Salossa uusien ykkösluokkalaisten määrä kovassa laskussa – Paimiossa kehitys päinvastainen

5
Elias Saransalmi aloittaa keskiviikkona koulutaipaleensa Tupurin koulussa. Taustalla pikkuveli Jeremia sekä äiti Saara Saransalmi. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Elokuun ensimmäiset viikot ovat usealle lapsiperheelle jännittävää aikaa, sillä uudet ykkösluokkalaiset aloittavat koulutiensä.

Salon Tupurissa asuva 6-vuotias Elias Saransalmi on vielä muutama päivä ennen h-hetkeä odottavaisella mielellä. Eteisen kaapissa odottaa valmiiksi pakattu koulureppu.

– Kivalta tuntuu mennä kouluun, kertoo Elias ytimekkäästi.

Koulurepusta löytyy penaali, mikä on yksi koululaisen tärkeimmistä työvälineistä. Elias Saransalmi odottaa innolla koulua. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Esiopetuksessa harjoiteltiin Eliaksen mukaan esimerkiksi kuperkeikkoja temppuradalla. Liikunnasta nauttiva poika pitää jalkapallon pelaamisesta.

Kesälomalla on leikitty 4-vuotiaan pikkuveli Jeremian kanssa. Elias muistaa leikin yhteydessä mukavan kesämuiston.

– Olimme Särkänniemessä. Vauhtimato meni niin kovaa, että se tuntui ihan vatsan pohjassa asti, Elias kertoo.

Ensi viikolla 7-vuotisjuhliaan viettävä Elias paljastaa menevänsä kouluun kävellen. Isän ja äidin kanssa on harjoiteltu liikennesääntöjä.

– Osaan mennä reitin jo yksin.

Eliaksen äiti Saara Saransalmi myöntää, että äitiä jännittää lapsen astuminen koulutielle. Keskiviikkona todennäköisesti tirautetaan onnen kyyneliä.

– Se on iso etappi oman lapsen elämässä. Hän tulee paljon itsenäisemmäksi, ja siihen on varmasti totuttelemista, pohtii äiti.

Äidin mukaan Eliaksen vahvuudet ovat keskittymisessä. Hän uskoo poikansa innostuvan matematiikasta. Yksi hieman yllättävä kiinnostus on ollut mukana arkikeskusteluissa.

– Elias on kysellyt, että milloin opiskellaan Englantia, hymähtää äiti.

Keskiviikkona Salon kouluissa aloittaa 410 uutta ykkösluokkalaista.

Lapsen äiti uskoo, että Elias tykästyy koulussa matematiikkaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Koulunsa aloittavien lasten lukumäärä on pudonnut dramaattisesti viime vuosina. Vertailun vuoksi syksyllä 2021 uusia ykkösiä oli 478. Viime vuodesta luku on pudonnut kymmenellä.

Kahden vuoden aikana ykkösluokkalaisten määrä on vähentynyt 14 prosentilla.

Salossa syntyvyys on ollut usean vuoden laskussa. Salon Seudun Sanomat uutisoi (5.8.2023), että vuoden 2023 ensimmäisellä puolikkaalla vauvoja syntyi 129. Viime vuonna vauvoja syntyi 307.

Somerolla syyslukukausi käynnistyy torstaina. Somerolla kouluihin astelee 69 ykkösluokkalaista.

Luvussa on selvää laskusuhdannetta, sillä viime syksyn vastaava luku oli 81.

Positiivista kasvusuhdannetta löytyy Paimiosta.

Torstaina aloittavien ykkösluokkalaisten lukumäärä on tänä syksynä 160, kun viime vuonna luku oli 145. Vuodessa nousua on tullut 10,3 prosenttia.

Kemiönsaarella ykkösluokkalaisten määrä on yleisesti vähäinen, mutta laskua on tapahtunut viimeisten vuosien aikana.

Maanantaina 14. elokuuta Kemiönsaaren kouluissa aloittaa 48 uutta ykkösluokkalaista. Vuonna 2021 uusia oppijoita oli 60.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Aikooko Salo toimia?
4 kuukautta sitten

Syntyvyyden lasku näkyy ilman muuta koulun aloittavien lukumäärässä. Viive on noin seitsemän vuotta, joten vuonna 2030 Salossa aloittavien koululaisten lukumäärä tulee olemaan vielä olennaisesti pienempi kuin nyt. Kun asiaa tarkastellaan pitemmällä tähtäimellä, katse kääntyy työvoiman vähenemiseen ja sen myötä tapahtuvaan kaupungin palvelurakenteen supistumiseen. Hiipuvaan asuntojen kysyntään, kaupan alan toimijoiden kannattavuushaasteisiin, keskustan elinvoiman laskuun ja valtionosuuksien leikkauksiin. Mikään edellä mainituista ei pyöri ilman uusia sukupolvia. Näin havaitsemme, miten kertakaikkisen tärkeää olisi parantaa perheenperustamisiässä olevien nuorten aikuisten edellytyksiä asettua Saloon asumaan.

Erkki Esimerkki
4 kuukautta sitten

Olemme kolme vuotta jonottaneet paikkaa lähipäiväkodista ja tehneet useita hakemuksia koska joka toisen virkailijan mukaan jonottaa voi, joka toinen kertoo ettei jonoa ole vaan haetaan aina uudestaan ja uudestaan. Alkaa olla ilmeistä ettemme paikkaa saa ennen kun esikoinen koulunsa aloittaa. Lähipäiväkoti ja -koulu kävelyetäisyydeltä olivat syy muuttaa pääkaupunkiseudulta Saloon, mutta muuton jälkeen tehtiin selväksi ettei Salossa tarvitse sellaisesta haaveilla, turha jäädä kokeilemaan kävisikö koulun kanssa samoin.

Asunto on nyt myynnissä, ja naapurikunnat soiteltuna. Heillä on paremmin asuntotarjontaa päiväkotien ja koulujen läheltä siten, että niihin voi jopa päästä.

Veka
4 kuukautta sitten

Tilastokeskuksen sivuilta näkee näppärästi, että tänä vuonna 15 vuotta täyttäviä on 629. Jos viime vuonna syntyi 307 lasta, niin syntyvyys on puolittunut viidessätoista vuodessa. Eipä taida olla jatkossa näin monelle koululle tarvetta.

Pahaa tämä lupaa Salon väkikehitykselle. Millaisella prosentilla mahtaa opiskelemaan lähtevä nuoriso muutta takaisin?

onneksi en asu enää siellä
3 kuukautta sitten

Kuka Salon nyt muuttaa haluaa, kuoleva kylä pahanen….

Tavis torilta
3 kuukautta sitten

Salon kaupungin päättäjät tms eivät ehkä halua edes suositella tai esitellä asumismahdollisuuksia yhdistettyjen kuntien taajamista. Siellä ovat kauppa, koulu ja päiväkoti sekä tällä hetkellä hyvin toimiva Paikku-liikenne ylä-astetta käyville. Kuulin, että Muurlassa olisi tänä syksynä iso ryhmä uusia ekaluokkalaisia. Salon päättäjät eivät halua myöntää, että kaikki asutuksen lisäys taajamissa tuntuu myös city-kaupungin liike-elämän piristeenä.