Ammattiliittojen protestiviikot alkavat tänään – liikkeelle lähdetään Pohjois-Suomesta

0
Palkansaajajärjestöiltä on odotettavissa erilaisia protesteja kolmen viikon ajan kolmena päivänä viikossa eri puolilla Suomea.  LEHTIKUVA / RONI LEHTI
Palkansaajajärjestöiltä on odotettavissa erilaisia protesteja kolmen viikon ajan kolmena päivänä viikossa eri puolilla Suomea. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Ammattikeskusjärjestö SAK:n jäsenliitot sekä Ammattiliitto Pro aloittavat tänään työtaistelutoimet, joilla vastustetaan hallituksen kaavailemia sosiaaliturvaleikkauksia ja muutoksia työmarkkinoille.

Palkansaajajärjestöiltä on odotettavissa erilaisia protesteja kolmen viikon ajan kolmena päivänä viikossa eri puolilla Suomea. Tänään Painava syy -kampanjaan liittyvät protestit keskittyvät Pohjois-Suomeen.

Teollisuusliitto järjestää tunnin mittaiset ulosmarssit useilla työpaikoilla Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Ulos marssitaan esimerkiksi Nokian Ruskon toimipisteeltä Oulussa ja Skoda Transtechin vaunutehtaalta Otanmäessä.

SAK:n mukaan työtaistelutoimet on rajattu tavalla, joka mahdollistaa hätätyön, eivätkä ne vaaranna omaisuutta tai henkeä ja terveyttä.

Sähköliitto järjestää tiistaina tunnin kestävän työnseisauksen Stora Enson Veitsiluodon sahalla Kemissä. Työt lopettavat tunniksi myös Caverion Industrian palveluksessa olevat sähköliittolaiset, jotka työskentelevät Kemijoki Oy:n vesivoimalaitosten huolto-, kunnossapito- ja investointitöissä.

Ammattiliitto Pro on mukana ilmaisemassa mieltä samoilla työpaikoilla kuin Teollisuusliitto ja Kemijoki Oy:ssä Sähköliiton tavoin. Ammattiliitto Pro on ammattikeskusjärjestö STTK:n jäsen.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jakaa Oulussa Rotuaarin lavalla Painava syy -kampanjaan liittyvää materiaalia, kertoo JHL verkkosivuillaan.

”Toivomme, että nämä toimivat”

Palkansaajaliittoja hiertää esimerkiksi hallituksen suunnittelema lakkojen rajoittaminen, paikallisen sopimisen lisääminen ja työttömien ansioturvan heikentäminen.

– Jos nämä toimet eivät toimi, niin siinä vaiheessa meidän on mietittävä seuraavaa ruuvinkiristystä. Toivomme, että nämä toimivat, sanoi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen viime viikolla tiedotustilaisuuden yhteydessä.

Protesteja järjestetään myös keskiviikkona ja torstaina. Työtaistelutoimista kerrotaan neljä päivää etukäteen. Uusista työtaistelutoimista on odotettavissa tietoa seuraavan kerran perjantaina, selviää SAK:n verkkosivuilta.

Emmi Tilvis