Rikkinäisiä ikkunoita, väänneltyjä polkupyöriä ja nuuskapusseja – Tupurin päiväkodeilla ja koulussa on tehty viime aikoina törkeää ilkivaltaa

13
Tupuri-Anjalan päiväkodin varajohtaja Liisa Naukkarinen on harmissaan, että leikkimökki on poissa käytöstä ilkivallan vuoksi. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Tupurin ja Anjalan päiväkodit ovat kärsineet viime aikoina toistuvasta ilkivallasta. Pääasiassa mopo- ja mopoautoikäiset nuoret ovat rikkoneet paikkoja ja roskanneet pihoja, mikä on aiheuttanut aineellisia vahinkoja ja huolta pihalla leikkivien lasten turvallisuudesta.

Tupuri-Anjalan päiväkodin varajohtaja Liisa Naukkarinen kertoo, että kyseessä on ollut varsin poikkeuksellinen kesä ja alkusyksy. Ilkivallantekoja ja roskaamista on hänen mukaansa ilmennyt paljon tavallista enemmän.
– Päiväkodin henkilökunnalla, vanhemmilla ja asukkailla on noussut todella iso huoli nuorison käyttäytymisestä, Naukkarinen sanoo.

Naukkarisen mukaan Tupurin päiväkodilla on viime aikoina hajotettu muun muassa pihakeinu sekä ulkorakennuksen vesikouru.

Vain noin vuosi sitten hankitun keinun katokseen on poltettu reikiä tupakan tumpeilla ja sen käsinoja on rikottu. Keinu on jouduttu poistamaan kokonaan käytöstä. Vesikouru on puolestaan väännetty pilalle siinä roikkumalla.

Tupurin päiväkodin pihalla ollut keinu on hajotettu käyttökelvottomaksi. Kuva: Salon kaupunki

Anjalan päiväkodilla on hajotettu puinen penkki käyttökelvottomaan kuntoon. Lisäksi uuden leikkimökin ikkunat on rikottu ja mökin sisällä on yritetty polttaa jotakin.

Naukkarinen harmittelee, ettei uutta ja toivottua leikkimökkiä ole ilkivallan vuoksi saatu käyttöön.
– Meillä ei ole edelleenkään leikkimökki takaisin käytössä, mistä on tullut vanhemmilta palautetta.

Nyt leikkimökin oveen on hankittu munalukko, jotta se jätettäisiin jatkossa rauhaan. Naukkarisen mukaan leikkimökki saadaan käyttöön, kunhan siihen saadaan vaihdettua uudet ikkunat.

Toinen leikkimökin ikkunoista on rikottu kokonaan, toisesta puuttuu puolestaan yksi ruutu. Kuvassa Tupuri-Anjalan päiväkodin varajohtaja Liisa Naukkarinen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Ilkivallantekojen lisäksi molempien päiväkotien pihoja on roskattu pahasti. Erityisen paljon pihoilta on löytynyt nuuska- ja nikotiinipusseja, joiden siivoaminen vaatii päiväkotien henkilökunnalta ylimääräistä työtä.
– Meidän pitää päivittäin kiertää pihat ennen kuin uskallamme päästää lapsia sinne leikkimään, Naukkarinen kertoo.

Vaivan lisäksi pihalle jätetyt roskat aiheuttavat huolta pihalla leikkivien lasten turvallisuudesta. Hiekan joukkoon hautautuu helposti lapsille vaarallisia roskia ja esineitä, jotka saattavat jäädä perusteellisesta tarkastuksesta huolimatta aikuisilta huomaamatta.
– Meillä on huoli siitä, saammeko kaiken kerättyä pois, etteivät roskat vain menisi lasten suuhun, Naukkarinen sanoo.

Tupurin ja Anjalan päiväkotien pihoilla on käytössä kameravalvonta. Naukkarisen mukaan se ei ole kuitenkaan toistaiseksi pitänyt ilkivallantekijöitä ja roskaajia loitolla.
– Nuoriso osaa etsiä sellaiset paikat, etteivät he näy kameroissa.

Myös rikosilmoituksen tekemistä on jo harkittu, mutta toistaiseksi ilkivallanteoista ei ole ilmoitettu poliisille.

Liisa Naukkarinen toivoo, että nuorten vanhemmat kiinnittäisivät huomiota siihen, missä omat lapset viettävät vapaa-aikaansa ja ottaisivat asian puheeksi kotona.
– Ymmärrän, että nuorison pitää kokoontua jossain, mutta päiväkodin piha ei ole siihen paras mahdollinen paikka.

Naukkarinen on tilanteesta kaikkiaan hyvin huolissaan. Myös päiväkodin vanhempaintoimikunta on ilmaissut huolensa asiasta.
– Me emme halua syyttää ketään, mutta meillä on suuri huoli siitä, mihin asiat etenevät. Tässä on kuitenkin pienistä lapsista kyse.

Ilkivallantekijät jättivät Tupurin päiväkodin pihan hurjaan kuntoon. Kuva: Salon kaupunki

Ilkivaltaa ja roskaamista ei ole tapahtunut ainoastaan Tupurin ja Anjalan päiväkodeilla, vaan myös Tupurin koululla, kertoo rehtori Hanna-Maija Tuominen.

Koululla on hänen mukaansa viime aikoina esimerkiksi töhritty seiniä spray-maalilla, rikottu roskapönttöjä sekä heitelty omenoita ympäri pihaa. Myös yön ajaksi koulun pihalle jätettyjä oppilaiden polkupyöriä on väännelty käyttökelvottomaan kuntoon.

Hanna-Maija Tuominen on huolissaan myös siitä, että mopoilla, mopoautoilla ja mönkijöillä ajetaan koulun pihoilla, joissa saattaa samaan aikaan leikkiä pieniä lapsia.

Ilkivallanteot ja roskaaminen ovat tuttuja myös Tupurin ja Anjalan päiväkotien sekä Tupurin koulun kiinteistöhuoltomiehelle Jukka Järviselle.

Hän kertoo, että roskien siivoaminen ja hajotettujen paikkojen korjaaminen aiheuttavat hänelle viikoittain varsin paljon ylimääräistä työtä.
– Jos on ollut nätti viikonloppu, roskaa joutuu keräämään kahdesta kolmeen saavillista, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa Tupurin päiväkodilla rikottiin hiljattain lipputangon nuppi ja naru, ja tanko odottaa nyt korjausta.

Anjalan päiväkodin pihalla sijaitsevan leikkimökin sisällä on yritetty sytyttää jotakin tuleen. Sinne on myös kannettu reunakiveyksen kiviä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Myös Hanna-Maija Tuominen ja Jukka Järvinen kehottavat vanhempia keskustelemaan nuorten kanssa, mitä he koulun pihalla tekevät ja mitä siellä saa ja ei saa tehdä.

Heidän mukaansa nuoret ovat kuitenkin tervetulleita esimerkiksi pelailemaan ja viettämään aikaa koulun pihalle, jos käytöstavat ovat kunnossa.
– Koulun pihalla voi käydä tekemässä niitä asioita, joita tänne koulun alueelle kuuluu. Tänne ei saa kuitenkaan tulla, jos ei pysty noudattamaan sääntöjä, Tuominen sanoo.
– En missään nimessä kiellä käymästä koulun pihalla, jos käyttäytyy hyvin, Järvinen toteaa.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tassu
1 kuukausi sitten

Vapaan kasvatuksen hedelmiä poimitaan taas. Kun vanhempia ei kiinnosta ja mitään ei kielletä tai edes aseteta mitään rajoja.

keijo.k
1 kuukausi sitten

Onko yksityisellä kaupunkilaisella oikeus asettaa muutaman satasen vihjepalkkio, noiden tekijöiden kiinisaamiseen johtavista vihjeistä?

Laitakaupungin likka
1 kuukausi sitten
Reply to  keijo.k

Tekijät pitää saada kiinni ja he maksamaan/ korvaamaan itse tekemänsä vahingot. Ei ne muuten opi käyttätymään. Tällainen käytös ei lupaa hyviä tulevia veronmaksajia.

Kasvatuksen kaivo
1 kuukausi sitten

Poliisi voisi ottaa sormenjälkiä, jos aikuisena rikosten teko jatkuu, olisi kehitys kenties katkaistu jo nuorena. Joukkotyhmyydestäkin pitäisi sakottaa.
Kunta ja veronmaksajat maksavat nämä ilkivallanteot nyt.

Tarmo
1 kuukausi sitten

Onneksi täällä Ollikkalassa saa asua rauhassa eikä ole koulun ja päiväkodin alueella tuonkaltaista ilkivaltaa. Tupurissa on niin levotonta etten sinne uskaltaisi enää muuttaa.

ossi
1 kuukausi sitten

Isin ja äitin kullanmurut asialla. Jos opettaja tönäisee, niin valitus poliisille. Kyllähän kullanmurut on opetettu kotona, että saavat olla ihan omana itsenään ja tehdä mitä näkevät tärkeäksi. Nyt näkevät näin. Mihin vanhemmat siirtää vastuun, kun eivät itse sitä kanna?Yhteiskunnallekko?

Tupukala
1 kuukausi sitten

Tupuria ja Ollikkalaa ei enää erota toisistaan.

Niinpä
1 kuukausi sitten

Miksi ilkivallan tekemisestä ei ole tehty rikosilmoitusta, kuka näin on päättänyt ja millä perusteella?

Tarmo
1 kuukausi sitten
Reply to  Niinpä

Ei poliisi voi oikein muuta tehdä kuin muun työn ohessa partioida siellä kun aikaa on. Joku ikkunoiden rikkominen leikkimökistä tai pihan roskaaminen tai muu häiriökäyttäytyminen ovat niin pieniä rikoksia ettei niitä aleta sen kummemmin selvittämään poliisin puolesta jos rikosilmoituksen tekee. Ehkä kaupunki voisi ostaa paremmat kamerat tai palkata vartiointiliikkeen vartioimaan mikäli ei vielä ole.

Riippuu uhrista
1 kuukausi sitten
Reply to  Tarmo

Kyllä poliisi tutkii sellaisiakin ilmoituksia, joissa mitään ei ole edes tapahtunut – jostain sitä aikaa silloin löytyy.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Tarmo

Itsellä kokemus vahingonteosta, jonka korjausarvio oli 8.000,-. Ilmoitusta tehdessäni poliisi kysyi tiedänkö tekijän, he eivät näitä ehdi? tutkia. Tutkia kyllä ehditään motarilla pitämään puhumattakaan erään denniksen twiittailuajasta. Pikkutiellä ei tutkia pidetä T. Nimimerkki 110-tiellä mopo veti kevyen liikenteen väylää ohi kun noudatin 70-rajoitusta.

Marko
1 kuukausi sitten

Asuin aikoinaan urheilukentän vieressä Salossa, siellä mopoukot kaahaili joka yö kenttää piloille. Kun kysyin miksi kaupunki ei laita valvontakameroita, sain selityksen että ei voi laittaa kun on yleinen tila!? Vieressä olevalla kaupalla oli 2 kameraa kuvaamassa pihaa, taitaa olla sekin yleinen tila. Kaupunki ei viitsi vaivautua, kun sitten jonkun pitäisi oikeast valvoa ja tutkia jopa kamerat. Vastuun pakoilu on vissiin sopiva sana näihin kaupungin veivauksiin. Vartiointiliikekin voisi toimia pelotteena, ainakin joillekin.

Tavis torilta
1 kuukausi sitten

On kaupunkeja, joissa nuorison levottomuuksia pyrittiin suitsimaan päätöksillä ” nuoret ajoissa kotiin”. Siinä tarvitaan toimiva yhteispeli vanhempien, opettajien ja virkavallan kanssa. Jossain taas oli muutama vuosi sitten järjestäytynyt vanhempien partioimisryhmät kylällä ja koulujen ympäristöissä.