Ammattiliitoilta uusia työtaistelutoimia ensi viikolle – työnseisaus muun muassa Olkiluodon ydinvoimalassa

0
Sähköliiton toimet koskevat muun muassa Olkiluodon ydinvoimalan ja Turku Energian työntekijöitä. LEHTIKUVA / Markku Ulander
Sähköliiton toimet koskevat muun muassa Olkiluodon ydinvoimalan ja Turku Energian työntekijöitä. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro ja Sähköliitto ovat kertoneet uusista työtaistelutoimista ensi viikolle.

Liitot järjestävät työnseisauksia, ulosmarsseja ja mielenilmauksia lukuisilla eri työpaikoilla Satakunnassa sekä Varsinais-Suomessa ensi keskiviikkona.

Teollisuusliiton ulosmarssit ja Sähköliiton työnseisaukset kestävät tunnin. Pron järjestämän mielenilmauksen pituutta ei ole kerrottu, mutta liiton tiedotteen mukaan mielenilmaus tarkoittaa käytännössä sitä, että työntekijät lähtevät pois töistä ennen työajan päättymistä.

Sähköliiton toimet koskevat muun muassa Olkiluodon ydinvoimalan ja Turku Energian työntekijöitä. Sähköliiton mukaan sähköntuotanto tai laitosten turvallisuus eivät kuitenkaan vaarannu.

Teollisuusliiton ulosmarssit koskevat puolestaan muun muassa laivanrakennusyhtiö Meyerin Turun-telakkaa ja Valmet Automotiven Uudenkaupungin sekä Salon akkutehtaita.

Teollisuusliitto sanoo kertovansa uusista ulosmarsseista lisää huomenna. Sähköliiton ja Pron tiedotteissa ei ole tällaista mainintaa.

Pro tukee SAK:laisten liittojen toimia

Pron mielenilmaukset järjestetään samoilla työpaikoilla kuin Sähköliiton ja Teollisuusliiton työnseisaukset sekä ulosmarssit. Ammattiliitto Pro on ammattikeskusjärjestö STTK:n jäsen. Sähköliitto ja Teollisuusliitto taas ovat keskusjärjestö SAK:n jäseniä.

SAK ilmoitti työtaistelutoimiin ryhtymisestä torstaina. Toimilla vastustetaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemia sosiaaliturvaleikkauksia ja työelämäheikennyksiä.

STTK ei ole tehnyt päätöstä työtaistelutoimista, mutta keskusjärjestöön kuuluva Pro kertoi torstaina, että ammattiliiton hallitus on päättänyt aloittaa mielenilmaukset. Pro aikoo toimia yhteistyössä muiden ammattiliittojen kanssa, jotka toimivat sen kanssa samalla alalla. Pron puheenjohtaja Jorma Malinen antoi perjantaina yhtenä esimerkkinä juuri Teollisuusliiton.

Liitot kertoivat jo eilen useista ensi viikolle suunnitelluista työtaistelutoimista. Ensimmäiset toimet alkavat tiistaina.

Eetu Halonen