Sodankäynti on hieman muuttunut sitten 40-luvun. Suomen puolustusvoimat valvoo koko Suomea, ei ole mitään katvealueita.

Tammisiltalainen
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Ahvenanmaata lähin PV:n kaukovalvontatutka on ollut Korppoon Gyltössä. En tiedä toimiiko enää. Merivartiosto/PV käyttää paikallisia tutkia ja kameroita aluerajavalvontaan ripoteltuina kiville.
Ahvenanmaalla ei ole mitään Suomen PV:n materiaalia eikä Suomen aluevesiltä ammuttavilla meritorjuntaohjuksilla ole mitään merkitystä Ahvenanmaan Ruotsin puoleisille vesialueille, kun Suomella ei ole tutkavalvontakoneita ohjaamaan kohteeseen. Nykyisin PV:n ohjusveneet makaavat joko Pansiossa tai Upinniemessä. Ei ole rahaa partioida, se väheni jo 80-luvun lopulla.

Pelkkä ohjusveneen vierailu Ahvenanmaalla saa paikalliset putinistit täyteen media/someraivoon. Mutta venäläisten on helppo ujuttaa saarille miehiä ja ohjuksia.

Rantapyssyssä palvelleena ja laivastossa työskennelleenä tulee vieläkin seurattua näitä asioita.

Poliittista ja sotilaallista vaikuttamista
1 kuukausi sitten

Ahvenanmaalla jo muutama kymmenen reserviläistä muodostaa ikävän tosiasian Venäjän hyökkäyssuunnitelmille. Ja hyökkäyssuunnitelmat aivan varmasti löytyvät Kremlin kassakaapista. Yllättävä sotilaallinen kaappaus (esim. rahtilaivasta tunkee raskaasti aseistettuja sotilaita) jättäisi kuitenkin Suomen armeijan tiedusteluportaan saarille, koska kaikilla on kännykkä taskussa. Jokaista armeijan käynyttä ei pystyisi miehityksessä kaappaamaan ja tietoa kaappaajien toiminnasta ynnä sijainnista paikan päältä alkaisi heti virrata Suomen sotilastiedustelulle. Suomen ilmavoimat olisivat minuuteissa saarten yläpuolella ja Naton tutkakoneet puolessa tunnissa. Saarilla olevat reserviläiset pystyisivät kertomaan, missä miehittäjiä on tai missä ei ole. Teitä pystyisi katkaisemaan ihan siviilikeinoin. Lisäksi reserviläisyhdistys on piikki Kremlin ahterissa senkin takia, että jo pelkkä yhdistyksen olemassaolo antaa poliittisen… Lue lisää »

Urpo
1 kuukausi sitten

En osaa ottaa kantaa Ahvenanmaan puolustussuunnitelmiin tai -valmiuteen. Sen sijaan asia, johon meistä jokainen voi presidentin puheeseen liittyen vaikuttaa, on oma suorituskyky kriisitilanteessa. Mikä on oma fyysinen kunto, jaksaako suorittaa vähänkään fyysistä kuntoa vaativia tehtäviä, vai onko jo 10 km juoksulenkki tai 50 km pyöräily täysin epärealistinen suoritus. Mikä on kenttäkelpoisuus maastossa liikuttaessa. Selviytyykö vieraissa paikoissa ongelmitta kartan ja kompassin avulla vai ollaanko matkapuhelimen, satelliittien ja ulkomaisten palveluntarjoajien varassa. Onko kropan koordinaation ylläpito loppunut peruskoulun liikuntatuntien jälkeen ja onko painoindeksi hiipinyt ylöspäin epäterveellisten elintapojen myötä. Nämä kaikki ovat aivan perusasioita terveen nuoren ja aikuisen osaamisesta ja suorituskyvystä puhuttaessa. Oman armeija-aikani… Lue lisää »

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Urpo

Kuuluuko aseenkäsittely yleissivistykseen, olipa uusi ns.tieto? Yleissivistyksen määritelmään ei länsimaissa kuulu aseenkäsittely. Sivistys saadaan koulunpenkiltä, ei minulle opetettu pyssyn kanssa heilumista kuin armeijassa. Venäjä hyökkäsi joo, mutta ei sen takia tarvitse ruveta pelkäämään ja militarisoimaan koko kansaa, meillä on hyvät puolustusvoimat sitä varten. Yöt voi nukkua rauhassa ja Ahvenanmaalla asti.

Urpo
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

En tiedä, mitä tarkoitat länsimaisella, kun kyse on suomalaisesta.

Reserviläistaitojen lisäksi metsästyksellä on vahva rooli suomalaisessa kulttuurissa, joten niiden tuloksena katson aseenkäsittelytaidon yleissivistykseksi. Toki osa naisista ei ole koskaan asetta käsitellyt, mikä on täysin ymmärrettävää.

Puolustusvoimat muodostuu suomalaisista reserviläisistä, ja ilman aseenkäsittelytaitoa puolustusvoimilla ei ole uskottavuutta. Jokainen varmasti ymmärtää, että armeijassa opitaan kivääriammunnan ja aseenkäsittelyn alkeet. Reservissä taidot unohtuvat nopeasti ilman aktiivista ylläpitoa ja kehittämistä. Liikekannallepano ja henkilökohtainen rynnäkkökivääri ei taitoja reserviläisille silloin tyhjästä muodosta.

Metsästys palvelee tätäkin asiaa erinomaisella tavalla. Pyssyn kanssa heiluminen on sitten eri asia, se ei liity osaamiseen millään tavalla.

Tammisiltalainen
1 kuukausi sitten
Reply to  Urpo

Olen ollut jo vuosikymmenet sitä mieltä, että Suomen sodanajan reservi on aivan liian iso. Pienempi, paremmin koulutettu ja varustettu reservi on sitä, mitä Suomi mielestäni tarvitsee. Mitä hyötyä on kuusien alla suojassa kykkivästä isosta reservistä, jos vihollisen koneet ja ohjukset hallitsevat taivasta. Ydinhyökkäyksen jälkeen kuusenhavuilla pyyhitään radioaktiivinen laskeuma taikaviitan päältä ja hyökätään taas. Nato-Suomelle voisi sopia pienempi puoliammattimainen armeija. Vapaaehtoinen kaikille sukupuolille. Palkkaus vaikka 2x Kelan tuki verottomana. (USA:n ammattiarmeijassa min 1835$/kk. ÄO min 85. Muutama USA:n ex-kollega oli palvellut, jotta sai ilmaisen yliopiston) Lisäpisteitä ym. opiskeluun. Eiköhän vapaaehtoisia löytyisi. Kouluttajillekin olisi motivoivaa, kun vastahakoiset puuttuisivat joukosta. Eikä kaikkien miesoletettujen… Lue lisää »

Urpo
1 kuukausi sitten

Suomessa metsästys ei ole agraarikulttuuria, pianhan pitäisi taas ampua peuroja enemmän kuin ehtii. Lisäksi koska meillä ei ole ammattiarmeijaa, vaan reserviläisyyteen pohjautuva puolustus, aseenkäsittely on useimpien kansalaisten perustaitoihin kuuluva osa. Tai ainakin pitäisi olla. Kansa myös pitää siitä, että ampumahiihtäjä kapuaa mm-kisojen palkintopallille. Jos joku huolestuu puuttuvasta yleissivistyksestä ja siksi vastustaa ajatustani, voin lohduttaa. En minäkään hallitse läheskään kaikkia sellaisia asioita, joita moni muu pitää yleissivistyksenä. Näitä voisivat olla esim. historiaan, uskontoon ja taiteeseen liittyvät detaljit. Silti ne ovat osa yleissivistystä. Toisilla se vaan on laajempi kuin toisilla. On luonnollista, että yhdistykset ja seurat kirjoittavat todistuksia aselupien hankintaa varten vain… Lue lisää »

MDI
1 kuukausi sitten

Onkohan jonkun ammattisotilaan mielestä liian ”iso” reservi pahasta?
Mitä se reservi muuten maksaa mielestäsi ja vastaan puolestasi ettei mitään. Kustannuksia tulee kalustosta ja kertausharjoituksista mutta ei muuta, itsekin olen ollut vuosikymmeniä ihan ilmainen reserviläinen. Tätä on moneen kertaan laskettu, että Suomen kokoiselle valtiolle on asevelvollisuus kustannustehokkain tapa järjestää puolustus. Varusmiehen päiväraha on alle kympin päivä ja mainitsemasi USAn armeijan alhaisin palkka on yli kuusinkertainen, ylemmistä arvoista puhumattakaan. Eikä se ”puoliammattilaisarmeija” opi vuodessa yhtään sen enempää. Toki lomat, eläkemaksut ja verot voi tietysti unohtaa tältä ”verottomalta” rälssiltä mutta niitä ohjuksia voi kai sitten ostaa enemmän kun henkilöstökulut ovat kymmenkertaistuneet.