Tuhoisa tulipalo ajoi halikkolaistalon asukkaat vuodeksi evakkoon – poliisi epäilee rikosta

0
Parikymmentä vuotta vanha rivitalo tuhoutui korjauskelvottomaksi 8. toukokuuta. Kuva otettu vuorokausi tulipalon jälkeen. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Halikossa palaneen rivitalon asukkaat joutuvat odottamaan ensi kesään ennen kuin he pääsevät muuttamaan takaisin. Poliisi epäilee tulipalossa yhtä asukasta rikoksesta, joka olisi johtunut huolimattomuudesta.

– Tällä hetkellä ei ole syytä epäillä, että asiassa olisi mukana tahallisuutta, Salon rikoskomisario Jutta Store toteaa.

Storen mukaan tulipalo Maorlantiellä alkoi todennäköisesti tuhkakupista yhden asunnon takaterassilla. Store ei kuitenkaan kommentoi sitä, oliko kysymys huonosti tumpatusta savukkeesta.

Toukokuun alussa riehunut tulipalo aiheutti satojentuhansien eurojen vahingot. Kuuden huoneiston rivitalo on purettu perustusta myöten, ja uuden talon rakennustöiden toivotaan alkavan syksyllä.

– Valutöitä ei tarvitse tehdä, sillä vanha paalutus ja pohjarakenne pystytään käyttämään hyväksi, isännöitsijä Petri Mattila Op-Isännöinnistä kertoo.

Viranomaisilla oli alustava tieto tulipalon syttymissyystä jo onnettomuuspäivänä, mutta sitä ei kerrottu tuolloin julkisuuteen. Tiistaina Lounais-Suomen poliisi julkaisi tiedotteen, jonka otsikko oli ”Halikon rivitalopaloa tutkitaan yleisvaaran aiheuttamisena”.

– Tässä on tehty palonsyyntutkintaa ja haastateltu ja kuulusteltu ihmisiä. Jonkin aikaa vielä menee, sillä joitakin kuulusteluja on vielä tekemättä, rikoskomisario Store sanoo.

Palopaikalla poliisi teki teknistä ja taktista tutkintaa.

Epäilty kiistää syyllistyneensä rikokseen. Store on sanoissaan varovainen, eikä hän kerro edes sitä, onko epäilty nainen vai mies.

– Nämä ovat aina herkkiä asioita.

Kolme huoneistoa tuhoutui tulipalossa asuinkelvottomaksi ja kolme muuta kärsi vaurioita. Isännöitsijä Petri Mattilan mukaan asuntoyhtiöllä on oma vakuutus ja asukkailla kotivakuutukset, joista korvataan irtaimiston ja asumisen vahinkoja.

Tulipalon syttymishetkellä talossa oli sisällä neljä ihmistä. Kukaan heistä ei loukkaantunut. Evakkoon päätyneet asukkaat yrittävät hillitä raunioturismia ja väärien tietojen leviämistä.

– Me vähän sovimme, ettei kukaan meistä puhu mitään kenellekään, yksi heistä toteaa.

Rikosnimike yleisvaaran tuottamus tarkoittaa, että vaara johtuu tekijän huolimattomuudesta.

Kalajoella riehui vuosi sitten yli 200 hehtaarin metsäpalo, jota pelastuslaitos sammutti kahden viikon ajan. Käräjäoikeus tuomitsi yleisvaaran tuottamuksesta tuulivoimatyömaan työntekijän, joka oli jättänyt maastoon palavan savukkeen. Oikeus piti muita syttymissyitä epätodennäköisinä.

Seinäjokelainen mies puolestaan tuomittiin tänä vuonna hellan päälle jätetyistä pizzalaatikoista, joista syttyi vaarallinen tulipalo rivitalossa. Huolimaton ydinräjähderikoskin käsitellään yleisvaaran tuottamuksena.

Yleisvaaran tuottamuksesta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta.

– Oikeuden ratkaistavaksi jää, mikä on lopullinen näyttö, rikoskomisario Jutta Store toteaa Maorlantien rivitalopalosta.