Kolmen vuoden odottelu on ohi – Someron urheilukentän katsomon ja pukutilojen suunnittelu voi jatkua

1
Someron urheilukentän nykyistä katsomoa ei tarvitse suojella. Someron päättäjät pääsevät nyt miettimään, miten urheilukentälle järjestetään ajanmukaiset katsomo- sekä pesu- ja pukutilat. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Someron urheilukentän suunnittelu voi jatkua vuosien tauon jälkeen. Turun hallinto-oikeus hylkäsi toukokuussa katsomon suojelua koskevan valituksen eikä korkein hallinto-oikeus ole antanut Someron Rakennusperinne -yhdistykselle valituslupaa.

– Yritimme kyllä saada asiaa korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyyn, mutta valituksemme myöhästyi, yhdistyksen varapuheenjohtaja Eero Manni kertoo.

Someron Rakennusperinne pyysi alun perin Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta suojelemaan Someron urheilukentän vuonna 1963 valmistuneen puurakenteisen katsomon. Ely-keskus ei määrännyt katsomoa suojeltavaksi. Tämän jälkeen yhdistys valitti asiasta Turun hallinto-oikeuteen.

Katsomoasia ehti olla ely-keskuksen ja hallinto-oikeuden käsittelyssä kolme vuotta.

Someron urheilukentän kenttäosa juoksuratoineen, suorituspaikkoineen ja jalkapallonurmineen on valmis. Katsomon sekä puku- ja pesutilojen osalta tilanne on edelleen täysin auki.

Alkuperäinen kaupunginvaltuuston hyväksymä suunnitelma sosiaalitilojen viemisestä lukion väliaikaisiin tiloihin eli Soluun kaatui monen käsittelyn jälkeen pitkän poliittisen kädenväännön päätteeksi. Kentän vieressä sijaitseva Solu on jo myyty.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoo, että uudessa suunnittelussa lähdetään todennäköisesti hakemaan katsomoa, jonka yhteydessä on puku- ja pesutilat. Edellisessä suunnitelmassa nykyinen puukatsomo oli korvattu kevytrakenteisella katsomolla.

– Avista saadun tiedon mukaan yhdistetty ratkaisu helpottaa 30 prosentin valtionavustuksen saamista, Suikkanen huomauttaa.

Kaupungin pitää jättää avustusanomus tämän vuoden aikana, jos ensi vuonna halutaan päästä rakennustöihin. Kaupungin vt. tekninen johtaja Markus Älli ei halua kiirehtiä asian kanssa.

– Tekninen toimi tarvitsee ennen uuden suunnittelun aloittamista poliittisilta päättäjiltä linjauksen siitä, mitä he haluavat. Näin vältetään se, että asiat ajautuvat taas umpikujaan, Älli huomauttaa.

Myös Älli kannattaa katsomoa, jossa on puku- ja pesutilat.

– Katsomon alle jää hukkatilaa, joka kannattaa hyödyntää sosiaalitiloihin.

Lounais-Suomen aluehallintovirastossa urheilukentän avustusasiaa kommentoi somerolaisille tuttu mies. Someron kaupungin entinen tekninen johtaja Marko Mäkinen on nykyään Lounais-Suomen aluehallintoviraston liikuntatoimen ylitarkastaja. Urheilukentän suunnittelu työllisti Mäkistä vuosia Somerolla, nyt hän käsittelee kentän valtionavustuksia.

– Valtionavustuksen saamista edesauttaa varmasti se, jos katsomo ja sosiaalitilat ovat yhdessä. Erillinen katsomo on heikommalla, Mäkinen sanoo.

Somerolla on viime vuosien aikana selvitetty myös nykyisen katsomon kuntoa.

– Sosiaalitilat voisi mahdollisesti saada nykyiseen katsomoon pienellä laajennuksella, jos vanha katsomo halutaan saneerata, Älli arvioi.

Mäkinen huomauttaa, että valtiota kiinnostaa erityisesti kaksi asiaa, jos nykyisen katsomon korjaukseen haetaan rahaa.

– Katsomon täytyy olla käytössä vielä 15 vuoden päästä. Lisäksi katsomotilojen pitää olla esteettömät.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Nuija ja tosi Nuija
3 kuukautta sitten

Somerolla Tekninentoimi sentään kuuntelee päättäjiä, Salossa vapaa-aikajohtaja päätti että tehdään harjoitushalli vaikka päättäjät huhtikuussa halusivat että vanhan hallin uusiminen katsotaan ensin.