
SDP:n puheenjohtajaksi hiljattain valittu Antti Lindtman pitää useita hallituksen linjauksia moraalittomina.
– Nykyhallitus on rakentamassa poliittisten lupausten pettämisen Suomen ennätystä. Timo Soinikin kalpenee tässä vertailussa, jyrähti Lindtman lauantaina Salon syysmarkkinoilla.
Hallitusohjelmassa on sitouduttu siihen, että polttoaineen pumppuhinnat eivät nouse hallituksen toimesta.
Tähän Lindtman ei usko.
– Pelkäänpä, ettei suurin osa autoilijoista huomaa ensi vuonna bensaveron alennusta millään tavoin.
– Pienet marginaaliset muutokset ovat muissakin valtioissa tupanneet kohdentumaan väliportaisiin: jakelijoille, tukkureille tai öljyntuottajavaltioiden kukkaroihin.

Bensiinin litrahinta olisi joidenkin autoalan laskelmien mukaan voinut nousta ensi vuonna jopa viitisenkymmentä senttiä. Se johtuu fossiilisten polttoaineiden kallistumisesta.
Nykyhallitus aikookin laskea polttoaineveroa, ja samalla kompensoida jakeluvelvoitteen nousua.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) totesi perjantaina Salon syysmarkkinoilla, ettei polttoaineveron laskua olisi tapahtunut ilman nykyhallitusta.
Lindtman suhtautuu Tavion lausuntoon kriittisesti.
– Nämä ovat vaihtoehtoisen todellisuuden väittämiä. Kehottaisin nykyhallitusta ottamaan vastuun siitä, laskeeko litrahinta todella. Autoilijoita kiinnostaa vain se lukema, mitä pumpulla näkyy.

Lindtman tuomitsee rankasti matkakuluvähennysten muutokset, joita hallitus aikoo tehdä.
Polttoaineen valmisteveron lasku ei nimittäin riitä korvaamaan matkakuluvähennysten muutoksia.
– Tästä pienestä polttoaineen valmisteveron alennuksesta ei jää mitään plussan puolelle, väliportaat siitä vain hyötyvät.
– Sen sijaan työmatkavähennysten kiristyminen voi tehdä jopa 400 euron loven työssäkäyvän vuosimenoihin.
SDP ei olisi Lindtmanin mukaan peukaloinut työmatkavähennyksiä.
– Ihmiset eivät voi välttää työmatkakuluja. Emme nostaisi näin rajusti pakollisten ajomatkojen hintaa.
Lindtman arvioi autoiluun kohdistuvien etujen muuttuvan lopulta karvaaksi yllätykseksi hallituspuolueiden äänestäjille.
– Varmasti moni miettii ensi vuonna, äänestivätkö he todella tällaisten asioiden puolesta.
Tiestön ja raideliikenteen ylläpitämiseen kohdistuvat satsaukset Lindtman näkee onnistuneina.
Hallitusohjelman maininta Tunnin junan rahoituksesta on SDP:n puheenjohtajan mielestä loistava.
– Suomessa liikutaan paljon vähemmän raiteilla kuin muualla Euroopassa. Uusien yhteyksien kehittäminen on erittäin tärkeää.
Liikenteessä tulee Lindtmanin mukaan edetä ”kaikilla sektoreilla kohti päästöttömyyttä”.
Siksi Tunnin junan tärkeimpänä tehtävänä tulevaisuudessa on hänen mielestään tukea muita liikkumismuotoja.
– Juna antaa vaihtoehdon ja mahdollistaa sujuvamman työssäkäynnin. Samalla se tuo Helsingin, Espoon ja Salon lähemmäs toisiaan.
Tunnin junan kustannuspuolta Lindtman ei pysty tarkentamaan, sillä hänenkin tietonsa perustuu hallitusohjelman 460 miljoonan euron pääomituspäätökseen.
– Tässä hankkeessa on tärkeää huomioida, että hyödyt Tunnin junasta tulevat koko Suomen käyttöön. Hallitus hakee rahoittamiseen tarkemman ratkaisun.

Lindtmanin mielestä hallituksen pöyristyttävimmät linjaukset liittyvät ulkomaiseen työvoimaan sekä sosiaaliturvan leikkauksiin.
Erityisesti kolmen kuukauden ”maastapotkimispäätöksestä” Lindtman on huolissaan.
– Kannatan työnteon edistämistä, mutta kukaan meistä ei ole vain työntekijä. Monilla on läheisiä ja perhettä – eihän kukaan uskalla rakentaa elämäänsä Suomeen näin tiukan maastapoistumisvelvoitteen pelossa.
– Joka ikinen valtio kilpailee esimerkiksi pätevistä hoitajista. Meidän nimenomaan pitäisi houkutella tänne ulkomaista työvoimaa, eikä todellakaan karkottaa.
Siksi Lindtmanin mielestä ”hallituksen tulisi tehdä pikainen päätös luopua kolmen kuukauden maastapoistumisvelvoitteesta”.
Työntekijöitä pitäisi Lindtmanin mukaan houkutella kaikille niille aloille, joissa tarvetta on. Perussuomalaisten edistämää politiikkaa lähinnä asiantuntijoiden palkkaamisesta hän vieroksuu.
– En lähtisi arvottamaan ihmisiä palkkakuitin perusteella.
Loppusyksystä oppositiopuolueet julkaisevat esityksensä siitä, miten valtion rahoja tulisi käyttää ensi vuonna.
Lindtmanin mielestä samoihin säästöihin pääsee ”inhimillisemmilläkin ratkaisuilla”.
– Nyt esimerkiksi osa-aikatöitä tekevä, alle 2 000 euroa kuussa tienaava yksinhuoltaja menettää kaikkein eniten. Sen sijaan hyvätuloiset saavat ennennäkemättömän suuret verokevennykset.
Työttömyysturvan, lapsikorotusten ja asumistuen leikkaukset kohdistuvat Lindtmanin mukaan samoihin perheisiin.
Sitä hän ei usko hallituspuolueiden ymmärtävän.
– Hallitus ei ole arvioinut, miten monien leikkausten ansaan yksittäinen perhe uhkaa joutua.
SDP:n puheenjohtajalle kysymys. Miksi äänestäjät eivät olleet tyytyväisiä viher/vasemmisto hallituksen toimintaan viime kaudella ja se näkyi viime vaaleissa. Johannes Virolaisen totemus ”Kansa on äänestänyt pulinat pois” eiköhän se pidä tänäpäivänäkin paikkaansa.
Äänestäjät nimenomaan olivat tyytyväisiä edelliseen hallitukseen, sillä se sai äänestäjiltä yhteensä enemmän ääniä kuin nykyinen hallituspoppooo. Kokoomus sai puolueena eniten ääniä, ja sen takia se lähti muodostamaan hallitusta.
Niin tuntuu ottavan ymmärtäminen koville, miksei edellinen hallitus ole nykyinen hallitus jos kerran siihen oltiin niin tyytyväisiä!?
Vasemmiston periaate on että otetaan velkaa kyllä joku sen joskus maksaa. Eli käsi koko ajan toisten taskussa.
Tuon paremmin asiaa tuskin voi ilmaista. SDP:stä on tullut varsinainen mielensäpahoittaja-porukka, jolle ei kelpaa mikään, mitä hallitus esittää ja päättää, vaikka varmasti sisimmässään ovat asioista samaa mieltä. Vaalitappio ottaa koville. Tuo asenne ei kylläkään tämän maan asioiden hoitoa edistä.
Vappusatasta ei ole vieläkään näkynyt.
Eikä tule näkymään sama koskee Harakan lupaamaa poltonesteiden kompensaatiota vähävaraisille ”tulee näkymään tilillä”!?
Samoin olisi käynyt jos SDP olisi saanut jatkaa, tosin pumppuhinnat olisivat vielä kovempia jakelutavoitteen noston myötä noin 50 stn enemmän. Mitäpä Lindtman tähän tuumaa!?
Raha tulee seinästä, sähkö pistorasiasta, maito kaupasta, telttailla saa kaduilla, politiikka ei oikeen toimi.
Presidentti taannoisessa puheessa sanoi että velka pitää aina maksaa takaisin.
Eikö joku vasemmisto poliitikko sanonut ettei valtion velkoja tarvitse maksaa takaisin oliko se tämä Li Andersson.
Sosialistit käyttävät AY-liikettä terrorisoimaan yhteiskuntaa.
Ay-liikettä tarvitaan kyllä työehtojen ylläpitoon, muttei politiikan tekoon työmailla ja pakottamiseen vasemmistolaiseen ajatteluun
Kokomuus ja persut kyykyttää nyt oikein kunnolla ja aivan varmasti äänestäjät palkitsevat seuraavissa vaaleissa. Hauskinta on se, että varsinkin persulaisissa on heitä, joihin hallituksen kepitys osuu kovimmin. Persut näyttäytyy puolueena joka nöyristelee kokkareille, renkipuolue 🙂
Nämä hallituksen ns. heikentämistoimet eivät vaikuta juurikaan mitenkään normaaliin työntekijän arkeen. Perustelut voi katsoa eilisestä Ylen ykkösaamu ohjelmasta.
Samaa mieltä. Ja Antti Lindtman tietää kyllä ihan varmasti, että Suomen hallitus ei voi vaikuttaa esimerkiksi polttoaineiden maailmanmarkkinahintoihin.
Mutta hallitus kykenee vaikuttamaan yli 70 % polttoaineen vähittäismyyntihinnasta eli veroihin. Mikseiköhän Lindtmanin puolueen hallitus vaikuttanut?
Ei ne luvanneet laskea bensan hintaa,vaan persut.
No, eipä taida koskea töihin pyöräilijää kovinkaan paljon bensan hinta!?
Mitähän se Harakka lupasi ja siis ministerinä? Jos ehdokas ”lupaa”, niin se tarkoittaa toimia vasta jos tulee valituksi. Nyt myös jakeluvelvoitetta muutetaan, asia jota demarit eivät saaneet aikaiseksi kuin kalliimpaan suuntaan. Lindtmanin puheet ovat oikeastaan aika härskejä kun muistelee mitä he saivat aikaan neljässä vuodessa.
Purralle ja Orpolle tsemppiä talouden tasapainotukseen ja en ole ikinä äänestänyt persuja.
Edellinen hallitus vähensi jakeluvelvoitetta, 2020 jakeluvelvoite oli 20 %,
2021 18 %, 2022 12 %, 2023 13,5 %. Vuoden 2020 velvoite oli Sipilän johtaman hallituksen päätös, hallituksessa olivat myös kokoomus ja persut. Minkä verran nykyhallitus on vähentämässä jakeluvelvoitetta?
Minusta 13,5 on enemmän kuin 12, vai kuinka? 2024 se olisi 28% edellisen hallituksen päätöksin mutta nykyinen hallitus suunnittelee nykyisen prosentin (13,5) jatkumista myös ensi vuodeksi.
Minusta 13,5 on vähemmän kuin 20, mitä yrität selittää, on se kuitenkin vähemmän kuin Sipilän hallituksen 20 %. Sipilän hallituksen yksimielinen päätös oli, että jakeluvelvoite on 2020 20 %, 2024 24 % ja 2029 30%. Hallituksessa olivat myös Kokoomus ja Persut. Edellinen hallitus laski jakeluvelvoitteen määrää oleellisesti. Kait jokainen ymmärtää, että polttoaineen hinnan muutokset ovat lähinnä riippuvaisia maailmanmarkkinoiden hinnoista sekä euron ja dollarin välisistä valuuttakursseista.
Kyllä tässä nyt varmaan on kysymys mikä tilanne on nyt ja oli silloin. Ei tätä voi näin yksinkertaisesti verrata. Mailmanmarkkinat hinnat ja elämisen kustannukset on tekijä mikä tähän vaikuttaa. Osa maailmanmarkkina hinnasta on itse aiheutettua ja osa pakotteista.
Ei kannata unohtaa, että polttoaineen hinnasta on noin 70% kotimaisia veroja, joista päätetään täällä, ei maailmanmarkkinoilla.
Ei sitä voikaan niin yksinkertaisesti verrata, kirjoitin pelkästään siitä, mitä Sipilän hallitus päätti. Tilanteet muuttuvat koko ajan. Edellinen hallitus laski jakeluvelvoitetta, eli tämä ihmellinen vouhotus polttoaineiden hinnoista persujen taholta on ollut naurettavaa, varsinkin kun he olivat päättämässä vuoden 2020 jakeluvelvoitteesta.
Kuten sanoin jo aiemmin, suurin vaikutus on maailmanmarkkinoiden hinnoilla sekä valuuttakursseilla. Eiköhän se ole itsestään selvää. Hinnat nousevat kun kysyntä ylittää tarjonnan. Eiköhän tämäkin ole aivan selvää markkinataloudessa. Persut tosin huomasivat vasta hallitusvastuuseen päästyään markkinahintojen vaikutuksen (Purra ei tiennyt asiasta aiemmin). Jotkut ko. puolueen ehdokkaat jopa kiroilivat vaalimainoksissan polttoaineiden hintaa, aivan kuin se olisi ollut edellisen hallituksen vika.
Mikä osa maailmanmarkkinahinnasta on itse aiheutettua? Miksi ei voi verrata, perustele kun tiedät.
Pakotteet ja niihin mukaan meneminen on itse aiheutettua.Ei politiikkaa saisi niin pahasti sotkea kaikkeen mukaan. Muistakaa, että kaikkin sotiin pitää tästä lähtien laittaa pakotteet. Koska milloinkaan ennen ei ole laitettu. Nyt kun Ukrainan presidentti saa vielä Nobelin rauhanpalnnon rauhan edistämisestä maailmalla.
Muksi Purra ei tiennyt asiaa ennen vaaleja, kun lupasi laskea bensan hintaa? Eduskunnan kyselytunnilla selitti asiaa kuin olisi aina tiennyt mutta unohtanut kertoaJa miten YLE,stä on tullut salonkikelpoinen persujen mielestä,kun ennen vaaleja koko laitos oltiin sulkemassa,takinkääntö jatkuu monella oksalla.
Luitko mitä kirjoitin, ehdokas sanoo toimivansa jos tulee valituksi, ei se ole mikään vakuus. Miten ministerivastuulla Harakka?
Miten muuten ne rantatontilla toimivat huolintaliikkeet Satamakadulla? Ei kannattaisi inttää ennenkuin tietää, vai mitä Marko?
Niin, mitä niistä?
Niin, ikävät asiat tai väärät väitteet eivät poistu mihinkään vaikenemalla kuin ehkä Forssan puoluekokouksessa.
Satamakadulla on edelleen samat firmat ja pyörätie kulkee edelleen tien vieressä,ei jokirannassa ,eikä ihan heti kuljekkaan.Olenko nyt demarien jäsen? Aika moneen puolueesseen on nämä vakikommentoijat mut naittaneet mut onneksi ei persuihin! Vääristä väitteistä voit kysyä itseltäsi kun olet asiantuntija.
Käy katsomassa sitä jokirannan kävelytietä penkkeineen siitä Salon Vene ja Koneesta Sokerisillalle, viime viikolla se siinä oli, olisiko viikonloppuna kadonnut?
Se ei ole pyörätie, vaan hiekkapolku, tyyliin esteetön ja on siellä penkkikin. Kyltissä lukee, ei talvikunnossapitoa. Pyörätie kulkee edelleen tien vieressä aina veneenlaskupaikalle asti. Salolaiset tietää, hesalaiset ei. Kuka kinaa turhista ja kuka nyt onkaan hieman väärässä?
Mutta sitähän ei voinut tehdä kun huolintaliikkeillä (onko muuten Salossa ensimmäistäkään?) on rantatontit.