”Asuntomarkkinoiden alennusmyynnit jatkuvat, mutta lisäaleja on enää vähän luvassa”

0
Eniten asuntojen hinnat laskivat viime vuodesta pääkaupunkiseudulla. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Eniten asuntojen hinnat laskivat viime vuodesta pääkaupunkiseudulla. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Asuntomarkkinoilla nähty hintojen lasku on päättymässä ja markkinoita painavat tekijät ovat helpottamassa, arvioi Nordea asuntomarkkinakatsauksessaan. Asuntojen hintojen nousua joudutaan Nordean mukaan kuitenkin odottamaan ensi vuoteen.

Asuntojen hinnat ovat pääkaupunkiseudulla Nordean mukaan vielä hetken aikaa laskussa, mutta hintojen lasku on jo tasaantunut muissa isoissa kaupungeissa, kuten Tampereella, Turussa ja Oulussa.

– Asuntomarkkinoiden alennusmyynnit jatkuvat, mutta lisäaleja on enää vähän luvassa, kirjoittaa Nordean ekonomisti Juho Kostiainen katsauksessa.

Koko tämän vuoden osalta Nordea odottaa asuntojen hintojen laskevan koko maassa kuusi prosenttia ja pääkaupunkiseudulla kahdeksan prosenttia.

Nordean mukaan etenkin pienten asuntojen heikko kysyntä jarruttaa koko markkinaa, kun suurempaan asuntoon vaihtajilla kestää kauemmin saada nykyinen asunto kaupaksi. Samaan aikaan kuluttajien asunnonostoaikeet ovat Nordean mukaan pysyneet matalalla tasolla. Asuntolainahakemuksien määrä on noussut, mutta lainoja ei nosteta entiseen malliin.

Korkotason odotetaan laskevan ensi vuonna

Nordean mukaan koronnostojen odotetaan olevan nyt takanapäin, mutta ensimmäistä ohjauskorkojen laskua saadaan odottaa pitkälle ensi vuoteen. Nordea odottaa ohjauskoron laskevan ensi vuoden loppuun mennessä kolmeen prosenttiin nykyiseltä neljän prosentin tasolta.

Nordean mukaan myös muut asuntojen hintoja painaneet tekijät eli kuluttajien heikko luottamus, heikentynyt ostovoima ja voimakkaan rakentamisen myötä kasvanut tarjonta ovat vaimenemassa. Odotettavissa oleva työllisyystilanteen heikkeneminen talven aikana kuitenkin jarruttaa Nordean mukaan asuntokysyntää ja pitää hintakehityksen maltillisena.

– Korkotason odotetaan laskevan ensi vuonna, mikä tukee asuntojen hintakehitystä. Ennustamme asuntojen hintojen nousevan ensi vuonna noin prosentilla koko maassa, mikäli korkojen lasku toteutuu odotetusti ja ohjauskorko olisi kolmen prosentin tuntumassa ensi vuoden lopulla, Kostiainen kertoo.

Johanna Latvala