Australia ja Uusi-Seelanti tulevat keskelle Saloa – viisi vuotta tyhjänä ollut ravintolakiinteistö avaa ovensa ensi viikolla

0
Down Under Bar henkii Isaac Visserin kotimaan, Uuden-Seelannin, tunnelmaa. Visser päätyi alun perin Suomeen, kun hänen veljensä avioitui suomalaisen naisen kanssa. – Rakastuin Suomeen ja sen ihmisiin. Pidin siitä, että täällä on niin rauhallista, kuvailee Visser, joka koulutti kotimaassaan poliiseja. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Pitkään pimeänä ollut ravintolakiinteistö Kirkkokadun ja Helsingintien kulmassa herää eloon lauantaina 7. lokakuuta. Silloin siinä avaa ovensa Down Under Bar, jonka tavoitteena on tuoda Saloon lämmin tuulahdus Australiasta ja Uudesta-Seelannista.

– Tiedän, millainen on Suomen kesä ja millaisia ulkoilmaihmisiä suomalaiset ovat kesällä. Yritämme luoda sitä samaa tunnelmaa tähän ravintolaan ympäri vuoden, kertoo toinen ravintolan perustajista, Isaac Visser.

Kiinteistössä on toiminut useita yökerhoja, ja viimeisenä siinä sulki ovensa Monaco Night Club kesällä 2018. Kiinteistön ikkunat ovat olleet pitkään mustaksi teipattuja, mutta nyt tilanteeseen tulee muutos. Ikkunat avataan, ja baarin ikkunapöydistä voi katsella kadulle.

– Haluamme tänne luonnonvaloa, joka on suomalaisille erityisen tärkeää, koska ison osan vuodesta sitä on niin vähän, Visser sanoo.

Ravintolan sisätilat olivat aiemmin hyvin mustat, mutta nyt niihin on tuotu aurinkoisia värejä. Baarissa on rantaravintolan tunnelmaa, ja monet yksityiskohdat johtavat ajatukset Australiaan ja Uuteen-Seelantiin, Isaac Visserin kotimaahan. Seinää koristaa australialainen didgeridoo, baaritiskillä ilahduttavat koala ja kiivilintu. Tanssilattian taustaseinään on maalattu Sydneyn satama kuuluisine oopperataloineen. Ja kynnysmatoissa on tietenkin lampaiden kuvia.

– Niistä minulle tulee kodikas olo, Visser naurahtaa.

Katutason ravintolan tanssilattiaa koristaa spraymaalilla taiteiltu maisema Sydneystä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Isaac Visser on perustamassa ravintolaa yhdessä Iwan Harriesin kanssa. Ravintolan toimintaa alkaa pyörittää Ella Tuomaala.

Visser piti Harriesin kanssa yhdeksän vuoden ajan Turussa Aussie Baria, jonka nimen Visser sittemmin vaihtoi The Boatiksi. Kaksikko omisti Turussa myös The Kiwi -ravintolan. Nyt Aussie Barin valomainos kököttää Down Under Barin toisen kerroksen lattialla.

– Aion laittaa sen tänne jonnekin koristeeksi, Visser kertoo.

Down Under Bar toimii kahdessa kerroksessa niin kuin aiemmatkin näissä tiloissa toimineet ravintolat. Ensimmäisen kerroksen remontti alkaa olla valmis, mutta toisessa kerroksessa työt ovat vielä kesken. Kaikki pyritään kuitenkin saamaan valmiiksi avajaispäivään mennessä.

Ensimmäiseen kerrokseen tulee baari, josta saa ruokaa, jossa voi katsoa urheilua ja josta löytyy myös tanssilattia. Baari tulee olemaan avoinna viitenä päivänä viikossa.

Yläkertaan tulee yökerho, joka on auki vain perjantai- ja lauantai-iltaisin. Sen aukioloista päätetään sen mukaan, kuinka tila saavuttaa suosiota. Lisäksi toiseen kerrokseen remontoidaan vip-tila, jota voi varata yksityistilaisuuksia varten. Se valmistuu entisiin karaokebaarin tiloihin.

– Olen muutaman yön kiertänyt Salossa ja todennut, että yöelämä on täällä aika hiljaista. Tarkoituksemme ei ole viedä asiakkaita muilta salolaisravintoloilta, vaan luoda ihmisille halua jäädä Saloon, ettei täältä lähdettäisi niin helposti ravintolaan Turkuun ja Helsinkiin, Visser kuvailee.

– Tahdomme tuoda Salon keskustaan lisää elämää ja myös työpaikkoja. Kun ravintolan molemmat kerrokset ovat käytössä, se tarjoaa 10–15 työpaikkaa, hän mainitsee.

Baaritiskillä ilahduttaa koalakarhu. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Visser toteaa, että Suomessa on totuttu jaottelemaan ravintolat ruokaravintoloihin ja alkoholin anniskeluun keskittyviin baareihin.

– Me yritämme rikkoa sitä rajaa ja yhdistää ne, hän kertoo.

Down Under Barin katutasosta on tulossa Visserin mukaan rento paikka, jonne ihmiset voivat mennä töiden jälkeen tapaamaan toisiaan ruuan, kahvin tai lasillisen parissa. Ruokalistalle tulee burgereita, salaatteja, fish and chipsejä ja erilaista sormiruokaa. Paikan toivotaan houkuttelevan myös perheitä. Keskiviikkoisin ja torstaisin asiakkaita viihdyttävät toisinaan trubaduurit.

– Emme keskity tiettyyn ikäryhmään, vaan tavoitteena on, että sovimme kaikille, Visser kuvailee.

Yläkerran yökerhossa tulevat soimaan tämän päivän hitit, mutta muutaman kerran vuodessa tarkoitus on pitää myös retroteemailtoja +40-ikäisille

Down Under Bar avautuu keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin klo 16 ja lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14. Keskiviikkoisin ja torstaisin paikka on näillä näkymin avoinna noin puoleenyöhön asti ja perjantaisin ja lauantaisin aamuneljään. Sunnuntaisin ovet sulkeutuvat iltakymmeneltä.

– Moni kysyy, miksi perustamme ravintolan juuri Saloon. Minä vastaan, että miksi ei. Salon sijainti on hyvä, ja asukaspohjaa on yli 50 000. Minä olen tästä innoissani, ja innostus on aina se, joka vie asioita eteenpäin, Visser hymyilee.