EM-lentopallo on monen salolaistaustaisen pelaajan uraa edesauttaneelle Juha Kontiolle erityinen penkkiurheilukokemus, vaikka hän vähätteleekin omaa rooliaan – ”Ei ainakaan onnistuttu heitä pelaajina pilaamaan”

0
Luka Marttila takoo hyppysyöttöjään selvästi yli sadan kilometrin tuntinopeudella. (kuva: Euroopan Lentopalloliitto)

Suomen miesten EM-kisajoukkueessa on 14 pelaajaa. Juha Kontio on valmentanut heistä kahta (Miika Haapaniemi ja Luka Marttila) ja oli vahvasti mukana kahden muun (Niklas Breilin ja Aaro Nikula) juniorijoukkueen toiminnassa.

On helppoa uskoa, että tämä lopputurnaus on Kontiolle poikkeuksellisen mieluisa kokemus penkkiurheilijana.

– Kyllä se kieltämättä oman erityisfiiliksensä tuo, kun on noin paljon tuttuja poikia mukana, Kontio toteaa Salon Seudun Sanomille.

Luka Marttila (ylärivissä neljäs oikealta) ja Miika Haapaniemi (ylärivissä kolmas oikealta) voittivat Salon Viestissä A-poikien Suomen mestaruuden keväällä 2022. Joukkueen valmennuksessa oli mukana Juha Kontio (ylärivissä toinen vasemmalta). (kuva: Lentopalloliitto)

Breilin on salolaisen Rikalavolleyn kasvatti, ja Somerolta lähtöisin oleva Nikula kuuluu samaan menestyksekkääseen vuonna 1999 syntyneiden ikäluokkaan. Seuraavassa salolaisen juniorilentopalloilun huippujoukkueessa olivat puolestaan Haapaniemi ja Marttila. Eikä pidä unohtaa salolaiskasvattia Miro Leinosta, joka olisi ilman loukkaantumista vähintään kilpaillut EM-edustuspaikasta.

– Pitää tietysti muistaa, että pojat viettivät lukiovuotensa Kuortaneella. Niinä aikoina Rikalavolleyssa ja sittemmin Viestissä lähinnä vain pelattiin, aloittaa Kontio vähättelynsä omasta panoksestaan.

Osaako siitä kuitenkin tuntea ylpeyttä, että nämä pojat ovat kehittyneet nykyiselle tasolleen?

– No, ei ainakaan onnistuttu heitä pelaajina pilaamaan, Kontio hymähtää tavalla, joka sopii hyvin edelliseen kommenttiin.

Töitä on tullut lentopallon eteen tehtyä.

– Kieltämättä nyt jälkikäteen mietti, että miten aika riitti siihen kaikkeen eli harjoitusten vetämiseen monta kertaa viikossa, pelireissuihin ja siviilityöhön Turussa. Nyt nautin saadessani olla katsomovalmentaja, mainitsee Kontio, jonka Joonas-poika pelaa miesten Mestaruusliigaa TuTo Volleyssa.

– Ja sitten taas toisaalta: mitä muuta sillä ajalla olisi sitten tehnyt? Seuratyö on todella antoisaa, hän muistuttaa.

Suomen oikeasti kokematon joukkue aloitti kisat odotuksiin nähden erinomaisesti. 3–0-voitto Kroatiasta sekä yhden erän selkeä voitto ja kaksi umpitasaista erää Bulgariaa vastaan olivat jopa selvästi enemmän, mitä etukäteen oli realistista povata.

– On ollut upeaa seurata. Pelaajien otteet näyttävät siltä, että he olisivat olleet jo monissa arvokisoissa aiemminkin. Ei ole ollut mitään arkailua, Kontio kehui ennen perjantai-illan ottelua Sloveniaa vastaan.

Suomen lentopallomaajoukkueen historian pisin pelaaja Aaro Nikula kuuluu 24-vuotiaana kokeneeseen kaartiin. (kuva: Lehtikuva/Bulgarian News Agency)

Nuorten pelaajien nousu näin nopeasti vastuunkantajiksi ei yllätä. Viime vuoden keväällä A-poikien Suomen mestaruuden Viestissä voittaneesta joukkueesta enemmistö on tällä hetkellä jo miesten liigatason pelaajia.

– Kaikista pelaajista näki, että potentiaalia on ja ennen kaikkea omaa tahtoa ja halua kehittyä, Kontio muistuttaa.

Miika Haapaniemi on noussut Suomen aloitusseitsikkoon 19-vuotiaana.

– Miika on rauhallinen kuin mikä. Hän ei hermostu mistään eikä murehdi liikoja. Tekee asiat aina juuri niin kuin on sovittu, Kontio suitsuttaa.

Luka Marttila (vas.) ja Miika Haapaniemi (toinen oik.) aloittivat EM-kisat hyvin. (kuva: Euroopan Lentopalloliitto)

Hyppysyöttöjä paukuttava Marttila oli libero vielä neljä vuotta sitten

Luka Marttila pelasi vielä neljä vuotta sitten nuorten maaotteluita liberona. Siitä on ajallisesti lyhyehkö mutta pelityylillisesti pitkä matka tilanteeseen, jossa yleispelaaja paukuttaa hyppysyöttöjään reilusti yli sadan kilometrin tuntinopeudella.

Roolina oli varsin pitkään libero myös Salon Viestin juniorijoukkueessa.

– Aikanaan puhuttiin Lukan isän kanssa, kuinka isälläkin pituuskasvu tuli melko myöhäisellä iällä. Niin kävi Lukallekin, toteaa Juha Kontio nykyisin 197-senttisestä Marttilasta.

Tällä hetkellä 20-vuotias pelaaja on isossa roolissa kaikilla osa-alueilla, myös aloitusten vastaanotossa.

– Nyt ajateltuna on varmasti hyvä, että kokemusta tuli myös liberopelaamisesta. Se auttaa nyttemmin varmasti vastaanottopelaamisessa, Kontio muistuttaa.

Miesten EM-lentopalloa, Suomi-Slovenia tänään perjantaina Suomen aikaa kello 17.30.

Juttuun korjattu 1.9. klo 14.13 TuTo Volleyssa pelaavan Kontion etunimeksi Joonas.