Annika Saarikon mielipide: Hoitajat voisivat ryhtyä yrittäjiksi – Ehdotan alueellista kokeilua

5
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ehdottaa mielipidekirjoituksessaan, että hoitajat voisivat halutessaan tehdä sairaaloissa töitään toiminimellä viran sijaan. Kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Jokaisella hyvinvointialueella keskustellaan nyt rahojen riittävyydestä suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluihin. Alueiden päättäjät, viranhaltijat, sairaat, vanhukset ja läheiset ovat kohtuuttoman edessä.

Hyvinvointialueiden perustaminen oli välttämätöntä. Uutta perusratkaisua ovatkin vuosien varrella kannattaneet niin kokoomuslaiset, perussuomalaiset, keskustalaiset kuin demaritkin. Ratkaisu vain tehtiin 15 vuotta liian myöhään. Nyt alueille pitäisi antaa työrauha.

Mikä on Orpon hallituksen vastaus koronan aiheuttamaan hoivavelkaan ja yleiseen kustannusten nousuun? Hallitus tekee lähipalveluihin miljardiluokan leikkauksen. Erikoissairaanhoitoa keskitetään, hoitajien määrää vanhusta kohden vähennetään, vammaisten palveluista säästetään ja asiakasmaksuja nostetaan.

Samalla aikaan uusi hallitus jakaa veroalen, jonka suurin hyötyjä on 14 000 euron kuukausituloilla elävä. Laskun maksaa palveluita tarvitseva toinen suomalainen.

Tätä Orpon pakettia Keskusta ei hyväksy.

Hallituksen pitäisi antaa hyvinvointialueille reilu mahdollisuus tasapainottaa budjettinsa. Rahaa säästävät uudet toimintatavat ovat täysin mahdollisia, mutta vaaditussa kahdessa vuodessa muutos ei synny. Hätäilemällä aikaan saadaan vain suljettujen terveysasemien sekä pidempien hoitojonojen Suomi.

Mikäli kohtuullistamista alijäämäsäännöstöön ei tehdä, alueiden päättäjät pakotetaan palveluidentappotalkoisiin. Hyvinvointialueen ydin pitäisi olla peruspalvelujen vahvistamisessa: Hoitoon pääsyssä, perhekeskuksissa ja inhimillisissä vanhusten hoivakodeissa.

Keskusta haluaa jatkaa sellaisia uudistuksia, joissa ihmisten tarpeet eivät unohdu. Kivijalkapalveluihin ei pidä puuttua, ellei hyvinvointialue turvaa vähintään vastaavan tasoisia palveluja kuntalaisille muulla tavoin, esimerkiksi liikkuvina palveluina. Uskomme digin ja etävastaanottojen säästävän sekä potilaiden aikaa että yhteiskunnan rahaa, mutta muutosta ei voi aloittaa valoja sammuttelemalla. Hyvinvointialueen palveluiden on oltava läsnä jokaisessa kunnassa myös fyysisenä pisteenä. On oltava ovi, jonka avaamalla pääsee palveluiden piiriin.

Lähipalveluista keskusteltaessa on huomioitava päätösten pitkän aikavälin vaikutukset. Tämän päivän säästö voi olla huomisen kova kustannus.

Henkilökuntapula ei välttämättä ratkea keskittämisellä eikä jono lyhene toimipisteitä vähentämällä. Kynnys lähteä lääkäriin nousee, kun välimatka kasvaa. Vaivat pahenevat ja hoito kallistuu.

Tarvitaan ripeää uudistamista lähipalvelut turvaten. Esimerkiksi terveydenhuollon osaajille olisi järkevää mahdollistaa työ ammatinharjoittajamallilla kalliiden ostopalveluiden sijaan. Esitän asiasta alueellista kokeilua.

Fiksua olisi myös siirtää Kelan maksamat matkakorvaukset hyvinvointialueiden vastattavaksi. Silloin hyvinvointialue ei voisi siirtää taksirallin laskua valtion maksettavaksi, vaan vastuu kokonaisuudesta olisi yksissä käsissä.

Tärkein voimavara on henkilöstö. Odotan sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolta todellisia toimia henkilöstöpulan helpottamiseksi. Osaajia on riittävästi, kunhan he vain haluaisivat työskennellä sote-alalla. Järkevää olisi myös vahvistaa työperäistä maahanmuuttoa, eikä haitata sitä kuten hallitus nyt kaavailee.

Annika Saarikko

aluevaltuutettu, Varsinais-Suomi

keskustan puheenjohtaja

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kari
5 kuukautta sitten

Järjetöntä lähteä liki 100km päähän tekemään 5 min puhallustesti, joka tehtiin ennen 3km päässä paikallisessa TK:ssa

keijo.k
5 kuukautta sitten

Onko tämän ulostulon taustalla se että, yrittäjän hommat on vieläkin helpompi lopettaa, vaiko työnantajapuolen velvotteiden täysi poistaminen? Kuvittelevatko poliitikot että kansaa pystyy mielin määrin vedättämään. Ymmärrän että ajatteluun tarvitaan määrätynlaiset ”värkit”. Jos niitä on, niin mikä estää niiden käytön?

Tosi on
5 kuukautta sitten

Tällä saataisiin Ay liike polvilleen kun entiset työntekiät muuttuisi yrittäjiksi.
Tekisivät palvelusopimuksen. Asiakkaansa kanssa.
Kannatettava ajatus kaikille aloille.

Tammisiltalainen
5 kuukautta sitten

Saarikko ulostulollaan ilmeisesti petaa paikkaa oikeistohallituksessa kun persut heitetään pihalle. Ei kaikista ole yrittäjiksi, ei kykyjensä eikä halujensa puolesta.
Nyt tosiaan huomaa millaisen virheen Marin teki kun otti kepulit hallitukseen. Kepulit ajoivat koko ajan kaksilla rattailla ja työttömät saivat kylmää kyytiä. Aktiivimalli 2 oli kepulien hanke (Sipilä 2.0). Seuraus on, että yritykset eivät enää ilmoita avoimista paikoistaan julkisesti kun saavat pakkohakemusten tulvan. Vuokrafirmat pääsevät vetämään välistä.

Syrjivää?
5 kuukautta sitten

Miksi vain hoitajat yrittäjiksi? Miksi ei keskusta saman tien pistä lääkärit yrittäjiksi? Laitoshuoltajat yrittäjiksi? Osastosihteerit yrittäjiksi? jne. Saataisiin ainakin palkkakulut pienemmäksi eikä näin ollen syrjisi vain yhtä ammattiryhmää sairaaloissa.

Tosin kun sairaaloiden työntekijöistä on pula muutenkin, niin kysynnän ja tarjonnan laki nostaa puolestaan sairaaloiden ostopalveluiden kuluja kun hoitajat voivat myydä työpanostaan kiskurihintaan. Taitaa tämä Annikan kokeilu päätyä paljon kalliimmaksi vaihtoehdoksi kuin hän ajatteleekaan.