Assefa murskasi naisten maratonin ME:n: ”Halusin juosta maailmanennätyksen, mutta en osannut edes kuvitella, että aika alittaisi 2.12:n”

0
Etiopian Tigist Assefa juoksi voittoon ajalla 2.11.53. LEHTIKUVA/AFP
Etiopian Tigist Assefa juoksi voittoon ajalla 2.11.53. LEHTIKUVA/AFP

Miesten maratonilla juoksijoiden odotetaan rikkovan lähivuosina kahden tunnin haamurajan, mutta naistenkin maratonilla maailmanennätys kohenee kovaa tahtia. Etiopialainen Tigist Assefa paransi sunnuntaina naisten maailmanennätystä yli kahdella minuutilla, kun hän juoksi Berliinissä voittoon ajalla 2.11.53.

Assefa on kehittynyt 42,195 kilometrin matkalla nopeasti, sillä sunnuntainen maraton oli hänelle vasta uran kolmas. Assefa, 29, on entinen 800 metrin juoksija.

– Halusin juosta maailmanennätyksen, mutta en osannut edes kuvitella, että aika alittaisi 2.12:n, Assefa sanoi.

Naisten entinen ME oli kenialaisen Brigid Kosgein 2.14.04 Chicagon maratonilta neljän vuoden takaa. Omaakin ennätystään Assefa kohensi roimasti, sillä viime vuonna hän juoksi Berliinissä ajan 2.15.37. Silloin hänen voittonsa oli yllätys, mutta ei enää.

Edellisen kerran naisjuoksija oli tehnyt Berliinissä maratonin ME:n 22 vuotta sitten, jolloin asialla oli Japanin Naoko Takahashi ajalla 2.19.46.

Sunnuntaina Berliinissä toiseksi juossut Kenian Sheila Chepkirui hävisi voittajalle lähes kuusi minuuttia.

Kipchoge ohitti legendan voitoissa

Miesten maratonilla ME-mies, kenialainen Eliud Kipchoge voitti Berliinissä ennätyksellisesti viidennen kerran ylitettyään maalilinjan ajassa 2.02.42.

Maratonilla kaksi olympiakultaa juosseen Kipchogen ME on 2.01.09 viime vuodelta Berliinistä.

– Odotin parantavani ME-aikaa, mutta pystyn elämään sen kanssa, ettei tavoite onnistunut, Pariisissa kolmatta peräkkäistä olympiakultaa tavoitteleva Kipchoge sanoi.

Hän voitti maratonin Saksan pääkaupungissa myös vuosina 2015, 2017 ja 2018. Etiopian juoksijasuuruus Haile Gebrselassie voitti Berliinissä neljä kertaa.

Tänä vuonna Kipchoge sai eniten vastusta maanmiehestään Vincent Kipkemoista, joka hävisi 31 sekunnilla.