Dynamojen miinuspisteet futsal-liigojen alussa voivat vaikuttaa FC Halikkoonkin – mitä on SoVo ilman seitsenkertaista pistepörssin voittajaa?

0
Arber Istrefiä (kesk.) nähdään loppuvuoden aikana peleissä korkeintaan valmennustehtävissä. (kuva: TS-arkisto/Jori Liimatainen)

Suomalaisissa palloilusarjoissa nähdään harvoin esimerkiksi italialaisilta jalkapallokentiltä tuttua tilannetta, jossa joku joukkue lähtee uuteen kauteen miinuspisteillä. Nyt näin tapahtuu sekä miesten että naisten futsal-liigoissa.

Taloudelliset seikat ovat tänä vuonna olleet poikkeuksellisessa roolissa. Viime kaudella hopealle päätyneen MuSaFutsalin liigapaikka evättiin, kun seura ei toimittanut tilinpäätöstietojaan ajoissa Palloliittoon.

Jo viime kauden aikana joukkueella oli pelaajien siirtorajoituksia kolmisen viikkoa tammikuun loppuun asti. Rajoitukset koskivat myös jyväskyläläistä Kampuksen Dynamoa sekä miesten että naisten liigassa.

KaDy ei ollut toimittanut viime syksynä edellytettyjä vahvistuksia siitä, ettei niillä ole erääntyneitä, selviä ja riidattomia velkoja. MuSa toimitti kyseiset selvitykset, kun taas KaDylla oli kyseisiä velkoja vielä vuodenvaihteessa.

Niinpä miesten mestaruuden keväällä voittanut ja naisten liigassa viidenneksi sijoittunut KaDy joutuvat lähtemään perjantaina alkavaan kauteen kuuden pisteen vähennyksillä. Asia on varsin merkittävä, kun runkosarjassa pelataan 22 kierrosta.

Pistevähennyksellä voi jossain tapauksessa olla vaikutuksensa myös naisten liigassa pelaavaan FC Halikkoon. Toki joukkueiden välinen ero viime kauden runkosarjassa oli 16 pistettä KaDyn eduksi.

Kautensa sunnuntaina Espoossa aloittava FC Halikko ylsi viime kaudella seurahistoriassa ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin. MuSaFutsalin tilanteen myötä pääsarjassa nähdään kaksi uutta joukkuetta, kun Ykkösen voittajan Porrassalmen Urheilijoiden lisäksi joukkuetusinan täydentää liigakarsinnan hävinnyt Mad Max.

MuSan viime kauden pelaajista Iina Heikkilän ja Jasmin Ylikrakan uusi seura on Ilves, Sini Lauermaan KaDy. FC Halikkoa edustaneista Ronja Salmi ja Olivia Simula siirtyvät pääkaupunkiseudulle GFT:hen.

Miesten liigassa tullaan näkemään harvinainen asia: mitä Someron Voima Futsal on ilman Arber Istrefiä?

Istrefi on seitsenkertainen runkosarjan pistepörssin voittaja, ja viime kaudella 16 ottelussa kertyi 35 maalia ja 21 syöttöä. Hän oli siis joko viimeistelijänä tai syöttäjänä reilusti yli puolessa joukkueenssa maaleista, vaikkei pelannut kuudessa runkosarjan ottelussa.

Istrefi loukkasi polvensa jalkapallokauden pelissä. Toipuminen leikkauksesta vie ainakin kuluvan vuoden, ja pahimmassa tapauksessa koko futsal-kausi saattaa jäädä väliin.

Pelaaja on edustanut SoVoa pian kymmenen kautta ja ollut hyökkäyspelin keskeinen hahmo. Ainoa pidempi poissaolo tapahtui kaudella 2018–2019, jolloin hän kärsi pelikieltoa SoVon tappioihin liittyneen vedonlyönnin vuoksi.

Lisäksi SoVon riveissä ei syksyllä nähdä tuttua tehomiestä Gezim Vocaa, joka ainakin aloittaa kauden turkulaisjoukkue KF Kosovassa. Toisaalta paluun tekee Mergim Bushi, ja pelaajavalmentajan tittelillä etenevä Valdrin Seferi lienee pelaajan roolissa aiempaa enemmän.

– Aikoinaan leikattu polvi alkoi muistuttelemaan itsestään ja viime kausi meni piloille. Mutta nyt näyttää sen suhteen paremmalta. Olen pystynyt jo jalkapalloakin pelaamaan, Seferi kertoo Palloliiton nettisivuilla.

Salolaistaustaisista pelaajista Vilho Ståhlström nähdään Voiman riveissä alkavallakin kaudella. Joukkue on korona-aikana profiloitunut varmaksi pudotuspelijoukkueeksi, jonka tie on kuitenkin katkennut puolivälieriin.

– Kyllä meillä sinne neljän joukkoon on tähtäin, että saisimme kotiedun ja sitä kautta vähän helpomman ohjelman. Mutta playoff-paikka on se vähimmäinen tavoite, Seferi ynnää.

Pelaajiston vaihtuvuus on ollut suhteellisen pientä.

– Voi olla, että meillä tulee vielä joitain pelaajia mukaan kesken kauden, Seferi selvittää.

SoVolla alkaa 13:s liigakausi. Pääsarjan maratontaulukossa seura on kahdeksantena.

TPK–SoVo lauantaina klo 13, Mad Max–FC Halikko sunnuntaina klo 16.

Juttua korjattu 22.9. klo 15.05: MuSaFutsal ei voittanut viime kaudella mestaruutta vaan oli hopeamitalisti.

FC Halikko pelaa ensimmäisen kotiottelunsa ensi viikon lauantaina Raisio Futista vastaan. (kuva: SSS-arkisto)

MIESTEN JA NAISTEN FUTSAL-LIIGA

Joukkueet

Naisten liiga: Ylöjärven Ilves, RaiFu (Raisio), PU-62 (Mikkeli), Mad Max (Valkeakoski), Ilves FS (Tampere), HIFK FS (Helsinki), GFT (Espoo), FTK-Tornio, FC Sport Vaasa, FC Halikko, EBK (Espoo), KaDy (Jyväskylä).

Miesten liiga: AU (Alastaro), Akaa Futsal, FC Kemi, GFT, Mad Max, Riemu (Jyväskylä), Someron Voima Futsal, TPK (Turku, ToPV (Tornio), VehU (Tampere), Vieska Futsal (Ylivieska), KaDy.

Näin pelataan

Kaksinkertaisen runkosarjan kahdeksan parasta pudotuspeleihin. Viimeistä edellinen karsii liigapaikasta, viimeinen putoaa Ykköseen.

Salon seudun joukkueiden kokoonpanot

FC Halikko: Pilvi Junnila (mv), Emma Rahko (mv), Ella Suomi (mv), Silja Luukkainen, Sanna Koskinen, Hilda Andersson, Enni Kivioja, Anni Korhonen, Emma Rinta-Paavola, Elli Laaksonen, Olivia Haapanen, Laura Lehtonen, Katariina Marttila, Nella Saukkio, Annika Peippo.

SoVo: Nevzat Mustafa (mv), Niko Rikkilä (mv), Besart Mustafa (mv), Vilho Ståhlström, Valdrin Seferi, Valmir Seferi, Arber Istrefi, Pyry-Ville Korhonen, Antti Korhonen, Muslim Markhiyev, Joonas Reijonen, Blend Doroci, Rinor Karaca, Mergim Bushi, Lirim Myrtaj, Joona Helmi, Jimi Kyytsönen.

Joukkueiden loppusijoitukset 2020-luvulla

2022–2023: FC Halikko seitsemäs, SoVo seitsemäs.
2021–2022: FC Halikko kymmenes, SoVo viides.
2020–2021: FC Halikko kymmenes, SoVo seitsemäs.