Saku Nikkanen: Hallituksen asuntolinjaus tappelee julkisen rakentamisen hyötyjä vastaan – ”Miksi ihmeessä nyt ei investoitaisi”

5
Kansanedustaja Saku Nikkanen ihmettelee, miksei hallitus panosta julkiseen rakentamiseen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Sosiaalidemokraattien salolainen kansanedustaja Saku Nikkanen jyrähti SDP:n eduskuntaryhmän tiedotteessa hallituksen tavoitteesta vähentää julkista rakentamista.

Nikkasen mukaan Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelman kirjaus on ristiriidassa talouden taantuman kanssa.

– Miksi ihmeessä nyt ei investoitaisi esimerkiksi julkiseen senioreiden palveluasumiseen ja liikuntapaikkojen rakentamiseen, mikä tukisi talouden kasvua ja työllisyyttä, Nikkanen ihmettelee tiedotteessa.

Nikkanen kehottaakin Orpon hallitusta soveltamaan niin sanottua perinteisen talouspolitiikan mallia, jossa talouden ja työllisyyden vaihteluita tasoitettaisiin julkisten investointien avulla.

– Näin pidetään talouden pyörät pyörimässä.

Taantuman uhatessa tulisi Nikkasen mukaan panostaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran tuotantoon, joka vastaa valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. Julkisten asuntoprojektien lisäksi Ara myöntää korkotukilainoja vuokra- ja asumisoikeusasuntojen uudisrakentamiseen.

– Talous uhkaa taantua hallituksen merkittävän säästöpolitiikan takia. Tässä hetkessä on väärää politiikkaa pyrkiä vähentää yhteiskunnan tukemaa Ara-asumistuotantoa.

Tiedotteessa Nikkanen viittaa kiinteistönomistajien ja rakennuttajien Rakli ry:n arvioon, jonka mukaan rakentamisen määrä on vähentynyt voimakkaasti. Raklin arvion mukaan koko vuoden rakentaminen vähentyy 5–6 prosenttia aiempaan verrattuna.

Syynä on Raklin mielestä oletettavasti lainojen voimakkaasti noussut korkotaso.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Velaksi ei voi elää
1 kuukausi sitten

Mihin perustuu tämän salolaisen kansanedustajan talousosaaminen?

Allan
1 kuukausi sitten

Hänhän on Salon kaupungin päättäjänä hoitanut taloutta. Salossahan on hoettu mantran lailla, että investoinnit ovat eri asia kuin syömävelka.

Niko
1 kuukausi sitten

Jos vain ei ole rahaa.

Aksu
1 kuukausi sitten

Sdp antaa talousvinkkejä kokoomukselle.

Kaimaani
1 kuukausi sitten

Miksi ihmeessä nyt ei investoitaisi? Siitä yksinkertaisesta syystä, että valtio ei ole vastuussa senioreiden palveluista, tai liikuntapaikoista. Siitä ovat vastuussa kunnat ja nyttemmin hyvinvointialueet. No miksi ne eivät investoi? Mietitäänpä, oliko sote-sektori 10 mrd alijäämäinen jo valmiiksi? Kuntien tilanteen kunnallispoliitikko tietää ihan riittävän hyvin.
Eikä edes Aran rahoitus ole ilmaista. Asuntojen aloitukset taitavat tänä vuonna tippua 22 vuoden 45 tuhannesta ehkä 15 tuhanteen Kojamon arvion mukaan. Rahoituskustannukset ovat merkittävä syy tähän. Ei tässä tilanteessa ole olemassa rahoituksen muotoa, joka lisäisi mitään tuotantoa viime vuodesta.