Biden lupasi Abrams-panssarivaunut Ukrainaan ensi viikolla – Ukraina kuitenkin toivoi enemmän

0
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden (oik.) tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin torstaina Valkoisessa talossa. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden (oik.) tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin torstaina Valkoisessa talossa. LEHTIKUVA/AFP

Ensimmäiset Yhdysvaltojen lupaamat Abrams-panssarivaunut saapuvat Ukrainaan ensi viikolla, sanoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tavattuaan ukrainalaiskollegansa Volodymyr Zelenskyin Valkoisessa talossa.

Zelenskyi ja Biden tapasivat myöhään torstai-iltana Suomen aikaa Oval Officessa eli Yhdysvaltain presidentin työhuoneessa.

Yhdysvallat lupasi alkuvuodesta Ukrainalle 31 Abrams-taistelupanssarivaunua.

Biden sanoi myös hyväksyneensä seuraavan Ukrainalle annettavan aseapupaketin, jonka Pentagon on arvioinut olevan 325 miljoonan dollarin arvoinen. Paketti sisältää muun muassa ilmapuolustusohjuksia, panssarintorjunta-aseita, tykistöammuksia sekä ammuksia Himars-raketinheitinjärjestelmiin.

Ukraina ei saa pitkän kantaman tykistöohjuksia

Tämä oli Zelenskyin toinen vierailu Yhdysvalloissa sodan aikana. Tämänkertainen oli huomattavasti vaikeampi kuin ensimmäinen vierailu joulukuussa, jolloin hänet otettiin vastaan sotasankarina.

Kongressin republikaanien yhä äänekkäämpi laitaoikeistolainen siipi on suhtautunut kielteisesti Ukrainan jatkuvaan tukemiseen puolustussodassa Venäjää vastaan.

Uusi paketti Ukrainalle ei pidä sisällään pitkän kantaman ATACMS-tykistöohjuksia, joita Ukraina on toistuvasti pyytänyt. Yhdysvallat on ollut haluton antamaan maalle aseita, joilla voisi hyökätä syvälle Venäjän puolelle.

Pakettiin kuuluu kuitenkin kiisteltyjä rypäleammuksia, joita Yhdysvallat lupaili Ukrainalle jo heinäkuussa.

– Arvostamme suuresti Yhdysvaltojen tarjoamaa apua Venäjän terrorin torjumiseksi, Zelenskyi sanoi Bidenille.

Yhdysvallat sanoo saaneensa Ukrainalta vakuutuksen siitä, että Ukraina minimoi aseiden siviileille aiheuttaman riskin. Ammuksia ei esimerkiksi käytetä asutuilla alueilla.

Bidenin mukaan Yhdysvaltain kongressilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tukea tuoreinta sotilaallista apua Ukrainalle.

– Luotan Yhdysvaltain kongressin hyvään arvostelukykyyn. Vaihtoehtoa ei ole, Biden sanoi.

Zelenskyi yllätysvierailulle Kanadaan

Yhdysvalloista presidentti Zelenskyin matka jatkui yllätysvierailulle Kanadan pääkaupunkiin Ottawaan.

Washingtonista Kanadaan torstai-iltana paikallista aikaa saapunutta Zelenskyiä oli lentokentällä vastassa pääministeri Justin Trudeau.

Kyseessä on Zelenskyin ensimmäinen vierailu Kanadassa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa viime vuoden helmikuussa.

Zelenskyi on vieraillut presidenttikautensa aikana kerran aiemmin Kanadassa heinäkuussa 2019.