Someron katutanssien tehonyrkki painaa pitkää päivää – 20 vuotta sitten saatu idea pääkadun sulkemisesta kannatti, vaikka ensin haukottiin henkeä

0
Someron katutanssien paikka on vakiintunut elokuun ensimmäiseksi lauantaiksi. Tapahtuman ajaksi Someron pääkatu Joensuuntie suljetaan liikenteeltä. Katutanssit kerää tuhansia kävijöitä ja ohjelmassa on paljon muutakin kuin tanssia. Kuva: Somero-lehti-arkisto\Sari Merilä

Somerolaisella Päivi Ällillä pyrkii haukotus esiin, sillä edellisyönä ovat yöunet jääneet vähiin. Someron katutanssien järjestelyt venyivät pitkälle iltaan, minkä jälkeen autopesulaa pyörittävä Älli lähti vielä kiillottamaan asiakkaan autoa.

Ihan hevillä ei Älliä saa pysymään katutanssien järjestelyistä poissa. Viime vuonna hän oli iltapäivällä tekemässä katutanssien viime hetken järjestelyjä ja palasi taas yöllä siivoamaan katuja tapahtuman jäljiltä. Siinä välissä Älli teki ruokaa ja leipoi seuraavana päivänä pidettyihin lapsen rippijuhliin.

– Ennen tapahtumaa on usein aikamoista hullunmyllyä, kun meillä kaikilla viidellä on myös oma yritys ja arki pyöritettävänä. Mutta enemmän tämä antaa kuin ottaa, Älli sanoo.

Meillä viidellä Älli viittaa tehoviisikkoon, joka on jo useamman vuoden kantanut päävastuun tänä kesänä 20 vuotta täyttävästä tapahtumasta. Viisikkoon kuuluvat Päivi Ällin lisäksi Elina Riikonen, Silja Kaija, Anne Laaksonen ja Heidi Mäkinen. Heistä Riikonen, Kaija ja Mäkinen pyörittävät kampaamoa ja Laaksonen kukkakauppaa.

Someron ensimmäiset katutanssit järjestettiin kaupungin pääkadulla Joensuuntiellä vuonna 2004. Takana on ollut alusta saakka paikallisista yrittäjistä koostuva Somero Sydämessä -yhdistys, joka aloitteli yhteistyötä jo vuonna 2003. Pitkään optikkoliikettä Somerolla pyörittänyt Ulla Hautamäki oli mukana ideoimassa ja järjestämässä ensimmäistä tapahtumaa.

– Jussin Baarin Antti Vaselius heitti, että tanssitaan kadulla ja minä haukoin henkeä, että oikeinko laitetaan pääkatu poikki. Siitä se kuitenkin lähti, ja yleisö piti tapahtumasta alusta asti, ensimmäiset kymmenen vuotta tapahtuman järjestelyissä mukana ollut Hautamäki toteaa.

Ilmaistapahtuma syntyi yrittäjien halusta kiittää asiakkaitaan. Sama periaate pätee edelleen, joten pääsymaksua ei kerätä.

– Katutanssit on somerolaisille ja Someron vapaa-ajanasukkaille todella tärkeä tapahtuma. Se on karnevaali, jota odotetaan. Ja mikä sopisi lava- ja musiikkipitäjänä tunnetun Someron kesätapahtumaksi paremmin kuin katutanssit, Hautamäki huomauttaa.

Yrittäjät Anne Laaksonen (vas.), Silja Kaija, Päivi Älli, Elina Riikonen ja Heidi Mäkinen (edessä) muodostavat myös tänä vuonna katutanssien tehonyrkin, joka kantaa päävastuun järjestelyistä. Kuvassa myös Rene ja Kusti Mäkinen. Kuva: SSS-arkisto\Kirsi-Maarit Venetpalo

Somero Sydämessä -yhdistyksen hallitukseen kuuluvat Päivi Älli, Elina Riikonen, Silja Kaija, Anne Laaksonen ja Heidi Mäkinen korostavat, että ilman monen yrittäjän yhteistyötä ei katutansseja olisi.

– Vaikka me hoidamme pääjärjestelyt, on muiden yrittäjien apu korvaamatonta, he painottavat.

Katutanssit eivät ole koskaan olleet pelkät tanssit, vaan koko perheelle suunnattu oheisohjelma on kuulunut aina mukaan.

– Tänä vuonna ohjelmaa on vielä aiempaa enemmän, sillä juhlavuoden kunniaksi olemme saaneet niin Someron kaupungilta kuin sponsoreilta aiempaa enemmän tukea. Tämän vuoksi aloitamme tapahtuman jo kello 16 eli tuntia aiemmin kuin ennen, Älli sanoo.

Lapsille on tarjolla muun muassa liikennepuisto, pientivoli, talutusratsastusta sekä Riesa-Pelle. Perinteiseen tapaan paikalla on erilaisia myyntipisteitä ja anniskelualue.

Musiikista huolehtii kolme eri kokoonpanoa, joiden välissä viihdyttää samba- ja rumpuryhmä. Illan aloittaa englantilainen Killerbeez, jonka jälleen vuorossa on Patrik Eriksson Bänd. Illan pääesiintyjä suosittu bilebändi Joku Paikallinen Bändi aloittaa kello 22.15.

Katutanssit sulkee jälleen Someron keskustan katuja. Joensuuntie ja torille johtava Hämeentie suljetaan kello 14.

Katutanssit Someron keskustassa lauantaina 5.8. kello 16–24.