Espanjan jalkapalloliitto suostui vaatimuksiin – valtaosa maailmanmestareista palaa maajoukkueeseen Kansojen liigassa

0
Espanjan uusi päävalmentaja Montse Tome ei valinnut skandaalin keskiössä ollutta Jenni Hermosoa (oik.) Kansojen liigan otteluihin, mutta muun muassa tähtipelaaja Alexia Putellas (vas.) ja 14 muuta maailmanmestaria valittiin.
Espanjan uusi päävalmentaja Montse Tome ei valinnut skandaalin keskiössä ollutta Jenni Hermosoa (oik.) Kansojen liigan otteluihin, mutta muun muassa tähtipelaaja Alexia Putellas (vas.) ja 14 muuta maailmanmestaria valittiin.

Suuri osa Espanjan naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajista palaa joukkueen vahvuuteen tulevissa Kansojen liigan otteluissa. Asia varmistui, kun Espanjan hallitus kertoi varhain keskiviikkoaamuna, että maajoukkuepelaajien ja Espanjan jalkapalloliiton (RFEF) välisissä neuvotteluissa on päästy yhteisymmärrykseen.

Pelaajien edustajat vaativat useita tunteja kestäneissä neuvotteluissa muutoksia RFEF:n toimintaan.

– Olemme päättäneet useista sopimuksista, jotka laaditaan ja allekirjoitetaan huomenna (torstaina) RFEF:n ja Espanjan hallituksen välillä, sanoi Espanjan kansallisen urheiluneuvoston puheenjohtaja ja urheilusta vastaava ministeri Victor Francos.

Francos vahvisti, että kaksi maajoukkueeseen nimettyä pelaajaa ei jatka joukkueen mukana. Myöhemmin aamupäivällä Barcelonan Mapi Leon ja Patri Guijarro jättivät joukkueen harjoitusleirin taakseen.

Leon ja Guijarro olivat viime vuonna osana 15 pelaajan ryhmää, joka jätti RFEF:lle eroilmoituksen maajoukkueesta. Syynä oli tyytymättömyys päävalmentaja Jorge Vildan ja liiton toimintatapoihin. Vilda ei valinnut Barca-kaksikkoa kesän MM-kisoihin.

– Minun ja Patrin tilanne on erilainen kuin muilla joukkuetovereillamme. Tiesimme jo etukäteen, ettei tämä ole oikea tapa palata joukkueeseen, emmekä me ole oikeassa mielentilassa, Leon sanoi toimittajille.

– Olemme tyytyväisiä, koska totuus on, että muutoksia ollaan tekemässä. Annamme tietenkin täyden tuen joukkuetovereillemme.

Leonille ja Guijarrolle ei rangaistusta

Espanjan uuden päävalmentajan Montse Tomen nimeämästä Kansojen liigan joukkueesta 19 pelaajaa asettui maajoukkuelakkoon elokuun lopulla, kun RFEF:n puheenjohtaja Luis Rubiales suuteli väkisin Espanjan pelaajaa Jennifer Hermosoa MM-finaalin jälkeisessä palkintoseremoniassa. Maajoukkueeseen valitut pelaajat kokoontuivat harjoittelemaan tiistaina, ja ilmapiiri oli totinen. Moni pelaaja oli huolissaan mahdollisista rangaistuksista.

Espanjan urheilulain mukaan maajoukkueesta kieltäytyviä pelaajia saatetaan rangaista sakoilla (3 000 eurosta aina 30 000 euroon) tai pelaajalisenssin epäämisellä jopa viideksi vuodeksi. Francos kertoi kuitenkin keskiviikkona, ettei maajoukkueesta kieltäytyneitä Leonia ja Guijarroa rangaista mitenkään.

Ruotsalaispelaajat ovat tukeneet espanjalaisia

Tome ei valinnut skandaalin keskiössä ollutta Hermosoa Kansojen liigan otteluihin, mutta muun muassa tähtipelaaja Alexia Putellas ja 14 muuta maailmanmestaria valittiin. Hermoso syytti RFEF:ää uhkailusta ja manipuloinnista maajoukkuevalintojen jälkeen.

– Pelaajat ovat varmoja, että tämä on jälleen yksi jaottelun ja manipuloinnin keino, jolla pelotellaan ja uhkaillaan meitä oikeudellisilla ja taloudellisilla seurauksilla, meksikolaista Pachucaa seurajoukkuetasolla edustava Hermoso kirjoitti viestipalvelu X:ssä eli entisessä Twitterissä.

Tuoreiden sopimusten yksityiskohdista ei ole vielä tarkempaa tietoa. Espanjan MM-kultajoukkueen päävalmentaja Vilda erotettiin tehtävästään aiemmin syyskuun alussa, ja lopulta myös Rubiales jätti paikkansa liiton puheenjohtajana.

Espanjan on määrä aloittaa Kansojen liigan urakkansa perjantaina Göteborgissa Ruotsia vastaan. Ruotsalaispelaajat ovat osoittaneet alkuviikolla tukeaan espanjalaisille.

– En halua olla mukana kannustamassa ihmisiä jahtaamaan jalkapallounelmaansa, jos peli ei suojele heitä samalla tavalla, maalivahti Hedvig Lindahl kirjoitti X:ssä.