Bricsistä lännen vastapaino?

0

Hyvin tunnettujen kansainvälisten järjestöjen lisäksi maailmanpolitiikassa toimii useita uudempia kanssakäymisen foorumeita ja ryhmiä kuten G7, G20 ja Brics-ryhmä. Näillä ei ole peruskirjoja kuten YK-järjestöllä tai Euroopan unionilla, vaan ne toimivat väljemmin perustein ja säännöin.

Tästä joukosta nostaa nyt profiiliaan Brics-maiden ryhmittymä. Sen näyttävä huippukokous pidettiin hiljattain Johannesburgissa Etelä-Afrikassa, kiinnostavin tuloksin. Ryhmän vetovoimasta kertoo sekin, että jopa kymmeniä muita maita haluaisi liittyä siihen. Johannesburgin kokouksessa ryhmään hyväksyttiinkin kuusi uutta jäsenmaata.

Alun perin talouskehityksensä perusteella ryhmitetyt kehitysmaat Kiina, Intia, Brasilia ja Venäjä, myöhemmin myös Etelä-Afrikka, alkoivat pitää yhteisiä huippukokouksia vuonna 2009. Sittemmin 14 kokouksen jälkeen ryhmää kuunnellaan ”globaalin etelän” äänenä kansainvälisissä asioissa – vaikkakin Venäjä soittaa kuin pohjoisen bassona tässä kvintetissä.

Ryhmän päätavoitteeksi nähdään länsivaltojen ylivallan heikentäminen etenkin maailmantaloudessa. Näin haluavat tehdä ennen muita Kiina ja Venäjä. Maailman toiseksi suurimmalla taloudellaan Kiina profiloituu ryhmän johtovaltioksi.

Pekingissä ja Moskovassa onkin mietitty, miten länsivaltojen ylivaltaa vähennettäisiin ja ryhmän vaikutusvaltaa lisättäisiin kansainvälisissä taloussuhteissa. Tuumasta on jo ryhdytty toimeen. Kiinan aloitteesta perustettiin hiljattain Uusi kehityspankki NDP vastapainoksi Maailmanpankille, jossa Yhdysvallat käyttää paljon valtaa.

Toiseksi Brics-maat haluavat heikentää Yhdysvaltain dollarin asemaa ja merkitystä maailmankaupan päävaluuttana. Kiina haluaisi, että sen kansallista rahaa yania käytettäisiin entistä enemmän kauppavaluuttana. Toisetkin Brics-maat suosittelevat kaupankävijöilleen dollarin syrjäyttämiseksi muita valuuttoja kansainvälisessä kaupassa.

Dollarikaupasta irtautuminen ei ole helppoa Brics-maillekaan. Niin vahva ja vakiintunut on Yhdysvaltain dollari maailmankaupan maksuvälineenä.

Brics-ryhmässä on kyllä potentiaalia nostaa asemaansa maailmantaloudessa ja – politiikassakin. Ryhmän valtioissa asuu 40 prosenttia maailman väestöstä ja niiden taloudet yhteen laskettuina ovat noin neljännes koko maailman bruttokansantuotteesta.

Keskenään Brics-maat ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Jo niiden sijainti neljässä maanosassa erottaa niitä maantieteellisesti. Talouksiltaan ne ovat varsin erilaisia, samoin väestöiltään, kieliltään ja kulttuureiltaan.

Niiden ulkosuhteissa on erilaisia painotuksia, myös keskinäisiä jännitteitä kuten Kiinan ja Intian ja Kiinan ja Venäjänkin välillä.

Nämä suuret erot saavat epäilemään, tulisiko näistä valtioista Brics-muodossa merkittävää vastavoimaa länsivalloille kansainvälisissä suhteissa pitkään aikaan jos ollenkaan.

Uusina jäsenmaina ryhmään liittyvät pian Arabiemiraatit, Argentiina, Egypti, Etiopia, Iran ja Saudi-Arabia. Nämäkin kolmessa eri maanosassa sijaitsevat valtiot ovat keskenään hyvin erilaisia monissa asioissa. Niistä kaikki eivät edes halua horjuttaa länsivaltojen asemaa maailmassa.

Vesa Jaakola

Kirjoittaja on emeritusdiplomaatti.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments